6.3.10

LA CHUNGA. ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΓΥΝΑΙΚΑ...

.
Μια δύσκολη γυναίκα...
Αυγή, 10/2/2010
Τον Μάριο Βάργκας Λιόσα (Γιόσα, για τους ισπανομαθείς) τον γνωρίζουμε ως πεζογράφο, τον σημαντικότερο ίσως εν ζωή Λατινοαμερικανό συγγραφέα, μαζί με τον Μάρκες. Τον γνωρίζουμε ακόμη και ως υποψήφιο πρόεδρο της πατρίδας του, του Περού, πριν από αρκετά χρόνια. Όμως, ανάμεσα στα γραπτά του Λιόσα συγκαταλέγονται και οκτώ θεατρικά έργα. Αυτήν την "παραγνωρισμένη" στη χώρα μας πλευρά του μεγάλου Περουβιανού συγγραφέα μάς κάνει γνωστή η Ομάδα Νάμα και η Ελένη Σκότη, που σκηνοθετεί την La Chunga, έργο του 1985, με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον ομώνυμο ρόλο.
Το έργο, που ο τίτλος του σημαίνει "δύσκολη γυναίκα", διαδραματίζεται σε ένα φτωχικό καφενείο της Λίμα το 1945. Θαμώνες του τέσσερις φτωχοδιάβολοι που πίνουν και παίζουν ζάρια και η Τσούνγκα, η αινιγματική ιδιοκτήτρια. Ένας από τους θαμώνες φέρνει μαζί του ένα ελκυστικό κορίτσι, το οποίο δεν θα διστάσει να "πουλήσει" στην ιδιοκτήτρια, προκειμένου να ρεφάρει στον τζόγο. Ένα χρόνο αργότερα, οι τέσσερις άνδρες θυμούνται το γεγονός και ο καθένας δίνει τη δική του ερμηνεία, κάτι μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, για την τύχη της κοπέλας και τον ρόλο της Τσούνγκα.
Αυτή η διαρκής ταλάντευση του κειμένου ανάμεσα στον κόσμο του υπαρκτού και του φανταστικού αποτέλεσε και τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη σκηνοθέτιδα και την ομάδα Νάμα: "Εκπλαγήκαμε θετικά όταν συνειδητοποιήσαμε ότι ο κόσμος της φαντασίας δεν αποτελεί παρά μια ακόμα μορφή πραγματικότητας", σημειώνει η Ε. Σκότη μιλώντας για τους άνδρες αυτούς που "καταλήγουν ο καθένας χωριστά να παλεύει με τους δαίμονες και τους αγγέλους του. Κι όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιου είδους κλειστές κοινότητες, εκείνο που για τους άντρες αποτελεί όνειρο, είναι για τις γυναίκες εφιάλτης".
Στην παράσταση, στην Κεντρική σκηνή του Θεάτρου Επί Κολωνώ, εκτός της Κ. Καραμπέτη, παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί Δημήτρης Λάλος, Στάθης Σταμουλακάτος, Δημήτρης Καπετανάκος, Γιάννης Λεάκος, Ηλιάνα Μαυρομάτη και Ισίδωρος Πάτερος.

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη χωρίς φτιασίδια και με ταλέντο
Η πρωταγωνίστρια του «La Chunga» ξεχωρίζει στον ρόλο μιας γυναίκας που ερωτεύεται μια πανέμορφη κοπέλα και απαρνείται τη λάμψη της για μια πολύ τίμια ερμηνεία...
ΑΣΤΕΡΟΠΗ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ (Το Βήμα, 6/3/2010)
«Είναι πάρα πολύ καλή...» ήταν η φράση που ψιθύρισαν πολλοί μες στο σκοτάδι την περασμένη Πέμπτη στο θέατρο Επί Κολωνώ κατά την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «La Chunga». Οι (καλές) κριτικές για την πρωταγωνίστρια Καρυοφυλλιά Καραμπέτη υφάνθηκαν προτού ανάψουν τα φώτα και ακουστεί το παρατεταμένο χειροκρότημα. Για πρώτη φορά τόσο αφτιασίδωτη επί σκηνής, αλλά πολύ ουσιαστική στο παίξιμό της ως Τσούνγκα ή «Τσουνγκίτα», όπως την αποκαλούν τα αποβράσματα που συχνάζουν στο παρηκμασμένο καφενείο της κάπου στο Περού. Αβαφη, με τα σκούρα μαλλιά της τραβηγμένα με μανία προς τα πίσω και πιασμένα σε έναν αυστηρό κότσο, φορώντας φόρεμα για γυναίκες πιο μεγάλες από την ηλικία της και καφέ παντόφλες που ξεπαστρεύουν τη θηλυκότητα, η ηθοποιός καταφέρνει να μπει στο σύμπαν της φαινομενικά σκληρόπετσης αντρογυναίκας, που ένα βράδυ ερωτεύεται μια πανέμορφη κοπέλα η οποία έρχεται στο μαγαζί ως συνοδός ενός εκ των αποβρασμάτων. Ευχάριστη έκπληξη η Ηλιάννα Μαυρομάτη στον ρόλο της σαγηνευτικής Μέτσε, που καταφέρνει να ραγίσει το σκληρό όστρακο της Τσούνγκα, έστω για λίγο. Το φιλί των δύο γυναικών, όταν ανεβαίνουν στην κάμαρα αφήνοντας τους άνδρες να παίζουν ζάρια, πολύ αβίαστο και έντιμο- είχαμε καιρό να δούμε κάτι τέτοιο, που συμβαίνει επειδή προκύπτει και όχι επειδή προκαλεί. [...]



La Chunga - Lima, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: