17.2.14

ΟΥΓΚΑΝΤΑ. ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙ-ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟ ΝΟΜΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ουγκάντα. Υπέγραψε τελικά τον αντι-ομοφυλοφιλικό νόμο ο πρόεδρος
euronews, 17/2/2014
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέκρινε με έντονο τρόπο την Κυριακή την απόφαση της κυβέρνησης της Ουγκέντα να υπογράψει σύντομα ένα νομοσχέδιο με το οποίο ποινικοποιείται η ομοφυλοφιλία στην αφρικανική χώρα.
«Ως χώρα και ως λαός οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται σταθερά υπέρ της προστασίας των θεμελιωδών ελευθεριών και των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει ο πρόεδρος Ομπάμα σε ανακοίνωσή του. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι τόσο βαθιά απογοητευμένος με την απόφαση της Ουγκάντας να θεσπίσει νομοθεσία που θα ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία» αναφέρει ο αμερικανός πρόεδρος.
Ο πρόεδρος της Ουγκάντα Μουσεβενί Γιοβερί ανέφερε μόλις την Παρασκευή ότι θα υπογράψει το σχετικό νομοσχέδιο. «Όπως έχουμε μεταφέρει στον πρόεδρο Μουσεβενί η τυχόν θέσπιση της εν λόγω νομοθεσίας θα περιπλέξει τις πολύτιμες σχέση μας με την Ουγκάντα» σημείωσε επίσης ο αμερικανός πρόεδρος
Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, που τιμωρεί την ομοφυλοφιλική συμπεριφορά με πολλά έτη φυλάκισης που μπορεί να φτάσουν έως και σε ισόβια κάθειρξη, ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Ουγκάντας, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Όταν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προτάθηκε για πρώτη φορά το 2009 , η ετυμηγορία κατ‘ανώτατο όριο ήταν η θανατική ποινή. Η σχετική “ποινική ρήτρα” τέθηκε πάντως στο αρχείο λόγω της διεθνούς πίεσης από τους δυτικούς ηγέτες , όπως ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: