29.5.15

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Ο ΚΑΦΕΣ ΤΗ ΣΤΥΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Πώς επηρεάζει ο καφές τη στυτική λειτουργία;
Νίκος Ιωακειμίδης (health.in.gr)
Αρκετές μελέτες την τελευταία δεκαετία έδειξαν ότι υγιειονοδιαιτητικές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λίπη και χοληστερόλη, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και η κατανάλωση αλκοόλ επιδρούν δυσμενώς στη στυτική λειτουργία.
Ο καφές αποτελεί το περισσότερο ευρέως καταναλισκώμενο ρόφημα παγκοσμίως, με περίπου το μισό πληθυσμό να καταναλώνει καφέ σε καθημερινή βάση. Η καφεϊνη που αποτελεί το κύριο συστατικό του καφέ και πολλά άλλα συστατικά έχουν ποικίλες επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Παρόλα αυτά, λίγα γνωρίζουμε για το βαθμό που ο καφές και η καφεΐνη επηρεάζουν τη στύση.
Σε θεωρητική βάση, η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει τη στυτική δυσλειτουργία λόγω της χάλασης που προκαλεί στα λεία μυικά κύτταρα στα σηραγγώδη σωμάτια του πέους που έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη ροή αίματος στις πεΐκές αρτηρίες.
Η ευεργετικές επιδράσεις της καθημερινής κατανάλωσης καφέ στο αγγειακό δίκτυο του πέους ίσως να οφείλονται στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της καφεΐνης και των υπολοίπων συστατικών, κυρίως του χλωρογενικού οξέος που είναι μια πολυφαινόλη με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στο καφέ η οποία υπάρχει σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα φρούτα και τα λαχανικά.
Αν και τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών για το κατά πόσον ο καφές επηρεάζει τη στυτική λειτουργία ήταν αντιφατικά, μια πολύ πρόσφατη μελέτη σε πληθυσμό 3.724 ανδρών που συμμετείχαν στην Αμερικανική Εθνική Μελέτη για την Υγεία και τη Διατροφή (National Health and Nutrition Examination Survey, NHANES), έδειξε ότι η στυτική δυσλειτουργία εμφανιζόταν λιγότερο συχνά σε άτομα που κατανάλωναν συγκεντρώσεις καφεΐνης 160-375 mg την ημέρα, συγκέντρωση που αντιστοιχεί με 2-3 φλιτζάνια καφέ.
Η διερεύνηση αυτής της συσχέτισης πραγματοποιήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τους κύριους παράγοντες κινδύνου και βασικές υγιεινοδιαιτητικές παραμέτρους που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη στυτική λειτουργία όπως είναι η ηλικία, η υπέρταση, το μεταβολικό προφίλ, το κάπνισμα και η άσκηση.
Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει το εύρημα ότι η κατανάλωση καφέ μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης στυτικής δυσλειτουργίας στους ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση και στα παχύσαρκα άτομα. Αν και παλαιότερη έρευνα σε διαβητικούς αρουραίους με σκοπό την ανίχνευση της σχέσης αυτής αποκάλυψε ότι, η καφεΐνη εμφανίζει θετική επίδραση στην στυτική λειτουργία, στη μελέτη αυτή δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση της στυτικής δυσλειτουργίας με την κατανάλωση καφέ στην ομάδα των διαβητικών ασθενών, γεγονός που πιθανώς οφείλεται στην ιδιαίτερα δυσμενή επίδραση που έχει ο σακχαρώδης διαβήτης στους μηχανισμούς που ρυθμίζουν τη στύση.
Η κατάθλιψη συνοδεύεται πάρα πολύ συχνά από κάποια σεξουαλική διαταραχή και είναι γνωστή η αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και τη στυτική δυσλειτουργία. Η μέτρια ή η βαριά κατάθλιψη ή η χρήση ορισμένων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία. Αλλά και η στυτική δυσλειτουργία μπορεί ανεξάρτητα και από μόνη της, να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την κατάθλιψη.
Η κατανάλωση καφέ με καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και να επιδράσει ευεργετικά κατ’ αυτόν τον τρόπο στη σεξουαλική ζωή του άνδρα. Η καφεΐνη είναι η ουσία που επηρεάζει μερικές βιοχημικές αντιδράσεις και νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο. Αυξάνει την ενεργητικότητα και κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν καλά (μπλοκάρει την αδενοσίνη και δημιουργεί αποτέλεσμα ανάλογο με αυτό της αυξημένης παραγωγής της ντοπαμίνης, ουσίας που βελτιώνει τη διάθεσή μας). Ο καφές συνεπώς μπορεί να βελτιώσει την ερωτική διάθεση και να δώσει παράλληλα επιπλέον ενέργεια και αντοχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: