16.12.07

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΟΗΕ ΚΑΤΑ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ 20ΧΡΟΝΟΥ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Καταδίκη ΟΗΕ κατά Ιράν για την εκτέλεση 20χρονου
(kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, 07-12-07 )
Η ύπατη αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Λουίζ Αρμπούρ, καταδίκασε την εκτέλεση δι' απαγχονισμού την Τετάρτη ενός 20χρονου Ιρανού που καταδικάστηκε σε ηλικία 13 ετών γιατί βίασε τρία αγόρια. Η αρμόδια αρμοστής του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι η διεθνής νομοθεσία απαγορεύει την εκτέλεση ανθρώπων για εγκληματικές πράξεις που διέπραξαν όταν ήταν ανήλικοι.
Ο Μακουάν Μολουντζαντέχ απαγχονίστηκε σε φυλακή της νότιας επαρχίας Κερμανσάχ, μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, παρότι τα φερόμενα ως θύματά του είχαν αποσύρει τις μηνύσεις τους και η δικαστική αρχή είχε διατάξει την αναβολή της εκτέλεσής του εν αναμονή μιας επανεξέτασης του φακέλου, υπενθυμίζει η Λουίζ Αρμπούρ σε ανακοίνωσή της. Η Καναδέζα πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου «κάλεσε την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της και την ισχυρή διεθνή συμφωνία που αντιτίθεται στην εκτέλεση των ανηλίκων».
Το Ιράν επικύρωσε τη Διεθνή Συνθήκη για τα πολιτικά και αστικά δικαιώματα και τη Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, οι οποίες υποχρεώνουν τα κράτη που τις υπογράφουν να μην επιβάλλουν τη θανατική ποινή σε όσους διέπραξαν εγκλήματα πριν από την ηλικία των 18 ετών. Με τον απαγχονισμό του νεαρού άνδρα αυξήθηκε σε 280 ο αριθμός των καταδίκων που έχουν εκτελεστεί στο Ιράν από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που στηρίζεται σε δημοσιεύματα. Το Ιράν κατέχει την πρώτη θέση στις εκτελέσεις παιδιών και ανήλικων παραβατών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στις ΗΠΑ είχε ζητήσει από την Τεχεράνη να αποτρέψει την εκτέλεση, επισημαίνοντας ότι ο Μολουντζαντέχ καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών το Μάιο, από δικαστήριο της Κερμανσάχ, παρότι όλοι οι κατήγοροί του είχαν αλλάξει τους ισχυρισμούς τους. Το Ιράν υπογραμμίζει ότι οι διαπράττοντες εγκληματικές πράξεις διώκονται σύμφωνα με τη σαρία, τον ισλαμικό νόμο, ενώ απορρίπτει τις επικρίσεις για τις επιδόσεις του στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για μένα είναι μεγάλο το λάθος να υποστηρίζει το Απέναντι πεζοδρόμιο ένα που βίασε 3 αγορια. Αλλο είναι να φωνάζουμε άμα στο Ιράν κρεμάνε τους γκέϊ και άλλο άμα κρεμάνε τους βιαστές. Καλύτερα να φωνάζουμε για τα παιδιά που βίασε.

erva_cidreira είπε...

Μάλλον δεν διαβάζεις προσεχτικά το μπλογκ.
Αλλιώς θα γνώριζες ότι η κατηγορία για βιασμό είναι η δικαιολογία που χρησιμοποιείται στο Ιραν για την καταδίκη των ομοφυλοφίλων, αφού η σαρία απαιτεί για το αδίκημα της σοδομίας την ύπαρξη 4 αυτοπτών μαρτύρων που θα δεχθούν να καταθέσουν.
Αλλά κι αυτό να μην το γνωρίζεις σκέψου λίγο με βάση την κοινή λογική:
Ένας βιαστής 13 έτών(!!!)
Ας σοβαρευτούμε λιγάκι.

Ανώνυμος είπε...

και επίσης:
* τα φερόμενα ως θύματα είχαν αποσύρει τις μηνύσεις και είχαν ανασκευάσει τους ισχυρισμούς τους.
* η δικαστική αρχή είχε αναβάλει την εκτέλεση, εν αναμονή της επανεξέτασης της υπόθεσης, παρ' όλα αυτά εξετελέσθη η ποινή.

δεν θα σχολιάσω τέλος, την κάτω από οποιοδήποτε πρίσμα υποστήριξη (ή έστω ανοχή) της θανατικής ποινής...

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου εγώ μιλάω σοβαρά και με τη λογική και εσύ με προσβάλεις. Δε μπορούμε να συζητήσουμε χωρίς προσβολές?

Βλέπουμε συνέχεια και πιο μικρούς από 13 να είναι εγκληματίες και ληστές και με βάση κοινή λογική σκέφτομαι ότι άμα μπορούνε να σκοτώνουνε από τόσο μικροί μπορούνε να βιάζουνε κιόλας. Αμα δεν είμαστε μέσα στα πράγματα για να ξέρουμε την αλήθεια δε μπορούμε να λέμε στα σίγουρα ότι αυτός ήτανε απλά γκέϊ και δεν ήτανε βιαστής για να τον υπερασπιζόμαστε τόσο εύκολα. Αμα ένας βιάζει από μικρός μεγάλος γίνεται πιο χειρότερος.

erva_cidreira είπε...

ανώνυμε α':
Δηλαδή, για να καταλάβω, υποστηρίζεις ότι οι δεκαπεντάχρονοι μαθητές του Γυμνασίου Αμαρύνθου που κατηγορούνται για βιασμό συμμαθήτριάς τους (αποδεδειγμένο και μαγνητοσκοπημένο) θα πρέπει να απαγχονισθούν διότι μεγαλώνοντας θα γίνουν χειρότεροι;

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που λέει ο άλλος ο ανώνυμος για τη θανατική ποινή εμένα δε με ενδιαφέρει ότι και να κάνουνε στους βιαστές. Αμα ένας βιαστής είναι γκέϊ δε θα πει ότι πρέπει να τον υποστηρίξω. Ολοι αυτοί είναι οι χειρότεροι εγκληματίες γιατί καταστρέφουνε τα παιδιά που βιάζουνε για όλη τους τη ζωή. Δεν έχει σημασία αν είναι γκέϊ και αν είναι στρέϊτ. Δεν έχω ακούσει κανένα γκέϊ να έχει αντίθετη γνώμη και να υποστηρίζει τους βιαστές.

Ανώνυμος είπε...

Κανείς δεν προτίθεται να υποστηρίξει κανέναν βιαστή, είτε γκέι είτε στρέιτ.

Αυτό που υποστηρίζει η πλειοψηφία του πολιτισμένου δυτικού κόσμου, και (κατά πλειοψηφία)τα Ηνωμένα Έθνη και όλες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, είναι η κατάργηση της θανατικής ποινής, στα κράτη που ακόμη εφαρμόζεται.

Αυτό όμως που δεν έχεις καταλάβει προηγούμενε ανώνυμε είναι:

α) Στο Ιράν είναι πάγια τακτική, που έχει καταγγελθεί από πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις, ότι χρησιμοποιούν την κατηγορία του βιασμού ή της παιδοφιλίας για να ξεπαστρεύουν ομοφυλόφιλους, αφού όπως σου προανέφερε ο έρβα, για να καταδικάσουν κάποιον με την κατηγορία του σοδομισμού χρειάζονται (σύμφωνα με τον Ιρανικό Ποινικό Κώδικα) 4 μάρτυρες, και αυτό συχνά δεν γίνεται.

β) Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι φερόμενοι ως βιασθέντες, ανασκεύασαν τις καταθέσεις τους και απέσυραν τις μηνύσεις τους.

γ) Είχε αποφασιστεί η αναβολή της εκτέλεσης της απόφασης λόγω αυτών των στοιχείων και παρ' όλα αυτά οι Ιρανικές Αρχές προχώρησαν στην εκτέλεση.

δ) Το Ιράν έχει υπογράψει την διεθνή συνθήκη που απαγορεύει την εκτέλεση ανθρώπων που έχουν τελέσει κάποιο αδίκημα όταν ήταν ανήλικοι και δεν την σεβάστηκε.

Αν παρ' όλα αυτά πιστεύεις ότι καλώς εκτελέστηκε (ή εν πάσει περιπτώσει δεν έγινε και τίποτα...) Οκ...

Ανώνυμος είπε...

Κανένας άνθρωπος δε μπορεί να πει ότι καλά κάνανε και τον εκτελέσανε. Είπα ότι και να κάνουνε στους βιαστές σύμφωνα με ότι λένε οι νόμοι του κράτους, δε με ενδιαφέρει γιατί τους θεωρώ τους πιο χειρότερους εγκληματίες. Κάθε κράτος έχει τους δικούς του νόμους.Τα ίδια λέω και για τους μαθητές που βιάσανε την κοπέλα στην Αμάρυνθο. Να τους κάνουνε ότι λέει ο νόμος. Εσείς μπορεί να νομίζετε ότι κάνανε μία παιδική αταξία, και εγώ το βρίσκω πολύ σοβαρό. Αμα βιάζεις και 15 να είσαι κάνεις ένα έγκλημα και λέγεσαι βιαστής.

Μου θυμίζετε μερικούς δημοσιογράφους που κάνουνε δικαστήρια στην τηλεόραση. Αυτοί καταδικάζουνε δίχως να έχουνε στοιχεία, και εσείς αθωόνετε δίχως στοιχεία. Αυτά που λέτε είναι σαν το ανέκδοτο που λέει ότι ο αστιφύλακας είναι όργανο το μπουζούκι είναι όργανο και άρα ο αστιφύλακας είναι μπουζούκι. Σα να λέμε ότι επειδή στο Ιράν κρεμάνε τους γκέϊ, και άρα όποιο και να κρεμάνε εκεί τον κρεμάνε γιατί είναι γκέϊ. Σε όλα τα κράτη υπάρχουνε ανήλικοι εγκληματίες. Στο Ιράν δεν υπάρχουνε? Εσείς βγάζετε αποφάσεις δίχως να ξέρετε την αλήθεια. Είναι πολύ ξευτίλα να λυπόσαστε τους βιαστές στο Ιράν και στην Αμάρυνθο και να μη φωνάζετε για τα θύματα των βιαστών.

Δεν έχω να πω τίποτε άλλο εδώ. Είμαι πολύ στεναχωρημένος που τα βλέπετε έτσι τα πράγματα και τώρα καταλαβαίνω γιατί δε μας παίρνουνε στα σοβαρά.

xomeritis είπε...

Κανένας δεν υποστηρίζει βιαστές. Καθώς σύμφωνα με τη σαρία είναι η σοδομία και όχι ο σεξουαλικός προσανατολισμός που καταδικάζεται θα πρέπει να είμαστε λίγο καχύποπτοι κατά πόσο σ’ ένα τέτοιο καθεστώς δεν ασκείται βία στους κατηγορούμενους να ομολογήσουν τη συγκεκριμένη πράξη. Δεν ήμουν βέβαια μάρτυρας στο περιστατικό δεν ξέρω, απλά αναρωτιέμαι. Ιδιαίτερα θα πρέπει να είμαστε καχύποπτοι στην απόσπαση ομολογίας πράξης, η οποία αν τιμωρηθεί σ’ ένα ΠΑΙΔΙ με τη χειρότερη των ποινών θα λειτουργήσει ως ο ισχυρότερος παραδειγματισμός για κάθε ενήλικα που θα την προσπαθήσει με άλλον ενήλικα. Πάλι, για να μη παρεξηγηθώ, τονίζω ότι δεν υποστηρίζω κανένα βιαστή.

Δεν ξέρω για την ιδιαίτερη νομοθεσία του Ιράν σε σχέση με άλλες μουσουλμανικές χώρες, δεν είμαι καν νομικός. Θα ήθελα όμως να μάθαινα τι προβλέπει η σαρία για κακοποιήσεις γυναικών από του ίδιους τους συζύγους τους, και ιδιαίτερα αν αυτές οι κακοποιήσεις σχετίζονται με σεξουαλική βία (βιασμό στο πλαίσιο του γάμου). Έχει θανατωθεί κάποιος ΕΝΗΛΙΚΑΣ στο Ιράν επειδή βίασε τη σύζυγό του, ιδιαίτερα για την περίπτωση που την ανάγκασε σε σοδομία;