25.2.14

ΟΥΓΚΑΝΤΑ. ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΒΓΑΛΕ ΣΤΗ ΦΟΡΑ" 200 ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ

Μία μέρα μετά το νόμο της ντροπής
Ουγκάντα: Εφημερίδα «έβγαλε στη φόρα» 200 ονόματα ομοφυλόφιλων
Στην πλειοψηφία τους, δεν είχαν δημοσιοποιήσει τη σεξουαλική τους ταυτότητα
protothema.gr, 25/2/2014
Ο νέος νόμος που ψήφισε ο πρόεδος της Ουγκάντα κατά των ομοφυλόφιλων απαγορεύει το σεξ με άτομα του ιδίου φύλου και τα τιμωρεί ακόμα και με ισόβια φυλάκιση.
Η εφημερίδα Red Pepper, μία ημέρα μετά την ψήφιση του νόμου που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή, δημοσίευσε λίστα με 200 ονόματα γκέι, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν είχαν δημοσιοποιήσει τη σεξουαλική τους ταυτότητα.
Με τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Εκτεθειμένοι", η εφημερίδα, εκτός από τη λίστα με τα ονόματα των ομοφυλόφιλων, δημοσίευσε και φωτογραφίες ανθρώπων που έχουν μπει στο στόχαστρο, επειδή είναι ομοφυλόφιλοι.
Μεταξύ αυτών είναι ένας γνωστός γκέι ακτιβιστής, ο Πέπε Τζούλιαν Ονζιεμά, αλλά και ένας σταρ της hip-hop στη χώρα, όπως και ένας καθολικός ιερέας.
Στην Ουγκάντα ελάχιστοι άνθρωποι δηλώνουν δημόσια τη διαφορετικότητά τους, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που εφημερίδα δημοσιεύει λίστα με ονόματα γκέι.
Το 2011, μια άλλη εφημερίδα στη χώρα δημοσίευσε ονόματα ομοφυλόφιλων με αίτημα την εκτέλεσή τους, ενώ λίγες μέρες αργότερα ένας ακτιβιστής δολοφονήθηκε, επειδή το όνομά του ήταν στη λίστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: