29.3.08

ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΣΕ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Σύσταση ομάδας εργασίας
Υπό εξέταση η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια
(Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 28/3/2008)
Στη σύσταση ομάδας εργασίας που θα μελετήσει όλες τις πλευρές της ενδεχόμενης επέκτασης του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης, έπειτα από σχετική πρόταση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης έκανε δεκτή την πρόταση του προέδρου της Επιτροπής Κ.Παπαϊωάννου για τη σύσταση ομάδας εργασίας με σκοπό τη μελέτη όλων των πλευρών της συμβιωτικής σχέσης ατόμων του ίδιου φύλου.
Σε επιστολή του προς τον κ. Παπαϊωάννου ο κ. Χατζηγάκης αναφέρει, μεταξύ των άλλων, ότι το θέμα της συμβίωσης των ατόμων του ιδίου φύλου και της νομικής του ρύθμισης είναι πολυδιάστατο και αφορά σε ένα πλήθος ζητημάτων (κληρονομικά, φορολογικά, ασφαλιστικά, υγειονομικά, συνταξιοδοτικά, προνοιακά, εργασιακά κλπ,) τα οποία χρειάζονται συνθετική μελέτη και είναι αρμοδιότητος πολλών άλλων υπουργείων.
«Αποδέχομαι την πρότασή σας να συσταθεί ομάδα εργασίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία θα διερευνήσει όλες τις όψεις αυτές, την διεθνή πρακτική και το υφιστάμενο εγχώριο νομικό και κοινωνικό πλαίσιο» καταλήγει ο υπουργός στην επιστολή του.

5 σχόλια:

Jimmy Rose είπε...

με όλο το θάρρος και τον σεβασμό...
στο χωριό μου λένε: "όταν δεν θέλεις να πάρεις μια απόφαση για ένα θέμα, φτιάξε μια επιτροπή για να το μελετήσει".
Κοινώς, διατηρώ επιφυλάξεις ως προς το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα ενεργήσει η ομάδα εργασίας.

Και ρωτάω: στην περίπτωση της συμβίωσης ατόμων διαφορετικού φύλου δεν ανακύπτουν τα ίδια (κληρονομικά, φορολογικά, ασφαλιστικά, υγειονομικά, συνταξιοδοτικά, προνοιακά, εργασιακά κλπ,) ζητήματα? Δεν απαιτείται εκεί "συνθετική μελέτη" δεν υπάρχει "αρμοδιότητα πολλών άλλων υπουργείων"? Γιατί υπάρχει έτοιμο εκείνο το σχέδιο νόμου? Ρητορικό το ερώτημα δεν χρειάζομαι απάντηση.
Καλημέρα.

gay super hero είπε...

'Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκνίζει. άμα δεν θέλουμε να αποφασίσουμε για κάτι, φτιάχνουμε μια επιτροπή για να το εξετάσει.

erva_cidreira είπε...

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι παίζεται παρασκηνικά ένα περίεργο παιχνίδι με αρκετούς εμπλεκόμενους.
Διαβάζω στο σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ:

Ανοίγει ο δρόμος για την επέκταση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια με τη σύσταση επιτροπής στο υπουργείο Δικαιοσύνης, που θα μελετήσει όλες τις όψεις του ζητήματος, τη διεθνή πρακτική και το υφιστάμενο εγχώριο νομικό και κοινωνικό πλαίσιο.
O υπουργός Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκης αποδέχθηκε σχετική πρόταση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κωστή Παπαϊωάννου, τον οποίο διαβεβαίωσε εγγράφως πως θα συστήσει ομάδα εργασίας για τη διερεύνηση όλων των πτυχών του πολυδιάστατου αυτού ζητήματος.
«Δεν υπάρχει ουδεμία πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης να συμπεριφερθεί με βάση αποκλεισμούς και διακρίσεις προς οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα, για οποιονδήποτε λόγο», τονίζει ο κ. Χατζηγάκης στην επιστολή του προς τον κ. Παπαϊωάννου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης περιλαμβάνονται διατάξεις μόνο για τα ετερόφυλα ζευγάρια.
Τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης επικροτεί άλλωστε ο κ. Παπαϊωάννου στην επιστολή του προς τον κ. Χατζηγάκη, εκτιμώντας πως «απηχεί ρεαλιστικές κοινωνικές ανάγκες». Θεωρεί ωστόσο ότι η ρύθμιση πρέπει να επεκταθεί και στη συμβίωση προσώπων του ιδίου φύλου, αίτημα που έχουν ήδη υποβάλει στον υπουργό Δικαιοσύνης οι εκπρόσωποι των οργανώσεων ομοφυλοφίλων.
Πολυδιάστατο ζήτημα. «Το θέμα της συμβίωσης των ατόμων του ιδίου φύλου και της νομικής του ρύθμισης είναι πολυδιάστατο και αφορά σε ένα πλήθος ζητημάτων τα οποία και εσείς ορθώς επισημαίνετε (κληρονομικά, φορολογικά, ασφαλιστικά, υγειονομικά, συνταξιοδοτικά, προνοιακά, εργασιακά κ.λπ.), τα οποία χρειάζονται συνθετική μελέτη και είναι αρμοδιότητας πολλών άλλων υπουργείων», επισημαίνει ο κ. Χατζηγάκης στον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, προσθέτοντας όμως πως επιθυμεί να συζητήσει μαζί του και με άλλα μέλη της ΕΕΔΑ την πρόταση για τη σύσταση ομάδας εργασίας στις λεπτομέρειές της.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χατζηγάκης δεν είχε αποκλείσει εξ αρχής το ενδεχόμενο μελλοντικής επέκτασης του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, εκφράζοντας πάντως την πεποίθηση ότι ακόμη και αν δεν θεσπιστεί νομοθετικά, υπάρχει η δυνατότητα αναγνώρισης του επίσημου μανδύα μιας ανάλογης συμβίωσης από τα δικαστήρια με την εφαρμογή των διατάξεων του Συντάγματος.
Στο ίδιο πνεύμα τής ίσης αντιμετώπισης όλων των πολιτών είναι- όπως διαβεβαιώνει ο κ. Σ. Χατζηγάκης τον κ. Κ. Παπαϊωάννου- και οι άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης «για τη θέσπιση διατάξεων κατά της ρατσιστικής βίας και νοοτροπίας προς οποιαδήποτε κοινωνική κατηγορία, ομάδα ή άτομο, η οποία εκδηλώνεται μέσω του Διαδικτύου, δυστυχώς με αυξανόμενη συχνότητα».


Εσείς τι καταλαβαίνετε;

Jimmy Rose είπε...

Προσωπικά δεν κατάλαβα απολύτως τίποτε (καινούριο).
Πώς είναι δυνατόν το ίδιο το κράτος να θεσπίζει διατάξεις που, εν γνώσει του, παραβιάζουν την αρχή της ισότητας και να λέει μετά ότι τα Δικαστήρια μπορούν να κρίνουν την αντισυνταγματικότητά τους;

[να θυμίσω στο σημείο αυτό ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα συμφωνούν να καταργηθεί ο διάχυτος συνταγματικός έλεγχος των νόμων, η δυνατότητα δηλαδή σε κάθε δικαστήριο, οποιασδήποτε βαθμίδας, να ελέγχει και να κρίνει αντισυνταγματικό ένα νόμο και να μην τον εφαρμόζει, και ζητούν την δημιουργία του λεγόμενου συνταγματικού δικαστηρίου που μόνο αυτό θα κρίνει το θέμα της συνταγματικότητας - με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται, και ο νοών νοείτο].

Και επανέρχομαι στο αρχικό θέμα, ποιός είναι σίγουρος ότι θα βρεθεί ένα ομόφυλο ζευγάρι που να έχει την υπομονή (και το χρήμα) να προσφύγει στο δικαστήριο και αφού εξαντλήσει όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας, να περιμένει 5-10 χρόνια για την έκδοση αμετάκλητης απόφασης που να κρίνει την αντισυνταγματικότητα?
Κοινώς, όπως είπα και προηγούμενα, φτιάχνουμε μία επιτροπή για να μην χρειαστεί να αποφασίσουμε για το θέμα ποτέ... Και φυσικά διαλαλούμε παντού ότι είμαστε δημοκράτες και υπέρ της ισότητας για να ξεγελάσουμε τα πλήθη.
Αυτά τα "λίγα" και συγνώμη για την κατάχρηση της φιλοξενίας.

erva_cidreira είπε...

Βασικά συμφωνούμε.

Πρόσεξε όμως ότι εκτός από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο "παιχνίδι" εμπλέκονται ΚΑΙ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ΚΑΙ η ΕΕΔΑ και τα κόμματα με τις πράξεις ή την απραξία τους.

Και δυστυχώς ψήφιση νόμων που οδηγούν σε διακρίσεις λόγω φύλου έχουμε χρόνια τώρα, π.χ ο νόμος για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, και όλοι τη δεδομένη εποχή σώπαιναν ή υπονοούσαν ότι στα δικαστήρια μπορεί εύκολα να κερδηθεί η πολυπόθητη ισότητα δικαιωμάτων, κάτι που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει να γίνεται.

Γι' αυτό, όπως κι εσύ, είμαι πολύ επιφυλακτικός σε αυτού του τύπου τις "νομικές" λύσεις.