12.6.07

ΤΣΙΠ ΚΑΙ ΟΒΙ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Μια «διαφορετική» ρομαντική κομεντί /Τσιπ και Οβι
Δέσποινα Παυλάκη (ΣΙΝΕΜΑ)
Σινεφίλ από μικρός, ο συγγραφέας και μεταφραστής Παναγιώτης Ευαγγελίδης δεν είχε ποτέ καμία ιδιαίτερη επιθυμία να σκηνοθετήσει (αν και ως σεναριογράφος,συνυπογράφει την «Αληθινή Ζωή» του Πάνου Χ. Κούτρα). «Εβλεπα τι τραβούσαν οι άλλοι με τις ταινίες και δεν ήθελα να μπλέξω καθόλου! Τα τελευταία χρόνια όμως έχω γνωρίσει μερικούς πολύ ιδιαίτερους ανθρώπους, που αισθάνομαι ότι αν τους περιγράψω με λέξεις θα χαθούν». Κι όταν ένας συγγραφέας χάνει την εμπιστοσύνη τους στο γραπτό λόγο, είναι λογικό να μπλέξει σε περιπέτειες!
Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν δυο αγόρια διαφορετικά απ' τα άλλα. Απ τον καθένα έλλειπε ένα κομμάτι, αλλά για καλή τους τύχη ο ένας έτυχε να συμπληρώνει τον άλλο.
Αυτή είναι η ιστορία του Τσιπ και του Οβι: «Τους γνώρισα τυχαία σε ένα συνέδριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μου έκαναν αμέσως εντύπωση. Είναι και οι δύο ορφανοί, τους εγκατέλειψαν σε ηλικία μερικών ημερών τον Οβι και έξι μηνών τον Τσιπ, τον Οβι στο μαιευτήριο, τον δε Τσιπ μέσα σ' ένα καλάθι έξω από ένα ορφανοτροφείο. Δεν γνώρισαν ποτέ τους γονείς τους. Οταν ήταν έντεκα χρονών συναντήθηκαν στο ορφανοτροφείο. Γύρω στην εφηβεία άρχισαν να κοιμούνται μαζί. Αργότερα έφυγαν από τα ορφανοτροφεία, αλλά εξακολούθησαν να βλέπονται και εδώ και δύο χρόνια είναι ζευγάρι. Ο Οβι γεννήθηκε με αναπηρία στα χέρια, ενώ ο Τσιπ έχει τη χρήση του ενός μόνο ποδιού, το άλλο είναι ατροφικό».
Δέκα μέρες σαν μυθιστόρημα στην πρωτεύουσα της Τρανσυλβανίας, και ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης επέστρεψε με 12 ώρες μοναδικού υλικού που δεν ήξερε τι ακριβώς να το κάνει! Κάπου εκεί εμφανίστηκε μια μυστηριώδης βοηθός (το όνομα της οποίας δεν θέλησε να μου αποκάλυψε), που έβαλε τη ζωή του σε τάξη και τον υποχρέωσε να ανασύρει το σχέδιο από το συρτάρι της λήθης, όπου «ξεκουραζόταν» επί επτά μήνες. Το αποτέλεσμα είναι ένα τρυφερό 45λεπτο πορτρέτο δυο εντελώς διαφορετικών ανθρώπων, που όμως ταιριάζουν σαν δύο κομμάτια του ίδιου παζλ, και δεν έχουν τίποτα σταθερό στη ζωή τους παρά μόνο ο ένας τον άλλον. «Κατά καιρούς έχουν σπίτι, κατά καιρούς δεν έχουν, είναι δύο παιδιά που δεν έχουν τίποτα, αλλά δεν θα βρεις πάνω τους ίχνος μιζέριας».
Το «Τσιπ Και Οβι» μονταρίστηκε από την Γωγώ Μπεμπέλου και ολοκληρώθηκε με την αμέριστη βοήθεια της Αρασέλης Λαιμού, ενώ συμμετέχει επίσημα στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με Θέμα Την Αναπηρία - Emotion Pictures.
Η διοργάνωση θα διεξαχθεί στο Νέο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρόνικου) στις 16, 17 και 18 Ιουνίου, ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ameamedia.gr/

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κυριακή 17/6/2007, 13:40, Νέο Μουσείο Μπενάκη

Chip & Ovi

Η ταινία «Τσιπ και Όβι» (2006) του Παναγιώτη Ευαγγελίδη θα προβληθεί για πρώτη φορά στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με θέμα την αναπηρία.

alximist είπε...

ti krima poy den to diabasa noritera...