13.7.17

Η ΜΑΛΤΑ ΛΕΕΙ "ΝΑΙ" ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ ΟΜΟΦΥΛΩΝ

Με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε και στη Μάλτα ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών
tovima.gr, 13/7/2017
Το κοινοβούλιο της Μάλτας ψήφισε υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, παρέχοντας έτσι στήριξη στην προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ να είναι αυτό το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφίσει η Bουλή στη νέα του θητεία.
Το νομοσχέδιο, το οποίο είχε διακομματική στήριξη, αφαιρεί χαρακτηρισμούς όπως «ο σύζυγος», «η σύζυγος», «μητέρα» και «πατέρας» και τους αντικαθιστά με τους αόριστους ως προς το γένος χαρακτηρισμούς «σύζυγος» (χωρίς άρθρο) και «γονέας ο οποίος τεκνοποίησε» και «γονέας ο οποίος δεν τεκνοποίησε».
Πιστεύω ότι αυτή είναι μια ιστορική ψηφοφορία. Δείχνει ότι η δημοκρατία και η κοινωνία μας ωριμάζουν. .Είναι μια κοινωνία όπου όλοι μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ίσοι» δήλωσε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους.
Στις 3 Ιουνίου, ο Μουσκάτ εξασφάλισε δεύτερη θητεία και δεσμεύτηκε να προσπαθήσει για μεγαλύτερη κοινωνική ισότητα.
Η Μάλτα, η οποία στο παρελθόν υπήρξε μια υπερσυντηρητική χώρα, τα τελευταία χρόνια υιοθετεί σταθερά περισσότερο προοδευτική νομοθεσία.
Το 2011 η χώρα αποφάσισε με δημοψήφισμα να επιτρέπεται το διαζύγιο και το 2014 ενέκρινε το σύμφωνο συμβίωσης.
Η Μάλτα έγινε η 24η χώρα στον κόσμο που νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, δύο μόλις εβδομάδες μετά την έγκριση ανάλογου νομοσχεδίου από το γερμανικό κοινοβούλιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: