9.1.12

ΜΠΕΝΤ


Το «Bent» του Μάρτιν Σέρμαν, ένα έργο που 'κανε αίσθηση, όταν πρωτοανέβηκε στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου το 1979 με τον Ιαν ΜακΚέλεν στον βασικό ρόλο του Μαξ και το 1980 στο νεοϋορκέζικο Μπρόντγουέι με Μαξ τον Ρίτσαρντ Γκιρ, με το θέμα του - οι διώξεις των ομοφυλόφιλων στη ναζιστική Γερμανία μετά την αιματηρή Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών κι η αποκάλυψη της αποσιωπημένης και σχεδόν άγνωστης, μέχρι τότε, πτυχής των έγκλειστων (και με ροζ τρίγωνο στο πέτο) στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταναγκαστικών έργων, κάτω από τραγικές συνθήκες, ομοφυλόφιλων - , παρουσιάζεται για τέταρτη φορά στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά με Μαξ τον ίδιο και Χορστ - ο άλλος βασικός ρόλος - τον Στέφανο Κακαβούλη (φωτογραφία) εγκαινιάζοντας τον νέο χώρο «Vault» στον Βοτανικό.
Το έργο - η ιστορία, βασικά, ενός συγκλονιστικού έρωτα που ανθεί στο απάνθρωπο περιβάλλον του Νταχάου ανάμεσα σε δυο άντρες, τον Μαξ και τον Χορστ -, το οποίο έγινε και ταινία το 1997 απ' τον Σον Ματάιας με τους Κλάιβ Οουεν και Λοτέρ Μπλουτό (στη διανομή και Ιαν ΜακΚέλεν και Μικ Τζάγκερ), ανεβαίνει στη μετάφραση του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Ο οποίος μετέφρασε και σκηνοθέτησε πρώτος το έργο στην Ελλάδα, στο «Αθηνά» με τον Γιάννη Φέρτη και τον Πέτρο Φυσσούν στους βασικούς ρόλους και το θίασό τους. Ο Γιώργος Θεοδοσιάδης υπέγραφε και τ' άλλα δυο ελληνικά ανεβάσματα του «Bent» - και τα δυο στο θέατρό του «Βικτώρια»: το 1995 - '96 με Σπύρο Σπαντίδα και Σταύρο Ζαλμά και το 2002 - '03 με Απόστολο Γκλέτσο και Κώστα Κοντογιάννη.
Στην παράσταση του «Vault» τους άλλους ρόλους θα παίξουν οι Πάνος Μπρατάκος, Θοδωρής Πανάς, Πάνος Ροκίδης, Ιούλιος Τζιάτας, Νικόλας Σουλογιάννης.
Του Γιώργου Δ. Κ. Σαρηγιάννη (tanea.gr, 5-1-2012)


Διαβάστε επίσης:
Gay ekfansi: Οι άντρες με το ροζ τρίγωνο

Δεν υπάρχουν σχόλια: