12.7.17

ΓΙΑΤΙ ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΩΝ ΜΠΟΛΣΟΪ;

Γιατί ματαιώθηκε η πρεμιέρα των Μπολσόι;
efsyn.gr, 11/7/2017
Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS με παρέμβαση του ο υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε στον διευθυντή του θεάτρου την «ανησυχία του» ότι η πολυαναμενόμενη παράσταση για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ ίσως να παραβιάζει τον σχετικό νόμο περί «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας». Ο διευθυντής το αρνείται και υποστηρίζει ότι η πρεμιέρα ματαιώθηκε επειδή δεν ήταν «καλλιτεχνικώς» άρτια. 
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Πρόκειται για μια παράσταση με θέμα τη ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, του σούπερ σταρ του μπαλέτου που αυτομόλησε στη Δύση από τη Σοβιετική Ενωση το 1961. 
Η πρεμιέρα στη σκηνή του θεάτρου Μπολσόι είχε προγραμματιστεί για σήμερα και ήταν μια από τις πλέον αναμενόμενες παγκόσμιες πρεμιέρες της χρονιάς. 
Το μπαλέτο «αναφέρεται» και στην ομοφυλοφιλία του Νουρέγιεφ και λέγεται ότι επί σκηνής θα υπήρχαν γυμνά πορτραίτα του χορευτή. 
Την Κυριακή έγινε γνωστό ότι η πρεμιέρα ματαιώνεται και έκτοτε φούντωσαν οι φήμες. 
Χθες το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε πληροφορίες από πηγή του υπουργείου, σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός Πολιτισμού, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, τηλεφώνησε στον διευθυντή του θεάτρου Βλαντιμίρ Ούριν, εκφράζοντας, πιεστικά μάλλον, την... ανησυχία του ότι η παραγωγή παραβιάζει έναν αμφιλεγόμενο νόμο στη Ρωσία που απαγορεύει την «προπαγάνδα υπέρ της ομοφυλοφιλίας στους ανηλίκους». 
Εκπρόσωπος του υπουργείου φυσικά βγήκε αμέσως και διέψευσε τις υπόνοιες περί έμμεσης λογοκρισίας, αν και επιβεβαίωσε ότι οι δυο άνδρες είχαν πράγματι μια «μακρά συζήτηση»
Ο Ούριν στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη Τύπου και διέψευσε κι αυτός με τη σειρά του κατηγορηματικά ότι η ματαίωση της παράστασης έχει να κάνει με τις ομοφυλοφιλικές παραπομπές του μπαλέτου. 
Η δική του διάψευση ωστόσο ήταν λίγο μπερδεμένη σε σχέση με αυτή του υπουργείου: δεν συζήτησε είπε το συγκεκριμένο θέμα με τον Μεντίνσκι, ενώ η κουβέντα που είχαν ήταν «σύντομη» και αφορούσε την ματαίωση της πρεμιέρας. 
«Δεν υπήρξε τηλεφώνημα», υποστήριξε. «Δεν ξέρω ποιός κρύβεται πίσω από αυτούς τους προβοκατόρικους ισχυρισμούς». Επέμενε δε ότι η απόφαση να ματαιωθεί η πρεμιέρα μέχρι τον Μάιο του επόμενου έτους ελήφθη για λόγους αυστηρά καλλιτεχνικούς. 
«θα υπάρξουν επιπτώσεις στην φήμη μας από την ματαίωση» παραδέχθηκε, «αλλά για εμάς το πιο σημαντικό είναι η ποιότητα της παραγωγής». 
Ο Ούριν ισχυρίστηκε ότι πήρε την απόφαση αφού παρακολούθησε την πρόβα την Παρασκευή οπότε και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν θα είναι «καλλιτεχνικά» έτοιμη η παράσταση εγκαίρως για την πρεμιέρα. 
Δεν απέφυγε ωστόσο τους υπαινιγμούς για το θέμα της ομοφυλοφιλίας, αναφέροντας ότι ο Νουρέγιεφ ήταν «μια περίπλοκη προσωπικότητα» και ότι το μπαλέτο περιείχε «θέματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν απέχθεια σε κάποιο βαθμό». 
Απαντώντας στην δυσπιστία πολλών για τις επίσημες αυτές εξηγήσεις, ο Ούριν είπε απλώς ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ό,τι θέλει! 
Ούτε ο διευθυντής του μπαλέτου Κίριλ Σερεμπρένικοφ ούτε ο χορογράφος Γιούρι Ποσόκοφ έχουν σχολιάσει την απόφαση ενώ σύμφωνα με τον Ούριν ενώ κλήθηκαν αποφάσισαν να μην παρευρεθούν στη συνέντευξη Τύπου. 
Τι τελευταίες εβδομάδες ο Σερεμπρένικοφ είχε κληθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας για ανάκριση σχετικά με μια πιθανή υπόθεση κατάχρησης, που πολλοί πιστεύουν ότι είναι μια πολιτικά υποκινούμενη υπόθεση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: