3.12.06

ΤΟ 10% ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΧΕΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Το 10% του δείγματος των μαθητών έχει ομοφυλοφιλικές σχέσεις
Σεξ και εκτρώσεις πριν τα 16
ΓΡΑΦΕΙ η ΓΩΓΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΥ
H απόλυτη πλειοψηφία (52%) γνωρίζει κοπέλα 16 ετών ή νεαρότερη που έχει κάνει έκτρωση. Θα πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση της μαθητιώσας νεολαίας Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου από το Ινστιτούτο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και αφορά την υγεία στις διαφυλικές σχέσεις και τη σεξουαλικότητα στις τάξεις των Κύπριων εφήβων. Η ηλικία που αποτελεί κρίσιμη καμπή φαίνεται ότι είναι τα 15. Τα αποτελέσματα που προκαλούν ιδιαιτέρως προβληματισμό βγαίνουν από τις απαντήσεις των παιδιών σχετικά με τις σεξουαλικές τους δραστηριότητες και συνήθειες. Το 1/4 έχουν ήδη σεξουαλικές σχέσεις, και η απόλυτη πλειοψηφία από αυτούς άρχισε πριν από την ηλικία των 16. Τα περισσότερα παιδιά δηλώνουν επίσης ότι οι πιο πολλοί νέοι έχουν σεξουαλικές σχέσεις με πολλούς συντρόφους πριν την ηλικία των 18. Περίπου το 10% όλων των παιδιών είχαν ομοφυλοφιλική σχέση τουλάχιστον μια φορά, το οποίο τους εκθέτει σε αυξημένο κίνδυνο για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ)*. (…)
Οι τάσεις ομοφυλοφιλίας
Μέσα από τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύεται η ανάγκη να συμπεριληφθούν ενότητες στο πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής για την ομοφυλοφιλία, ώστε να προσφέρεται προστασία σε όλους ανεξαιρέτως τους νέους. Στην ερώτηση "ποια είναι η συχνότητα με την οποία έχεις / είχες σεξουαλικές σχέσεις με άτομα του αντίθετου φύλου;", το 29.1% απαντά συχνά, το 29.8% περιστασιακά, το 16.7% μόνο στο παρελθόν μία ή περισσότερες φορές, και το 9.5% ποτέ. Αυτά τα δεδομένα εισηγούνται ότι το 9.5% αυτών που είχαν σεξουαλικές σχέσεις, δηλαδή το 3.2% ολόκληρου του δείγματος, είχε αποκλειστικά ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Περισσότερα κορίτσια ανήκουν στην κατηγορία που είχε αποκλειστικά ομοφυλοφιλικές σχέσεις, με 14.5% των κοριτσιών που είχαν σχέσεις να δηλώνουν ότι δεν ήταν ποτέ με άτομα του αντίθετου φύλου, έναντι 7.3% των αγοριών. Τα παιδιά απάντησαν και για τη συχνότητα με την οποία είχαν σχέσεις με άτομα του ιδίου φύλου. Το 14% απαντά συχνά, το 11.3% περιστασιακά, το 6.3% μόνο στο παρελθόν μία ή περισσότερες φορές, και το 52.9% ποτέ. Συγκεκριμένα, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των αγοριών (37.4%) και των κοριτσιών (33.3%), δηλαδή περίπου το ένα τρίτο αυτών που λένε ότι έχουν σεξουαλικές σχέσεις, είχαν τουλάχιστον μια φορά στο παρελθόν σχέσεις με το ίδιο φύλο. Αυτό αντιστοιχεί με 10.5% ολόκληρου του δείγματος, ένα σεβαστό ποσοστό που πρέπει να ληφθεί υπόψη στην δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, μια και ενέχονται διαφορετικά είδη και επίπεδα κινδύνου στις ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Στα κορίτσια παρατηρείται μια αυξητική τάση στις σχέσεις με το ίδιο φύλο στην Γ' Γυμνασίου, που λιγοστεύει στην Α' Λυκείου και αναζωογονείται στην Β' και Γ' Λυκείου.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
Ο πληθυσμός της έρευνας αποτελείται από μαθητές από τη Β' τάξη Γυμνασίου μέχρι τη Γ' τάξη Λυκείου από όλες τις ελεύθερες επαρχίες της Κύπρου. Συνολικά, τα ερωτηματολόγια απάντησαν 1670 μαθητές, 750 αγόρια και 920 κορίτσια. Η επιλογή των μαθητών έγινε τυχαία, ανά τμήμα. Οι ερευνητικές ομάδες που επισκέφτηκαν τα σχολεία ζήτησαν από το διευθυντή να τους αναθέσει ένα ή δυο τμήματα από μια συγκεκριμένη τάξη, στα οποία διένειμαν τα ερωτηματολόγια.
(Αναδημοσίευση από την κυπριακή εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ 24-11-2006)
*το τι ακριβώς εννοεί η δημοσιογράφος με τη φράση αυτή μόνον η ίδια, υποθέτω, το αντιλαμβάνεται.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι να τραβάει κανείς τα μαλλιά του.

Το ότι η έκτρωση εξ ορισμού προϋποθέτει ετεροφυλόφιλους που δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό, δεν συνδέεται με πιθανότητα ΣΜΝ.

Αλλά από την άλλη θεωρείται "μοιραίο" ότι μεταξύ ομοφυλόφιλων θα εκδηλωθεί ΣΜΝ.

Το οποίο συνολάκι είναι ένας περίπλοκος τρόπος να διατυπώσει κανείς την "ανθρωπιστική" άποψη ότι η ίδια η ομοφυλοφιλία είναι ΣΜΝ.