18.3.10

ΟΙ ΘΑΛΑΜΟΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

.
Ε.Ε: Δεν είναι πολιτιστικοί χώροι οι θάλαμοι προβολής ερωτικών ταινιών
Καθημερινή, 18/3/2010
Οι ατομικοί θάλαμοι προβολής ερωτικών ταινιών δεν θεωρούνται πολιτιστικοί χώροι και γι’ αυτό πρέπει να πληρώνουν υψηλότερο ΦΠΑ, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Τα sex shop, όπου οι πελάτες μπορούν να παρακολουθήσουν ερωτικές ταινίες σε ατομικούς θαλάμους, δεν μπορεί να θεωρούνται πολιτιστικοί χώροι, ώστε οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων αυτών να καταβάλλουν μειωμένο ΦΠΑ, αποφάνθηκε σήμερα Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι οι πολιτιστικοί χώροι απευθύνονται σε περισσότερα από ένα άτομα.
Οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπουν στις χώρες-μέλη να παρέχουν μειωμένο ΦΠΑ για την είσοδο σε πολιτιστικούς χώρους, όπως οι κινηματογράφοι, τα μουσεία, οι ζωολογικοί κήποι και οι συναυλιακοί χώροι.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα επί της αίτησης που είχε υποβάλει ιδιοκτήτης κέντρου με ιδιωτικούς θαλάμους προβολής ερωτικών ταινιών στο Βέλγιο, για μείωση στον ΦΠΑ, ώστε να είναι ανάλογος με εκείνον που παρέχεται στους ιδιοκτήτες κινηματογραφικών αιθουσών.
Ο ιδιοκτήτης του «Ερωτικού Κέντρου», που βρίσκεται στην πόλη Μπριζ, υποστήριξε ότι η επιχείρησή του, η οποία επιτρέπει στους πελάτες να εισέρχονται σε ατομικούς θαλάμους με οθόνες και να παρακολουθούν ερωτικές ταινίες χρησιμοποιώντας κερματοδέκτες, θα πρέπει να θεωρείται κινηματογραφική αίθουσα κι επομένως ο ίδιος να καταβάλλει 6% ΦΠΑ αντί 21%.
Οι βελγικές φορολογικές αρχές απέρριψαν το αίτημά του με το αιτιολογικό ότι ο κινηματογράφος είναι, εξ ορισμού, ένας χώρος, όπου το κοινό που είναι μεγαλύτερο του ενός ατόμου, προκαταβάλλει το αντίτιμο για να παρακολουθήσει την ίδια ταινία ταυτόχρονα.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η άποψη των βελγικών φορολογικών αρχών είναι ορθή.
Οι πολιτιστικοί χώροι, όπως ορίζεται από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά τον ΦΠΑ, «έχουν ειδικότερα το κοινό χαρακτηριστικό ότι είναι διαθέσιμοι στους πελάτες με την προκαταβολή αντιτίμου εισόδου, παρέχοντας σε όλους όσοι το καταβάλλουν το δικαίωμα να απολαύσουν συλλογικά τις πολιτιστικές υπηρεσίες για διασκέδαση, χαρακτηριστικές τέτοιων διοργανώσεων και εγκαταστάσεων», αναφέρει η απόφαση.
«Η έννοια της εισόδου σε μία κινηματογραφική αίθουσα...δεν μπορεί να θεωρείται ότι καλύπτει την πληρωμή από την πλευρά του πελάτη που θα του εξασφαλίσει την παρακολούθηση μίας ή περισσοτέρων ταινιών ή αποσπασμάτων ταινιών σε ατομικό θάλαμο», προσθέτει.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δικαιώνει τις βελγικές φορολογικές αρχές, παρέχοντάς τους την αποκλειστική απόφαση για τη φορολόγηση του «Ερωτικού Κέντρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: