26.6.07

Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΤΤΩΜΑ

Image Hosted by ImageShack.us
.
«Η ομοφυλοφιλία δεν είναι ελάττωμα»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού (ΤΑ ΝΕΑ, 25/6/2007)
«Είναι μια μέρα που μας δίνεται η δυνατότητα να εκφραστούμε όπως εμείς θέλουμε. Γιατί όχι με φτερά και φούστες; Έστω και για λίγες ώρες μπορούμε να δείξουμε τον πραγματικό μας εαυτό. Γι΄ αυτό και ο κόσμος δεν θα πρέπει να βρίσκει αυτές τις εμφανίσεις προκλητικές».
Με σύνθημα «Ο έρωτας δεν κάνει διακρίσεις, κάνει τη διαφορά», περισσότερα από 2.000 άτομα, αψηφώντας τις υψηλές θερμοκρασίες, πήραν μέρος στο 3ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας. «Για όλους εμάς είναι μια γιορτή. Ταυτόχρονα όμως είναι και μια μέρα διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας. Δεν ζητάμε πολλά. Κοινωνική και νομική ισότητα», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Νίκος Σοφιανός, ένας από τους συμμετέχοντες στο φεστιβάλ και μέλος του Δικτύου Υποστήριξης Ομοφυλοφίλων.
Η γιορτή ισότητας, όπως τη χαρακτήρισαν τα μέλη της γκέι, λεσβιακής και τρανς κοινότητας, άρχισε νωρίς το μεσημέρι στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Ομοφυλοφιλικές ομάδες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και πολιτικές παρατάξεις έστησαν συνολικά 26 περίπτερα και μοίρασαν ενημερωτικό υλικό στο κοινό.
«Είναι στο πλευρό μας»
«Ο κόσμος είδε τα προηγούμενα χρόνια ότι διαδηλώνουμε ειρηνικά και πλέον αρχίζει να στέκεται στο πλευρό μας», λέει η εκπρόσωπος Τύπου του φεστιβάλ, κ. Άντρεα Γκίλμπερτ και συμπληρώνει ότι πέρυσι αυτοί που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας δεν ξεπερνούσαν τα 1.000 άτομα. Όπως αναφέρει, στη φετινή διοργάνωση έλαβαν μέρος και άτομα από χώρες του εξωτερικού. «Από Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, αλλά και Αμερική». Αποκορύφωμα της γιορτής ήταν η συμβολική παρέλαση που άρχισε από την Πλατεία Κλαυθμώνος με προορισμό τη Βουλή. «Το φεστιβάλ και η πορεία γίνεται για έναν πολύ απλό λόγο: θέλουμε ο κόσμος να δει ποιοι είμαστε πραγματικά. Το να είναι κάποιος γκέι, λεσβία ή τρανς δεν είναι ελάττωμα, αλλά ούτε και αρρώστια», αναφέρει ο κ. Θέμης Κατσαγιάννης, συντονιστής των εθελοντών της γκέι κοινότητας. Συμπληρώνει δε ότι όλα τα μέλη της θα πρέπει να είναι σε θέση να διεκδικήσουν με τους ίδιους όρους μια επαγγελματική θέση. «Άλλωστε, το 2007 είναι το έτος ίσων ευκαιριών».
«Ζητάμε την απάλειψη κάθε διάκρισης. Οι ερωτικές προτιμήσεις θα πρέπει να παρουσιάζονται απ΄ όλους μας, αλλά και από τα ΜΜΕ χωρίς προκαταλήψεις», επεσήμανε στον χαιρετισμό του, ο κ. Παύλος Αθανασόπουλος, επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Ρήγα Αξελού, εκπροσώπου της δημοτικής κίνησης «Ανοιχτή Πόλη», με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, τα μέλη της γκέι κοινότητας σχολίασαν δυσμενώς το γεγονός ότι ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης αρνήθηκε να δώσει την έγκριση για να τεθεί το φεστιβάλ υπό την αιγίδα του δήμου.
Ένα από τα βασικότερα αιτήματα της κοινότητας είναι ο πολιτικός γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. «Με τον πολιτικό γάμο θα μπορούμε να νομιμοποιήσουμε πια τη σχέση μας. Δεν είναι προκλητικό. Εξάλλου, δεν νομίζω ότι αφορά τον κόσμο τι κάνουμε στο κρεβάτι μας», δηλώνει η κ. Ευαγγελία Βλάμη, εκπρόσωπος της Ομοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας (ΟΛΚΕ). Άλλα αιτήματα είναι η κατάργηση κάθε διάκρισης με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, η ουσιαστική κρατική ενίσχυση των δράσεων κατά του ΑΙDS, αλλά και η διδασκαλία μαθήματος σεξουαλικής αγωγής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από ειδικούς επιστήμονες. «Με ισότιμη πάντα αντιμετώπιση του ομοερωτισμού», αναφέρει η κ. Βλάμη

Δεν υπάρχουν σχόλια: