23.1.12

Ο ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΧΟΚΝΕΪ ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ


Ο ζωγράφος Ντέιβιντ Χόκνεϊ τιμήθηκε από την Ελισάβετ
Ο Βρετανός εικαστικός Ντέιβιντ Χόκνεϊ, 74 ετών, είναι εδώ και λίγες μέρες μέλος του βρετανικού Τάγματος της Αξίας, που αριθμεί αυστηρά 24 μέλη, των οποίων η επιλογή γίνεται από την βασίλισσα Ελισάβετ.
Ο Χόκνεϊ, τον οποίον οι Times χαρακτηρίζουν ως «τον μεγαλύτερο εν ζωή ζωγράφο της Βρετανίας», δεν έχει σταματήσει να εκπλήσσει με τα πρωτοποριακά έργα του απο την δεκαετία του ’60 όταν πρωτοεμφανίστηκε. Ο ίδιος έχει αρνηθεί πολλές άλλες διακρίσεις λέγοντας πως «τις θεωρεί λίγο ύποπτες».
Έκθεση αφιερωμένη στον Χόκνεϊ με πίνακες ζωγραφικής, ταινίες αλλά και σχέδια που φιλοτέχνησε ο ίδιος στο iPad, το οποίο όπως έχει τονίσει στο παρελθόν «του χάρισε μια νέα ελευθερία», θα εγκαινιαστεί στην Βασιλική Ακαδημία Τεχνών στις 21 Ιανουαρίου.
Ανάμεσα στα μέλη του Τάγματος της Αξίας είναι η πρώην πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Τιμ Μπερνερς-Λι εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού (world wide web). Ο Χόκνεϊ παίρνει τη θέση του ζωγράφου Λούσιαν Φρόιντ ο οποίος πέθανε τον περασμένο Ιούλιο.
Ισμήνη Σάντα (beautybazaar.gr, 9/1/2012)



O 74χρονος δημιουργός δηλώνει ότι χάρις στο iPad έχει αποκτήσει μια νέα ελευθερία. "Το μεταφέρει παντού μαζί του, αντί να κουβαλάει λαδομπογιές και πινέλα, μπορεί να εργαστεί αμέσως όταν έχει έμπνευση, και μπορεί να τα στείλει στους φίλους του", αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης Μάρκο Λίβινγκστον, σε συνέντευξη τύπου στο Λονδίνο.
Τα σχέδια που φιλοτέχνησε ο Χόκνεϊ στο iPad, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό στυλό ή τα δάχτυλά του, "έχουν τη δική τους ποιότητα", πρόσθεσε. Εκτυπωμένα, τα σχέδια "μοιάζουν λίγο με πίνακες ζωγραφικής, αλλά σε χαρτί. Μοιάζουν με υδατογραφία, αλλά το χρώμα είναι πιο πυκνό."
Ο βρετανός καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από τους λόφους της υπαίθρου του Γιόρκσαϊρ, τους οποίους παρατηρούσε εδώ και καιρό: "Πάντα πίστευα ότι ο χειμώνας ήταν πάρα πολύ κρύος και πολύ σκοτεινός. Αλλά συνειδητοποίησα πόσο ο χειμώνας είναι όμορφος. Δεν είναι ούτε μαύρο ούτε άσπρο, ούτε και γκρι, μερικές φορές υπάρχουν περισσότερα χρώματα απ ότι το καλοκαίρι", εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Στη συνέχεια αποκάλυψε τη μέθοδο με την οποία εργάστηκε για την ολοκλήρωση των έργων του: "Οδηγώ σε ένα μικρό δρόμο, έχω μια καρέκλα στο πορτ-μπαγκάζ, μερικές φορές βγαίνω έξω και κάθομαι. Ανάβω ένα τσιγάρο και παρατηρώ".
Η έκθεση "Ντέιβιντ Χόκνεϊ: Μια Μεγαλύτερη Εικόνα", θα παρουσιαστεί στη Βασιλική Ακαδημία των Τεχνών (Royal Academy of Arts) από τις 21 Ιανουαρίου έως τις 9 Απριλίου του 2012. (tvxs.gr, 8/1/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια: