26.1.12

GUYS WITH FRIES. Η ΑΠΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΗΓΑΝΗΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ

«Αθώα» για την καρδιά τα τηγανητά στο λάδι
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα (tanea.gr, 25/1/2012)
Η κατανάλωση τηγανητών τροφίμων δεν βλάπτει την καρδιά – αρκεί να τηγανίζει κανείς σε ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο, υποστηρίζουν ισπανοί ερευνητές.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με χιλιάδες εθελοντές, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα τηγανητά φαγητά δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας ή πρόωρου θανάτου από καρδιολογικά αίτια.
Ωστόσο, τονίζουν πως τα ευρήματά τους, τα οποία βασίζονται στην τυπική ισπανική διατροφή η οποία είναι πλούσια σε ελαιόλαδο και ηλιέλαιο, δεν ισχύουν για το τηγάνισμα σε λαρδί, βούτυρο ή σε άλλα μαγειρικά έλαια, αναφέρει η διαδικτυακή έκδοση της «Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης» (BMJ).
Όταν τηγανίζουμε ένα φαγητό, αυξάνουμε το θερμιδικό φορτίο του επειδή η τροφή απορροφά τα λίπη των ελαίων. Οι ειδικοί ξέρουν καλά ότι η υπερκατανάλωση λίπους μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα – δύο συνέπειες οι οποίες αποτελούν κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.
Γι’ αυτό το λόγο, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Autonomous στη Μαδρίτη θέλησαν να διαπιστώσουν πόσο επηρεάζει το τηγάνισμα τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Έτσι, επιστράτευσαν 40.757 ενήλικες, από τους οποίους ζήτησαν στοιχεία για ό,τι έτρωγαν μια τυπική εβδομάδα και για τον τρόπο προετοιμασίας και μαγειρέματος του φαγητού τους.
Κανένας από τους εθελοντές δεν είχε ενδείξεις καρδιοπάθειας κατά την έναρξη της 11ετούς μελέτης, αλλά έως το τέλος της οι 606 είχαν υποστεί καρδιολογικό επεισόδιο, ενώ 1.134 είχαν πεθάνει από καρδιαγγειακά αίτια.
Όταν οι ερευνητές εξέτασαν λεπτομερώς αυτά τα συμβάματα, δεν εντόπισαν κάποια συσχέτιση με το τηγάνισμα των τροφίμων – εύρημα το οποίο αποδίδουν στο είδος του ελαίου που χρησιμοποιούσαν.
Όπως γράφει ο καθηγητής Μάικλ Λάιτσμαν, από το Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ στη Γερμανία, σε ένα σχόλιό του το οποίο συνοδεύει τη νέα μελέτη, «ο μύθος ότι τα τηγανητά φαγητά είναι γενικώς επιβλαβή για την καρδιά, δεν υποστηρίζεται από τα υπάρχοντα στοιχεία.
»Εν τούτοις, αυτό δεν σημαίνει πως η συχνή κατανάλωση τηγανητών ψαριών και πατατών δεν έχει συνέπειες για την υγεία.
»Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι ρόλο παίζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του τηγανίσματος, όπως το λάδι που χρησιμοποιείται, σε συνδυασμό με άλλες πλευρές της διατροφής του ατόμου».
Η μεσογειακή διατροφή που ακολουθούν (και) οι Ισπανοί, είναι γενικώς πλούσια σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ψάρια, όσπρια και φτωχή σε λίπη, παρότι περιέχει και τηγανητά φαγητά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: