19.6.07

ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ...ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ AIDS

Image Hosted by ImageShack.us
.
Μια τράπεζα... ελπίδας για ασθενείς με Αids
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μ. ΑΔΑΜΙΔΟΥ (Έθνος, 17/6/2007)
Ο μικροδανεισμός δεν είναι καινούργια ιδέα. Υπάρχουν αρκετά προγράμματα τα οποία βασίζονται στο πρότυπο της Τράπεζας των Φτωχών που οργάνωσε ο βραβευμένος με Νόμπελ Μοχάμαντ Γιουνούς, στο Μπαγκλαντές. Ο Γιουνούς δημιούργησε ένα νέο είδος τράπεζας το 1976, για να προσφέρει δανεισμό χωρίς υποθήκη ή εγγυητές στους φτωχότερους των φτωχών, ειδικά δε στις γυναίκες, εντάσσοντάς τις έτσι στη διαδικασία δημιουργίας μικρών οικιακών επιχειρήσεων.
Η ιδιαιτερότητα του αντίστοιχου προγράμματος στην Ταϊλάνδη είναι ότι χορηγεί δάνεια σε άτομα που πάσχουν από AIDS με τη συμμετοχή ενός ακόμα «συνέταιρου», ο οποίος δεν είναι φορέας του ιού. Με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι που πάσχουν από AIDS, δεν αντιμετωπίζονται ως παρίες, αλλά ως επαγγελματικοί συνεργάτες και ενσωματώνονται ευκολότερα στις τοπικές κοινότητες.
Ο πρωτεργάτης
Η ιδέα για το πρόγραμμα «Ρositive Ρartner-ship», δηλαδή «θετική συνεργασία», ανήκει στον Μεκάι Βιραβάιντια, γνωστό ακτιβιστή στην Ταϊλάνδη υπέρ των δικαιωμάτων των πασχόντων από AIDS. Ως υπουργός τη δεκαετία του 1990, απέκτησε το παρατσούκλι «Κύριος προφυλακτικό», επειδή ήταν ο πρωτεργάτης του προγράμματος πρόληψης, το οποίο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, έσωσε τη ζωή 7,7 εκατ. Ταϊλανδών.
Επειδή τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έχει πάψει να ενδιαφέρεται, ο Μεκάι στράφηκε στον ιδιωτικό τομέα. Ως επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Ενωση για την Ανάπτυξη του Πληθυσμού», έχει έρθει σε επαφή με την τράπεζα της Μπανγκόκ αλλά και με τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, όπως η Pfizer, η οποία πρόσφατα δώρισε 300.000 δολάρια και προσέφερε τεχνογνωσία, ενώ δεσμεύτηκε για τη χορηγία άλλων 100.000 δολαρίων. Στους χορηγούς συγκαταλέγονται και άλλες εταιρείες, όπως η Novartis, παρά το γεγονός ότι η Ταϊλάνδη και οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες βρίσκονται στα... μαχαίρια, εξαιτίας της απόφασης της χώρας να παράγει δικά της φάρμακα για την αντιμετώπιση του HIV. «Ο λόγος για τον οποίο το πρόγραμμα αποδίδει είναι επειδή έχει επαγγελματική αντιμετώπιση του προβλήματος και δεν είναι φιλανθρωπία», εξηγεί στο περιοδικό «Fortune» ο εμπνευστής του.
Φυσικά, δεν πρόκειται για απλή γενναιοδωρία. Εάν παραμεριστούν οι προκαταλήψεις έναντι των πασχόντων από AIDS, όπως και ο στιγματισμός τους, θα υπάρξει όφελος όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τη φαρμακοβιομηχανία: οι πάσχοντες θα προσέρχονται ευκολότερα για εξετάσεις και θα ακολουθούν συστηματικά τη θεραπευτική αγωγή.
Εξαθλίωση
Το ενδιαφέρον των φαρμακοβιομηχανιών για την ασιατική αγορά, εξάλλου, είναι μεγάλο, καθώς ο αριθμός των φορέων αυξάνεται ραγδαία στην Ασία, όπου σημειώνονται ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα κάθε χρόνο. Το AIDS φέρνει τους πάσχοντες στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης. Σύμφωνα με την Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα, περίπου πέντε εκατομμύρια άτομα σε Καμπότζη, Ινδία, Βιετνάμ και Ταϊλάνδη χρεοκοπούν λόγω της ασθένειας. Το γεγονός ότι το πρόγραμμα μέχρι στιγμής παρουσιάζει ρυθμό αποπληρωμής 91%, τράβηξε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, που θα ήθελε να δει τη δημιουργία ανάλογων οργανισμών μικροδανεισμού. Η αμερικανική υπηρεσία για τη διεθνή ανάπτυξη συνιστά την επέκταση του προγράμματος, ενώ η αντίστοιχη υπηρεσία του ΟΗΕ πρόσφατα ήρθε σε επαφή με αντιπροσωπείες από την Κίνα, την Ινδία και την Καμπότζη, με στόχο τη δημιουργία ανάλογων πρωτοβουλιών.
600 φορείς του ιού έχουν ήδη χρηματοδοτηθείΤο παράδειγμα της «Ρositive Ρartnership» είναι πολύ σημαντικό: μέχρι στιγμής έχει χρηματοδοτήσει το άνοιγμα 600 επιχειρήσεων, όπως της Ναρισάρα Πάνβα και της Καντσάνα Τούνπου. Η 44χρονη Ναρισάνα προσεβλήθη από AIDS μέσω του συζύγου της και θεώρησε ότι η ζωή της έχει τελειώσει, αφού κανείς πλέον δεν την προσελάμβανε.
Το πρόγραμμα μικροδανεισμού της έδωσε νέα ζωή: με ένα δάνειο 685 δολαρίων κατάφερε να φτιάξει μια μικρή επιχείρηση, η οποία πουλάει φυτικά συμπληρώματα και έφτασε να κερδίζει υπερδιπλάσια από τη μέση μηνιαία αμοιβή των κατοίκων της περιοχής της, δηλαδή 228 δολάρια. Ανάλογο εισόδημα έχει και η γειτόνισσα και συνεργάτης της Ναρισάνα, η οποία θέλησε να δώσει ένα παράδειγμα στην κοινότητά της και να αποδείξει ότι η συνεργασία με κάποιον φορέα δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι θα κολλήσεις και ο ίδιος.
Η Καντσάνα, που έχει χάσει το φως της λόγω του ιού, αξιοποίησε το πρόγραμμα μικροδανεισμού για να συμμετάσχει στην κτηνοτροφική επιχείρηση του ξαδέλφου της, που πλέον αποδίδει επαρκή χρήματα και στις δύο οικογένειες για τα προς το ζην.

Δεν υπάρχουν σχόλια: