21.2.08

ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
.
Go Queer Οι 15 ταινίες που βοήθησαν την Ευρώπη να «βγει από την ντουλάπα»
(Μανώλης Κρανάκης, Θανάσης Πατσαβός, ΣΙΝΕΜΑ, τ. 198)

7- Μ. Βρετανία
Τα γεράκια της νύχτας (Nighthawks 1978) των Ρον Πεκ και Πολ Χάλαμ
Έπειτα από αγωνιώδη αναζήτηση χρηματοδότησης οι Πεκ και Χάλαμ μετρίασαν τη φιλοδοξία τους να δημιουργήσουν την «απόλυτη gay ταινία» και αρκέστηκαν να αποτυπώσουν ρεαλιστικά τι ακριβώς σήμαινε να είναι κανείς ομοφυλόφιλος στην Αγγλία των 70s. Κινηματογραφώντας χωρίς καμία διάθεση ωραιοποίησης τις ατέρμονες, ενοχικές περιπλανήσεις ενός καθηγητή στα μπαρ του Σόχο, καθώς αναζητά απεγνωσμένα την αγάπη μέσα από μια σειρά περιστασιακών συνευρέσεων, οι σκηνοθέτες έπλασαν έναν μικρό φιλμικό θησαυρό. Η ειλικρίνειά τους δίχασε το κοινό, απαγορεύτηκε στην Ελλάδα(!) και βρήκε άξια συνέχεια στο ακόμη πιο έντονα αυτοβιογραφικό «Strir Kack Naked» (1991) του Ρον Πεκ.

2- Δ. Γερμανία
Ταξί για τα αποχωρητήρια (Taxi zum Klo, 1980) του Φρανκ Ρίπλο
Όταν ο κριτικός Στιούαρτ Μπάιρον έγραφε για το αυτοβιογραφικό φίλμ του Ρίπλο πως είναι «το πρώτο αριστούργημα που γυρίστηκε ποτέ για την mainstream ζωή των ομοφυλόφιλων» ήξερε πως θα ήταν και το τελευταίο. Όχι μόνο γιατί, λίγο μετά, το AIDS θα βύθιζε τον gay κινηματογράφο σε ένα σκοτάδι αυτό-λογοκρισίας, αλλά κυρίως γιατί το «Ταξί» με την εικόνα ενός καθηγητή γυμνασίου που διορθώνει τα τεστ των μαθητών του σε μια τουαλέτα με glory holes μοιάζει ακόμη και σήμερα σοκαριστική. Στην εποχή του, όμως, το «Ταξί» κατάφερε να τρυπώσει στο mainstream κύκλωμα με την πρόφαση της κοινωνικής κωμωδίας και με την έξοδό του στην Αμερική το 1981 πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες που γνώρισε ποτέ gay ταινία.

Θα μείνω, όμως, με την απορία γιατί το ΣΙΝΕΜΑ εξακολουθεί πεισματικά να χρησιμοποιεί τον όρο queer cinema αναδρομικά και εκτός τόπου, όπως για παράδειγμα για την ταινία Un Chant D’ Amour του Ζενέ (1950)

Διαβάστε επίσης πιέζοντας εδώ:
Έντεκα: 11 Gay friendly ταινίες με αφορμή το αφιέρωμα στις Νύχτες πρεμιέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: