28.9.12

Η "ΝΕΚΡΗ ΕΥΡΩΠΗ" ΣΤΟ 19ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

«Νεκρή Ευρώπη» στο 19ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Αυστραλίας 
neoskosmos.com, 19-9-2012 
Με την ταινία «Νεκρή Ευρώπη», που βασίζεται στο ομώνυμο βραβευμένο μυθιστόρημα του Ελληνοαυστραλού συγγραφέα, Χρήστου Τσιόλκα, θα κλείσει το 19ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου που θα διεξαχθεί από τις 17 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου στη Μελβούρνη, από τις 16 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου στο Σίδνεϊ και από την 1η έως τις 4 Νοεμβρίου στην Αδελαΐδα και το Μπρίσμπαν. 
Συνολικά θα προβληθούν πάνω από 30 ελληνικές ταινίες, ενώ θα υπάρχει και αφιέρωμα στην Άννα Καννάβα, σκηνοθέτη και ηθοποιό που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, έχοντας σκηνοθετήσει τέσσερις ταινίες. 
 Φέτος η έμφαση θα είναι σε πρωτοποριακές ταινίες, όπως οι «Άλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου, ενώ θα προβληθούν και ταινίες μικρού μήκους ομογενών σκηνοθετών της Αυστραλίας (Βασίλης Μουσουλής) και του Καναδά (Τόνι Ασημακόπουλος). Η πρεμιέρα, πάντως, θα γίνει με την κωμωδία «Νήσος 2». 
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται, ωστόσο, να το συγκεντρώσει το φίλμ «Νεκρή Ευρώπη» με θέμα της τον Ισαάκ, ένα ελληνόπουλο της Μελβούρνης, που φτάνει στις αρχές του 2000 στην προολυμπιακή Αθήνα και, στη συνέχεια, αλωνίζει τις πρωτεύουσες της Ευρώπης, τσεκάροντας το νέο τους πρόσωπο, μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού. 
 Ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Νεκρή Ευρώπη», Ewen Leslie, στην πρώτη στάση του ταξιδιού του στην Αθήνα, έρχεται σε επαφή με το πληθωρικό περιθώριο της πρωτεύουσας, κυκλοφορεί στις υποβαθμισμένες γειτονιές με τους μουσουλμάνους μετανάστες και μένει άναυδος από τη νεόπλουτη και αυτιστική ελληνική ιντελιγκέντσια. 
 Παραγωγός της ταινίας είναι και ο Iain Canning, που, μεταξύ άλλων, έχει βάλει την υπογραφή του σε δημοφιλή έργα όπως τα «Control», «The king's speech» («Ο λόγος του βασιλιά»), «Shame» κ.ά. Η μεταφορά του μυθιστορήματος στη μεγάλη οθόνη έγινε υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Tony Krawitz. 
 Ο Χρήστος Τσιόλκας γεννήθηκε στη Μελβούρνη το 1965. Παιδί Ελλήνων μεταναστών της εργατικής τάξης, έχει χαρακτηριστεί «ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους μυθιστοριογράφους της Αυστραλίας». Τιμήθηκε με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων και το βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος από την εφημερίδα «The Age» για το «Νεκρή Ευρώπη». Το φθινόπωρο του 2009, με το τελευταίο του βιβλίο, «Το χαστούκι» («The Slap»), κέρδισε το βραβείο του καλύτερου συγγραφέα των χωρών-μελών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. 

  Νεκρή Ευρώπη. Η ταινία 
neoskosmos.com, 22-5-2012
 Πρωταγωνιστής στο έργο του Τσιόλκα «Νεκρή Ευρώπη», ένα Ελληνόπουλο της Μελβούρνης, που φτάνει στις αρχές του 2000 στην προ-ολυμπιακή Αθήνα και στη συνέχεια «αλωνίζει» τις πρωτεύουσες της Ευρώπης, τσεκάροντας το νέο τους πρόσωπο μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού. 
 Πρώτη στάση στην Αθήνα, όπου ο πρωταγωνιστής έρχεται σε επαφή με το πληθωρικό περιθώριο της πρωτεύουσας, κυκλοφορεί στις υποβαθμισμένες γειτονιές με τους μουσουλμάνους μετανάστες και μένει άναυδος από τη νεόπλουτη και αυτιστική ελληνική ιντελιγκέντσια. Ο πατέρας του Ισαάκ, μετανάστης στη Μελβούρνη και παλιός Λαμπράκης, «θεραπεύει» με ηρωίνη μια κρυφή οικογενειακή ενοχή απέναντι σε ένα Εβραιόπουλο. Ο γιος θα ψάξει το... τραύμα στον κορμό της Κεντρικής Ευρώπης, ακολουθώντας τη γραμμή του αίματος. 
Στις επόμενες στάσεις του, Βενετία, Πράγα, Παρίσι, Βερολίνο, Αμστερνταμ, Λονδίνο, θα ανακαλύψει τη δυσανεξία της σύγχρονης Ευρώπης απέναντι σε καθετί διαφορετικό, δηλαδή ζωντανό. Τα συναπαντήματά του με μια πονηρεμένη Ελληνίδα του καλλιτεχνικού... χώρου, με Εβραίους νταβατζήδες, με σαλταρισμένες γυναίκες που επιμένουν να δηλώνουν «Γιουγκοσλάβες», με παιδεραστές υπεράνω υποψίας και με βαρόνους της κόκας θα αναγκάσουν τον ήρωα του βιβλίου να δει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό πολύ διαφορετικά από την εποχή που, ως μαθητής, μελετούσε γαλλική λογοτεχνία και σχεδίαζε την επιστροφή του στην ήπειρο των μεγάλων ιστορικών ρευμάτων. 

 ...πέρα από ένα ταξίδι στην Ευρώπη, η εμπειρία του Αιζακ είναι μια άσκηση επώδυνης γνωριμίας με την σκοτεινή πλευρά, τόσο του ίδιου, όσο και της ηπείρου, της ίδιας της ανθρωπινής ύπαρξης. Ο Τόνι Κράβιτζ το καταγράφει ατμοσφαιρικά, κρατώντας πάντα στο περιθώριο την αίσθηση μια αληθινής απειλής ενός σκοταδιού που σηκώνει σιγά σιγά το κεφάλι του. 
Ιστορία φαντασμάτων, ψυχολογικό θρίλερ, κοινωνικά και πολιτικά αιχμηρό, το «Dead Europe» μπορεί να βάζει περισσότερους στόχους απ όσους ίσως μπορεί να καλύψει στην διάρκειά του, αλλά ακόμη κι έτσι παραμένει μια σταθερά γοητευτική ιστορία κι ένα αποκαλυπτικό πορτρέτο μιας ηπείρου, με τη ματιά ενός ξένου. Κάτι που μάλλον το κάνει ακόμη περισσότερο διαπεραστικό... (flix.gr, 12-9-2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια: