3.10.07

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ. ΓΚΟΡ ΒΙΝΤΑΛ

Image Hosted by ImageShack.us
Gore Vidal (3/10/1925)
Συγγραφέας, ΗΠΑ
.
Συγγραφέας 38 βιβλίων, αρθρογράφος, σεναριογράφος, υποψήφιος για το Κογκρέσσο (δύο φορές σε διαφορετικές Πολιτείες), ιστορικός, πολιτικός σχολιαστής, ηθοποιός, αρθρογράφος, εκδότης εφημερίδας, τεχνοκριτικός. Εγγονός γερουσιαστή, ετεροθαλής αδελφός της Τζάκυ Κέννεντυ, εξάδελφος του σημερινού αντιπροέδρου των ΗΠΑ, φίλος της Χίλαρυ Κλίντον. Κι όμως όλα αυτά δεν αρκούν για να περιγράψουν τον Γκορ Βιντάλ. Αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Για έναν Αμερικανό που δεν διστάζει να επιτίθεται στο σύστημα και σε κάθε εξουσία - «σαν αλογόμυγα ενάντια στις ιερές αγελάδες», όπως έγραψαν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Άλλωστε και ο ίδιος από τη βίλα του, στο Ραβέλο της Ιταλίας, παραδέχεται ότι τίποτε δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο: «Γεννήθηκα υβριστής. Δεν ήταν οι θεοί που μας έδωσαν τη φωτιά, αλλά ο Προμηθέας».
Είναι από τους σημαντικότερους σύγχρονους Αμερικανούς διανοούμενους. Με τους υπόλοιπους είτε υπήρξε ή είναι φίλος, όπως με τον Πωλ Νιούμαν, τον Τένεσσυ Ουίλλιαμς και τον Κρίστοφερ Ίσεργουντ ή τον συνδέει αμοιβαία αντιπάθεια - συνοδευόμενη από δημόσιες αντιπαραθέσεις - όπως με τον Νόρμαν Μέηλερ, τον Τρούμαν Καπότε και τον Ουίλιαμ Μπάκλεη. Ο Βιντάλ είναι γέννημα θρέμμα της προπολεμικής αμερικανικής υψηλής κοινωνίας. Το όνομά του το πήρε απο τον περίφημο γερουσιαστή παππού του, τον οποίο από μικρός οδηγούσε στη θέση του στο Κογκρέσσο επειδή είχε τυφλωθεί. Για τον ίδιο λόγο πέρασε την παιδική του ηλικία διαβάζοντας στον γερουσιαστή κάθε είδους βιβλίο. Παρ' ότι πήγε σ' ένα ακριβό ιδιωτικό σχολείο δεν φοίτησε ποτέ στο Πανεπιστήμιο. Τα ιστορικά του μυθιστορήματα «Ιουλιανός» και «Δημιουργία», όμως, χρειάστηκαν χρόνια ιστορικής μελέτης και χαρακτηρίστηκαν από τα σημαντικότερα αμερικανικά βιβλία του αιώνα μας.
Συνηθίζει να λέει ότι «η Αμερική δεν είναι ακόμα πολιτισμός». (...)
Η άποψή του για τη σημερινή Ελλάδα; «Δεν την έχω ξαναεπισκεφτεί μετά την πτώση της χούντας. Τότε, στη διάρκεια της δικτατορίας, μαζί με τον Πολ Νιούμαν, την Τζοάν Γούντγουορντ και τον Χάουαρντ, γυρίζαμε τα νησιά μ' ένα καΐκι επί έναν μήνα. Αργότερα στη Ρώμη, συνάντησα τον εξόριστο Κωνσταντίνο. Διάβασα στις εφημερίδες ότι είχατε έρθει στην Αθήνα, μου είπε. Και εγώ βρισκόμουν φυλακισμένος στο παλάτι, προσευχόμενος να έρθετε να με δείτε και ελπίζοντας ότι θα μπορούσα να στείλω μήνυμα. Όμως δεν το ξέραμε».
Ο Χάουαρντ 'Οστιν είναι ο σύντροφός του επί 50 χρόνια, εκείνος που συνήθως σηκώνει το τηλέφωνο στη βίλα του Ραβέλο. Το σεξ έχει σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια να απασχολεί τον Γκορ Βιντάλ. Έζησε μια πιπεράτη σεξουαλική ζωή, σχετιζόμενος με γνωστές Αμερικανίδες, αλλά και με άνδρες ­ ήταν ο μόνος άνδρας με τον οποίο πέρασε μια νύχτα ο Τζακ Κέρουακ, ισχυρίζεται ο Βιντάλ.
Όμως, «ομοφυλόφιλος» είναι μια λέξη που τον εξαγριώνει. «Οι λέξεις ομοφυλόφιλος/ετεροφυλόφιλος είναι επίθετα που περιγράφουν πράξεις, δεν μπορεί ποτέ να είναι ουσιαστικά. Κανένα άτομο δεν μπορεί να είναι ετεροφυλόφιλο ή ομοφυλόφιλο και ο διαχωρισμός όλων σε δύο ομάδες είναι μέρος της σύγχρονης βλακείας. Ο καθένας μας είναι ένα μείγμα από επιθυμίες και ό,τι κάνει με έναν συναινούντα ενήλικο δεν αφορά την κοινωνία. Το σεξ είναι ένα βιολογικό γεγονός, χωρίς ηθικές επιπτώσεις. Η παρεμβολή της ηθικής είναι πάντα ένα είδος κοινωνικού ελέγχου. Το σεξ είναι πολιτική ­ όλες οι απόψεις για το σεξ είναι πολιτικές μανούβρες».
.
(Αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ, 13/11/1999)

Δεν υπάρχουν σχόλια: