10.3.10

ΠΟΙΝΗ ΓΙΑ ΟΡΟΘΕΤΙΚΟ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

Ποινή για τον οροθετικό αιμοδότη
tanea.gr, 10/3/2010
Ποινή φυλάκισης 33 μηνών - με 3ετή αναστολή - επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον 42χρονο αιμοδότη, που πριν από πέντε χρόνια είχε δώσει μολυσμένο με τον ιό hiv που προκαλεί το aids αίμα. Από τη μετάγγιση του αίματος είχαν μολυνθεί ένα 16χρονο κορίτσι και ένας ηλικιωμένος καρδιοπαθής.
Το δικαστήριο έκρινε ότι ο 42χρονος είναι ένοχος για σωματική βλάβη από αμέλεια και κατά συρροή αλλά και για παραβίασης των μέτρων που ισχύουν για τη διάδοση ασθενειών από συνειδητή αμέλεια. Στη διάρκεια της δίκης - που έγινε κεκλεισμένων των θυρών - ο 42χρονος ισχυρίστηκε ότι δεν είχε πρόθεση να μεταδώσει τον aids σε άλλους κι ότι δεν γνώριζε ότι ήταν φορέας του ιού. Ο ίδιος είχε μολυνθεί ύστερα από επαφή με ιερόδουλη. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο κατηγορούμενος είχε αποκρύψει αυτή την επαφή κατά τη συμπλήρωση του δελτίου αιμοδότη (όπου αναφέρονται τυχόν ριψικίνδυνες σεξουαλικές επαφές).
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2006 προκαλώντας σάλο. Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό αναδείχθηκαν οι ελλείψεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας στον τομέα ελέγχου του αίματος. Τότε ξεκίνησαν και οι διαδικασίες για να εφαρμοστεί μοριακός έλεγχος - μέσω του οποίου ανιχνεύονται εγκαίρως μολυσμένα δείγματα - σε όλη την ποσότητα αίματος που διακινείται ετησίως στη χώρα (περίπου 600.00 μονάδες).

5 σχόλια:

Juanita La Quejica είπε...

Είναι μια κάποια αρχή, το ότι κατάφεραν και έβγαλαν μια άκρη. Η ποινή όμως είναι αστεία... αν σκεφτούμε τί κόστισε η εγκληματική του "αμέλεια" σε δύο συνανρθώπους μας.

gay super hero είπε...

Που σημαίνει ότι αν κάποιος θέλει να γίνει αιμοδότης εθελοντικά και "αποκρύψει" ότι έχει ομοφυλοφιλικές επαφές μπορεί επίσης να διωχθεί σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο...

erva_cidreira είπε...

Εγκληματική "αμέλεια" θα το χαρακτήριζα μόνον αν ο αιμοδότης το γνώριζε ότι ήταν οροθετικός και το απέκρυψε.
Χωρίς επιφυλάξεις όμως θα χαρακτήριζα εγκληματική αδιαφορία το ότι εν ετει 2006 δεν διενεργείτο μοριακός έλεγχος του αίματος, και προσωπικώς διατηρώ επιφυλάξεις για το αν αυτός γίνεται σε όλες της μονάδες αιμοληψίας ακόμη και σήμερα.
Επίσης εγκληματική είναι η αδιαφορία της Πολιτείας να ελέγξει υγειονομικά την διαρκώς διογκούμενη πορνεία.
Όσο για την συμπλήρωση του δελτίου αιμοδότη, έχουμε κατ' επανάληψη ασχοληθεί στο παρελθόν με το πόσα περισσότερα προβληματα δημιουργεί παρά λύνει η λογική ανώφελων στοχοποιήσεων που το διέπει.

Πάντως πλην του αιμοδότη δεν βλέπω να τιμωρήθηκε κανείς άλλος.
Τι να σημαίνει αυτό άραγε;

Tales from the other side of town είπε...

Σημαίνει ότι τις ευθύνες φέρει στο ακέραιο η πολιτεία που αντί να δίνει σαφείς εντολές για επαρκή μοριακό έλεγχο του αίματος, δίνει στους εθελοντές αιμοδότες κωμικά ερωτηματολόγια που θυμίζουν δεκαετία του '80 - αποποιείται τις ευθύνες της και καταδικάζει έναν πολίτη που δεν γνώριζε ότι είναι οροθετικός.

Το Λαγωνικό είπε...

θα συμφωνήσω με τον Tales για άλλη μια φορά αυτό το ηλίθιο και ανίκανο κράτος μετακυλάει τις ευθύνες του στον απλό πολίτη.

Το γεγόνος ότι υπάρχουν συνειδητοί και ασυνείδητοι πολίτες δυστυχώς δεν μπορεί να αλλάξει.
Ακριβώς για αυτό το λόγο θα έπρεπε το κράτος να είναι έτσι οργανωμένο ώστε προλαμβάνει την βλακεία των πολιτών του.

Όπως το βλέπω εγώ αυτοί που έπερπε να καταδικαστούν πρώτα είναι αυτοί που ορίζουν τις διαδηκασίες και τους έλεγχους που προβλέπονται κατά την αιμοληψία και μετά όλοι οι άλλοι.