29.1.12

Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΖΕΪΜΣ ΝΤΙΝ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ


H... άτακτη ζωή του Τζέιμς Ντιν
Η σεξουαλικότητα του Τζέιμς Ντιν αποτελούσε ανέκαθεν θέμα συζήτησης στα «πηγαδάκια» του Χόλιγουντ.
Η ταινία, ωστόσο, που γυρίζεται αυτές τις μέρες γύρω από τη ζωή του μεγάλου ηθοποιού με τίτλο «Joshua Tree, 1951: a portrait of James Dean» παίρνει ξεκάθαρη στάση απέναντι στο θέμα, παρουσιάζοντας τον διάσημο «επαναστάτη χωρίς αιτία» να έχει σεξουαλικές επαφές με μια σειρά αντρών.
Σε μία από τις σχετικές σκηνές, μάλιστα, ο Τζέιμς Πρέστον, ο οποίος έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να ενσαρκώσει τον Ντιν, φαίνεται να κάνει σεξ με τον συγκάτοικό του στον διάδρομο, ενώ σε μια άλλη έρχεται σε σεξουαλική επαφή με έναν ακόμα άντρα, στην κορυφή ενός βουνού, θυμίζοντας το «Brokeback Mountain».
Εκτός από τον σχετικά άγνωστο Πρέστον στον ρόλο του Ντιν, στην ταινία, η οποία αναμένεται να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες το καλοκαίρι, πρωταγωνιστούν επίσης ο Ρόμπερτ Γκαντ, η Εριν Ντάνιελς και η Κλερ Γκραντ, ενώ το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μάθιου Μισχόρι.
Αν και στόχος της ταινίας είναι, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της, να «επαναπροσδιορίσει» τον Τζέιμς Ντιν «για τη νέα γενιά», αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χολιγουντιανός σταρ παρουσιάζεται ως ομοφυλόφιλος.
Ο πρώτος βιογράφος και στενός του φίλος, Γουίλιαμ Μπαστ είχε αναφέρει ότι οι δυο τους υπήρξαν ζευγάρι, ενώ τα ομοφυλοφιλικά του γούστα είχαν παρουσιαστεί και από τον σεναριογράφο Γκάβιν Λάμπερτ και τον σκηνοθέτη Νίκολας Ρέι στη διασημότερη ταινία για τη ζωή του, «Επαναστάτης χωρίς αιτία». Η ταινία έκανε πρεμιέρα ένα μήνα μετά τον θάνατό του σε τροχαίο το 1955, σε ηλικία 24 ετών.
Σύμφωνα μάλιστα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα για τη ζωή του Ντιν, ο ηθοποιός είχε αποφύγει να υπηρετήσει στον στρατό δηλώνοντας ομοφυλόφιλος, κάτι που εκείνη την περίοδο χαρακτηριζόταν ως «ψυχική διαταραχή» από την αμερικανική κυβέρνηση.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ (espressonews.gr, 21-1-2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια: