17.7.10

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΞ 1


Οδηγός προστασίας από τα νοσήματα του σεξ
Ρεπορτάζ: Ρούλα Τσουλέα (ygeia.tanea.gr, 8/7/2010)
«Μην ξεχνάτε το προφυλακτικό»: αυτό είναι το μήνυμα των ειδικών, εν όψει της αυξημένης ερωτικής και σεξουαλικής διάθεσης που είθισται να παρατηρείται το καλοκαίρι, κατά προτίμηση στη διάρκεια των διακοπών. Η παρότρυνσή τους έχει γερή επιστημονική βάση, καθώς κάθε φθινόπωρο βλέπουν τα ιατρεία τους να γεμίζουν με πάσχοντες από κάθε είδους σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, εξαιτίας των εφήμερων σχέσεων του καλοκαιριού που συχνά - πυκνά γίνονται δίχως προφυλάξεις.
Σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ) σχεδόν ένας στους τρεις άνδρες και γυναίκες στη χώρα μας δεν χρησιμοποιεί προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική επαφή του, ανεξάρτητα από το αν είναι σε μόνιμη ή μη σχέση. Η τακτική αυτή κρύβει σοβαρούς κινδύνους.
Οπως εξηγεί ο κ. Δημήτρης Ρηγόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την τελευταία δεκαετία σε ολοένα περισσότερους Ελληνες διαγιγνώσκονται νοσήματα που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι έχει πλέον υποχωρήσει ο φόβος για το AIDS, με συνέπεια να μειωθεί η απαιτούμενη επαγρύπνηση _ και κατ' επέκταση για όλα τα νοσήματα που μεταδίδονται με το σεξ.
«Είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη η πεποίθηση πως το AIDS θεραπεύεται και ο κόσμος αισθάνεται ασφαλής», λέει. «Ωστόσο, το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και η επιστροφή στις παλιές συνήθειες _ δηλαδή στο σεξ χωρίς προφυλακτικό και στις ευκαιριακές σχέσεις _ είναι επικίνδυνη. Αυτό δεν ισχύει μόνο για το AIDS _ με τις μετακινήσεις των πληθυσμών εισήχθησαν στη χώρα μας νοσήματα τα οποία ενδημούσαν σε άλλα κράτη και τα τελευταία χρόνια εξαπλώνονται σταθερά στην Ελλάδα».
Στην κατηγορία αυτή ανήκει η σύφιλη, η οποία έτεινε να εξαφανιστεί από τη χώρα μας, αλλά πλέον έχει επιστρέψει δυναμικά. «Στα τέλη της δεκαετίας του '90 είναι ζήτημα αν βλέπαμε 3 ή 4 περιστατικά σύφιλης στο Συγγρού, αλλά πλέον οι αριθμοί είναι πολλαπλάσιοι _ το 2009 λ.χ. ανήλθαν σε 180», σημειώνει.
Παρά την εντυπωσιακή αύξηση των κρουσμάτων σύφιλης, η νόσος δεν αποτελεί ακόμη κυρίαρχο πρόβλημα στη χώρα μας. Αντιθέτως, «θερίζουν» οι ιογενείς λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων, δηλαδή ο έρπης και τα κονδυλώματα (οφείλονται στον ιό HPV), αλλά και η μη ειδική ουρηθρίτιδα (παλιά λεγόταν λευκόρροια) που προσβάλλει τους άντρες.
«Μετά το καλοκαίρι, οι διαγνώσεις αυτών των νοσημάτων αυξάνονται κατακόρυφα», τονίζει ο κ. Ρηγόπουλος. «Ουσιαστικά από τους περίπου 2.500 ασθενείς που απευθύνονται κάθε εβδομάδα στο Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός, ο ένας στους δέκα έχει κάποιο αφροδίσιο νόσημα. Το περίπου 80% των ασθενών αυτών, και στα δύο φύλα, έχουν έρπη των γεννητικών οργάνων ή κονδυλώματα. Γενικά οι άνδρες πάσχοντες από αφροδίσια νοσήματα είναι λίγο περισσότεροι από τις γυναίκες ασθενείς, ίσως διότι οι άνδρες είθισται να έχουν πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: