15.12.09

ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΣΚΑΛΑ


«Διάδρομος και σκάλα. Ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, διαβάζει ο ίδιος»
Κασετίνα πολυτελείας με απαγγελίες του Γιάννη Ρίτσου
Έκδοση cd+48σέλιδου ένθετου από το ΕΚΕΒΙ

Ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο με τη φωνή του «ποιητή της Ρωμιοσύνης» κυκλοφορεί με επιμέλεια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση Γιάννη Ρίτσου.
Πρόκειται για 31 ποιήματα από τη συλλογή Διάδρομος και σκάλα, τα οποία γράφτηκαν κατά την περίοδο του κατ’ οίκον περιορισμού του Γιάννη Ρίτσου στη Σάμο, το 1970, και αποτυπώνουν τόσο τη δημιουργική αγωνία του ποιητή όσο και την απογοήτευσή του από τις περιπέτειες του τόπου και της υγείας του. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Χρύσα Προκοπάκη, στο 48σέλιδο ένθετο που συνοδεύει το cd, «...ο ποιητής, μιλώντας σε τρίτο πρόσωπο ή σε δεύτερο (εις εαυτόν), εξομολογητικός, κάποτε (αυτο)σαρκαστικός γράφει εν θερμώ, συχνά τρία και τέσσερα ποιήματα την ίδια μέρα, λες και θέλει να προλάβει να αποθέσει στο χαρτί όλο το “ανώφελο”, αυτό το “ατεμάχιστο τίποτα”».
Αξίζει να σημειωθεί, ως ιστορικό της έκδοσης, ότι οι συγκεκριμένες ηχογραφήσεις (σε κασέτα) μεταφέρθηκαν κρυφά από τον Γάλλο φίλο του, σκηνοθέτη Αντουάν Βιτέζ που τον είχε επισκεφθεί στο νησί κατά τη διάρκεια της απομόνωσής του. Η κασέτα παραδόθηκε στην Χρύσα Προκοπάκη, η οποία με αφορμή το «Έτος Ρίτσου», παραχώρησε ευγενικά στο ΕΚΕΒΙ το προσωπικό αυτό υλικό για να αξιοποιηθεί με την παραγωγή και κυκλοφορία της παρούσας, καλαίσθητης κασετίνας. (ekebi.gr)

Ακούστε αποσπάσματα - Εισαγωγικό σημείωμα της ειδικής 48σέλιδης έκδοσης που περιλαμβάνει τα 31 ποιήματα και φωτογραφίκο υλικό (από τη Χρύσα Προκοπάκη) - Περιεχόμενα

Δεν υπάρχουν σχόλια: