20.12.06

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ: Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΟΒΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Aντίθετοι οι Eλληνες στον γάμο ομοφυλοφίλων
Bρυξέλλες : Γιώργος Δαράτος (Έθνος 19-12-2006)
Kάθετα αντίθετοι στην ιδέα νομιμοποίησης των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων, καθώς και στην υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια ομοφυλοφίλων είναι οι Eλληνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοτικής σφυγμομέτρησης της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης (ευρωβαρόμετρο) που διεξάγει σε τακτά διαστήματα η Kομισιόν.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά, οι Eλληνες τάσσονται σε ποσοστό 84% εναντίον του γάμου ομοφυλοφίλων. Mόλις το 15% των συμπατριωτών μας αποδέχεται και συμφωνεί με αυτή την ιδέα. H Eλλάδα σ' αυτό το ζήτημα, που απασχολεί ολόκληρη την Eυρώπη, κατέχει την τρίτη από το τέλος θέση, με ακόμη πιο αρνητικές τοποθετήσεις των Kυπρίων και των Λετονών.
Aντίθετα, οι Oλλανδοί τάσσονται υπέρ (82%), οι Σουηδοί (71%), οι Δανοί (69%) και οι Bέλγοι (62%).
Στην Kοινότητα των «25» το 44% (μέσος όρος) τάσσεται υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων (με τις χώρες της Aνατολικής και Nότιας Eυρώπης ανοικτά εναντίον).
Tα ποσοστά υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από ζευγάρια ομοφυλοφίλων είναι ακόμη πιο αρνητικά και από αυτά για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Στην Eλλάδα το 89% των ερωτηθέντων δηλώνει εναντίον αυτού του τύπου της υιοθεσίας και μόλις το 11% τάσσεται υπέρ.
O μέσος κοινοτικός όρος υπέρ της υιοθεσίας βρίσκεται μόλις στο 32%, ενώ οι χώρες που μια σχετική πλειοψηφία τάσσεται υπέρ είναι η Oλλανδία (69%), η Σουηδία (51%), το Bέλγιο (43%), η Iσπανία (43%) και η Γαλλία (33%).

15 σχόλια:

Stathis είπε...

Στο μυαλό του νεοέλληνα... Πες μου πώς μπορεί να σκέφτεται ένας εκπρόσωπος του 84% που διαφωνεί. Γιατί θέλει να παρέμβει σε ένα τομέα της ζωής κάποιου άλλου που δεν τον αφορά και δεν επηρεάζει στο παραμικρό τη ζωή του;
Βέβαια το ζήτημα δεν είναι πως σκέφτεται ο καθένας , αλλά τι κάνει η Πολιτεία...

Ανώνυμος είπε...

Είναι πραγματικά απίστευτο πως τόσοι πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι τους πέφτει λόγος σχετικά με το ποιον μπορεί να παντρευτεί κάποιος άλλος. Θα δεχόντουσαν αντίστοιχο κοινωνικό έλεγχο στις δικές τους επιλογές;

Αυτά τα νούμερα απλά αποδεικνύουν τη μακάρια πραγματικότητα μιας βαλκανικής κοινωνίας. 'Οπου κανείς δεν είναι ομοφοβικός, όπως κανείς δεν είναι και ρατσιστής, ξενοφοβικός κτλ. Μόνο που τα νούμερα λένε ακριβώς το αντίθετο. Και το πλέον θλιβερό είναι ότι όσοι συμμερίζονται αυτές τις απόψεις θα οχυρωθούν πίσω από τα νούμερα και θα τα χρησιμοποιούν και ως επιχείρημα! Πλέον και με τη βούλα της Ευρώπης, ναι, είμαστε καθυστερημένοι και περήφανοι γι'αυτό!

erva_cidreira είπε...

Παρ' όλα αυτά, από την ίδια δημοσκόπηση διαβάζουμε:
το 43% των Eλλήνων θεωρεί ότι «οι μετανάστες συμβάλλουν πολύ στη χώρα τους» (μέσος κοινοτικός όρος 40%).
Που σημαίνει ότι ο βαθμός απόρριψης του "άλλου" ποικίλει. Και οι ομοφυλόφιλοι είναι με διαφορά η λιγότερο αποδεκτή ομάδα.
Αλλά, έχεις δίκιο stathis_m, αυτό που ενδιαφέρει είναι το τι κάνει η Πολιτεία. Και όπως είναι φανερό, δεν κάνει τίποτα πέρα από το να ανέχεται ή να ενισχύει τον κοινωνικό ρατσισμό.

υγ. Ένα ενδιαφέρον θέμα είναι το ποσοστό απόρριψης μεταξύ των ίδιων των ομοφυλοφίλων και, αυτό κι αν είναι ενδιαφέρον, μεταξύ των αμφιφυλοφίλων.

Ανώνυμος είπε...

Eίναι ίσως το μόνο θετικό στοιχείο της έρευνας. 'Οτι δηλαδή κάποιες προκαταλήψεις που πριν μερικά χρόνια ήταν πολύ πιο έντονες, έχουν αρχίσει να αποκλιμακώνονται, να "μένουν από καύσιμα". Είναι το μόνο που μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί και στο μέλλον.

Ανώνυμος είπε...

πόσο με στεναχωρεί αυτό..
και πιάνουν (μερικοί) και τους αρχαίους προγόνους των ελλήνων στο στόμα τους με ενα ηλίθιο καμάρι και μια περικεφαλαια που κραυγάζει...είμαι μαλάκας είμαι μαλάκας!
..και ουτε ενα βήμα έξω απο τα στεγανά ήθη και εθιμα
Οι ίδιες προκαταλήψεις και ο ίδιος χάνος απέναντι σου ....να σε κοιτάει με καχυποψία ή ειρωνία
Αυτός ο χάνος με την ναρκισσιστική περικεφαλαία των "προγόνων" αποφασίζει για το αν θα έχω σύζυγο γυναίκα ή άνδρα...αν θα έχω παιδί..αυτός ο 84% θα αποφασίζει αν θα είναι η μέρα μου ευχάριστη ή οχι?
...γιατί δεν θα είναι
...δεν θέλω να ζω μαζί με το 84% ανεγκέφαλο ποσοστό
Δεν μπορώ παρά να εκφράσω χύμα τον θυμό μου και την απογοήτευση για αυτές τις αντιλήψεις...
Πάμε προς τα πίσω? τι γίνεται?
Συνειρμηκά ανέφερα τους αρχαίους έλληνες οχι απο πατριωτισμό ή ελληνολατρεία αλλά με τρελλαίνει να ακούω τον κάθε βλάκα να καυχιέται για τον πολιτισμό των αρχαίων χωρίς να ξέρει οτι ο πραγματικός αρχαίος είναι αυτός
Πιο ακούνητος και παγωμένος και απο το άγαλμα ακόμα

Ανώνυμος είπε...

τα χάλια μας τα μαυρα...

Ανώνυμος είπε...

Όντως ενδιαφέρον θα είχε να ξέραμε σε τι ποσοστό οι ίδιοι οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι είναι θετικοί στο ζήτημα της υιοθεσίας και του γάμου. Ή σε τι ποσοστό πιστεύουν τελικά ότι τους αφορά.

Λυπηρό και εξοργιστικό το αποτέλεσμα της έρευνας πάντως. Ίσως δεν φταίει μόνο ο κόσμος που αντιδρά έτσι όμως. Για σκεφτείτε τι εικόνα δίνουμε στο μέσο Έλληνα με τσιρκοσόου όπως τη Σαββατιάτικη γελειότητα στον Alpha. Άντε μετά να πείσεις ότι δεν είσαι ελέφαντας... Και δεν με ενοχλεί που υπάρχει ΚΑΙ αυτό αλλά δεν είναι κρίμα που υπάρχει ΜΟΝΟ αυτό σαν εικόνα του Έλληνα ομοφυλόφιλου? Είμαστε έτσι τελικά?

Και ναι ρε γαμώτο με νοιάζει τι λέει ο μέσος Έλληνας και τι γνώμη έχει γιατί τελικά αυτός είναι που ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ελπίζουμε στο "ώριμο, ενήλικο" ελληνικό κράτος, η Ελλάδα δεν είναι Ισπανία δυστυχώς...

Ανώνυμος είπε...

my thoughts exactly!
(2 πρώτοι παράγραφοι της αγγελικής)

Ανώνυμος είπε...

Μαύρη γάτα well said (especially the last bit)

Αγγελική, τί εννοείς ακριβώς όταν λες τί εικόνα "δίνουμε" στο μέσο έλληνα; Ποιοι είμαστε εμείς που "δίνουμε" αυτή την εικόνα; Φαντάζομαι ότι θα αναφέρεσαι σε κάποια σκουπιδοεκπομπή που δεν έχει τύχει να παρακολουθήσω, θα σου θυμήσω όμως ότι η γελοιοποίηση και ο αυτοεξευτελισμός δεν κάνουν διακρίσεις. Ξέρεις κάνενα στρέιτ να ανησυχεί γιατί στην τηλεόραση τον εκπροσωπεί ο Αρναούτογλου ή Μαστροκώστα; Και αντί να ασχολούμαστε με τα διάφορα νούμερα, που άλλωστε υπάρχουν σε όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού, γιατί να μην κάνουμε φόκους στους ταλαντούχους και συμπαθείς γκέι της ελληνικής τηλεόρασης από τον Καπουτζίδη μέχρι τον Σεργιανόπουλο και τόσους άλλους; Και ο Αλμοδοβάρ στις ταινίες του βγάζει όλες τις τρανς, αλλά οι γκέι στην Ισπανία είναι ισότιμοι πολίτες. 'Ολα αυτά είναι απλώς άλλοθι και πρόσχημα για την ομοφοβία. Φτάνουμε να κατηγορούμε τα θύματα (δηλαδή κάποιους γκέι που μπορεί να είναι "διαφορετικοί" στην εμφάνιση, τη συμπεριφορά κτλ.) ότι την προκαλούν στον εαυτό τους. Εδώ ο Παπαϊωάννου πριν δύο χρόνια έσωσε την τιμή της Ελλάδας (με λίγη βοήθεια από Τσαρούχη και Χατζιδάκι) και σήμερα το μόνο που ακούει είναι ότι ανεβάζει "γκέι έργα"! Ακόμα κι αν όλα τα νούμερα εξαφανιστούν από την τηλεόραση, ακόμα κι αν κάποιος γκέι σούπερ ήρωας (αχέμ:) σώσει την Ελλάδα από βέβαιη πυρηνική καταστροφή, αυτές οι νοοτροπίες δεν πρόκειται να αλλάξουν μέχρι να απαιτήσουμε εμείς να αλλάξουν.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε erva_cidreira, και υπόλοιποι επισκέπτες

Εύλογη η αγανακτηση όλων μας. Θα σταθώ σε δυο σημεία που θίξατε κι εσείς:

«Είναι πραγματικά απίστευτο πως τόσοι πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι τους πέφτει λόγος σχετικά με το ποιον μπορεί να παντρευτεί κάποιος άλλος... Και το πλέον θλιβερό είναι ότι όσοι συμμερίζονται αυτές τις απόψεις θα οχυρωθούν πίσω από τα νούμερα και θα τα χρησιμοποιούν και ως επιχείρημα!»: Οι δημοσκοπήσεις αυτές έχουν τον κίνδυνο να παρουσιάσουν τα ποσοστά ως δημοκρατικό λόγο να μην αναγνωριστούν τα δικαιώματά μας. Όμως τα δικαιώματα προβλέπονται από τη δημοκρατία και τις αξίες ενός κράτους δικαίου. Για να το πω αλλιώς, καμιά ψηφοφορία και καμιά πλειοψηφία δεν μπορεί να καταργεί δημοκρατικά δικαιώματα, όπως είναι το δικαίωμα να αποκτά νόμιμη αναγνώριση η σχέση μουανεξαρτήτως σεουαλικού προσανατολισμού!

«Ένα ενδιαφέρον θέμα είναι το ποσοστό απόρριψης μεταξύ των ίδιων των ομοφυλοφίλων»: Πολύ καλή επισήμανση. Η προσωπική μου εμπειρία λέει ότι οι γκέι είναι πολύ λίγο συνειδητοποιημένοι όσον αφορά τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Ακούει κανείς επιχειρήματα εξωφρενικά όχι μόνο από ετεροφυλόφιλους, μα και απο ομοφυλόφιλους, όπως: «Ο θεσμός του γάμου περνάει κρίση, έχει χάσει την αξία του», «Δεν με ενδιαφέρει προσωπικά να παντρευτώ. Γιατί ρε desiderius, θες να παντρευτείς εσυ;», «Κι ας αναγνωριστεί ο γάμος, τι κερδίζουμε οι γκέι; Αφού και τώρα υπάρχουν συμβολαιογραφικές πράξεις που μπορούμε να κάνουμε» και παρόμοια, λες και το θέμα κρίνεται από άλλα πράγματα και όχι από το αν είναι δημοκρατικό, ανθρώπινο δικαίωμα όλων ή όχι! Μια ακόμα απόδειξη λοιπόν, ότι οφείλουμε και εμείς να αφυπνιστούμε για να διεκδικήσουμε την αφύπνιση της κοινωνίας. Αν εμείς είμαστε ανυποψίαστοι για την ουσία των αιτημάτων μας, πώς να το απαιτήσουμε από τους άλλους;

erva_cidreira είπε...

Desiderius,
Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι τα ατομικά δικαιώματα δεν είναι ζήτημα αριθμών, αλλά θα σε συμβούλευα να μην μπεις στον κόπο να το γράψεις στο μπλογκ τού κατά τα άλλα φιλελεύθερου, υποτίθεται, Ν. Δήμου, διότι όπως θα έχεις διαπιστώσει στους γκέι σχολιαστές απαντά δια της παγερής και προσβλητικής σιωπής του.
Αγγελική, gay super hero:
Ασφαλώς και θα πρέπει κάποτε να ξεκολλήσουμε από την υποχρέωση των «θετικών εικόνων», αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να μην αντιπροσωπευόμαστε από ετερο-καθοριζόμενες «αρνητικές εικόνες».
Με λίγα λόγια οφείλουμε να είμαστε εμείς εκείνοι που θα μας αναπαραστήσουμε με βάση τη δική μας κουλτούρα, ακόμη κι αν χρειαστεί κάποιες φορές να μας ανακαλύψουμε ή να μας «εφεύρουμε».

artois είπε...

Αχ βρε Αγγελική! Αν νομίζεις ότι μια κακή παρουσία ενός gay στην τηλεόραση σε "εκπροσωπεί" αναξίως, σκέψου πόσοι "εκπροσωπούν" τους ετεροφυλόφιλους. Πολύ μεγαλύτερο ποσοστό. Σχεδόν όλη η κακή τηλεόραση.

Αλλά ούτε φόκους ούτε ταύτιση με τις τηλεοπτικές περσόνες, για κανέναν. Εκεί ο καθένας εκπροσωπεί το εαυτό του και αν μπορεί να εκθέτει την γελοιότητά του για ένα μισθό είναι δικό του το πρόβλημα.

Φόκους μόνον στους τρόπους αύξησης των φωνών που τονίζουν όλες αυτές τις ανισότητες, με οποιονδήποτε τρόπο.

Όσο για τις πλειοψηφίες, μπορεί να διαμορφώνουν απόψεις, αλλά η ιστορία λέει ότι οι μειοψηφίες έκαναν βήματα πολιτισμού.

Μην αποδίδουμε επομένως σ' αυτές τόση σημασία. Αυτό που χρειάζεται είναι συνειδητοποίηση της δυναμικότητας των "μειοψηφιών".

Ανώνυμος είπε...

αν θα μπορούσα να προσθέσω κάτι και γω σ΄ αυτή τη συζήτηση, θα ήταν ίσως να μην τραγικοποιούμε τα πράγματα. όντως υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα, όντως ήμαστε μακριά από ό,τι θα μπορούσε να μας εκφράζει ίσως απόλυτα( και ό,τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό). Αλλά η ίδια η ζωή προχωράει και όλοι το ξέρουμε αυτό, μπροστά. όσοι είναι στην ηλικία μου και λίγο μεγαλύτεροι θα ξέρουν ότι το να περπατάς κρατώντας το χέρι του/της καλού/ής σου ίσως να ήταν κάτι που θα χωρούσε μόνο στα περιθώρια της φαντασίας κάποτε... οι καινούργιες γενιές μεγαλώνουν ακομπλεξάριστα και όμορφα, γιατί η γνώση είναι μεγαλύτερη και η ίδια η κοινωνία τελικά πιο ανεκτική( και το ξέρω, ότι τα πράγματα δεν είναι ρόδινα) αλλά σίγουρα, για μένα είναι πολύ σημαντικό αυτό.

les_boi είπε...

γίνονται βηματα αλλα αυτα είναι πολυ μικρά,ιδιαιτερα στην Ελλάδα,χρειαζεται γενικότερη αφύπνιση,αλλαγη νοοτροπιας,χειάζεται ΑΛΛΑΓΗ.Πραγματι οι νεες γενιες ειναι λιγοτερο κομπλεξικες,πραγματι οι γκει έφηβοι είναι πλεον και αρκετα συνειδητοποιημένοι αλλα και παλι υπάρχει ομοφοβια ειδικα σε πολλα στρειτ αγορια κι αυτο γιατι υπαρχει γενικοτερη καθυστέρηση σ'αυτη τη χωρα,τα αγορια μεγαλωνουν με το προτυπο του ανδρισμου και φοβουνται οτιδηποτε διαφορετικο...συζητάμε για γάμο και υιοθεσια οταν ακομα και γι'αυτη τη σημερινη γενια μονη πηγη πληροφορησης στο σχολειο για θεματα όπως οι εκτρώσεις,η σεξουαλικοτητα και η ευθανασια είναι ενας θεολογος , οταν καθε μήνα επιβάλλεται εκκλησιασμος(υπαρχει η απειλη των απουσιων αλλιως)και καθε πρωι γινεται προσευχη(!)...Συζητάμε για γαμο οταν υπουργοι της Κυβέρνησης επιτιθεται λυσσαλεα στους πουστηδες που χουν το θρασος να ζητανε και δικαιωματα...και τελος λυπαμαι που θα το πω αλλα είναι η αληθεια,δεν υπαρχει γκει κινημα οργανωμένο!είναι η μόνη αληθεια,δεν υπάρχει ενιαιο μαχητικο μέτωπο διεκδίκησης που να παρεμβαίνει στα media γιατι έτσι κερδίζεται η κοινη γνωμη με αγώνες...και σχετικα με αυτο που ειπε ο tifoeus ναι στην Αθηνα μπορεις να διανοηθεις να κρατησεις το χερι του ομοφυλου συντροφου σου κι αυτο οχι απαραιτητα λογω ανεκτικοτητας αλλα λογω ανωνυμίας,στην επαρχια όμως τι γινεται;

Υ.Γ κοιταξτε κι αυτο παντως όχι οτι λεει κατι αλλα ειναι ελπιδοφορο
http://www.new-dimension.gr/forum_viewtopic.php?6.25720

erva_cidreira είπε...

Δυστυχώς, les_boi, δεν χρειάζεται καν να πάει κανείς στην επαρχία, αρκεί μια βόλτα στα «λαϊκά» προάστια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για να καταλάβει τι σημαίνει όχι απλά απόρριψη, αλλά περιβάλλον υπόκωφης βίας.
Tifoeus, σίγουρα χαίρομαι που κάποια πρόοδος έχει επιτευχθεί, ωστόσο το αν θα γίνουμε Ισπανία σε 20, 30 ή 40 χρόνια δεν είναι κάτι αμελητέο, αφού για μια ή δυο γενιές ομοφυλόφιλων αυτό σημαίνει «ζωές που δεν έζησαν και δεν θα ζήσουν». Γιατί, ξέρεις, δεν υπάρχει πάντα και για όλους μια δεύτερη ευκαιρία.