15.5.15

Ο "ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ" ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ "ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΟΒΙΑΣ"

Να σταματήσουν οι διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας (17 Μαΐου)
Η ανεξάρτητη αρχή τονίζει ότι παρά τις προσπάθειες για εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, ομόφυλα ζευγάρια και διεμφυλικά άτομα εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις και να γίνονται θύματα αρνητικών στερεοτύπων, προκαταλήψεων, ακόμη και βίαιων επιθέσεων.
Ο Συνήγορος του Πολίτη υπενθυμίζει ότι η Πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα προκειμένου να αρθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, αλλά και τα αρνητικά στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που εξακολουθούν να συντηρούνται στην ελληνική κοινωνία και συχνά οδηγούν σε συμπεριφορές απαξίωσης και περιθωριοποίησης.
Ειδικότερα, ζητά εκ νέου την άμεση αναγνώριση στα ομόφυλα ζευγάρια δικαιωμάτων αντίστοιχων με αυτά που ισχύουν για τα ετερόφυλα, όπως για παράδειγμα το δικαίωμα σύναψης συμφώνου συμβίωσης. Επίσης ζητά τη θέσπιση γρήγορων, διαφανών, εύκολα προσβάσιμων διαδικασιών αλλαγής των στοιχείων αστυνομικής ταυτότητας και λοιπών εγγράφων ταυτοποίησης των διεμφυλικών ατόμων.
Τέλος, η αρχή εκφράζει την ανησυχία της για το ότι εξακολουθούν να υφίστανται περιστατικά βίας ή εκφοβισμού, που σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου των θυμάτων και για τον λόγο αυτό καλεί όλους τους αρμόδιους και ειδικά τους δημόσιους λειτουργούς να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα τόσο για τη διεύρυνση αυτών των περιστατικών, την προστασία των θυμάτων και την απόδοση ευθυνών στους δράστες, όσο και για την αποφυγή ανάλογων περιστατικών στο μέλλον. (imerisia.gr, 15-5-2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια: