30.11.13

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ. Η ΕΚΘΕΣΗ


«Ιδανικές μορφές κι αγαπημένες» του Κωνσταντίνου Καβάφη
Τίνα Κουλουφάκου (fortunegreece.com, 25/22/2013)
«Ιδανικές μορφές κι αγαπημένες». Τα ποιήματα του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή εικονογραφούνται και παρουσιάζονται σε μια έκθεση με τίτλο τον αγαπημένο αυτό στίχο από το ποίημά του «Φωνές».
Το υλικό της έκθεσης είναι κυρίως αρχαιολογικά αντικείμενα που ξεπηδούν από επιλεγμένα ποιήματα με μυθολογικό και ιστορικής, κυρίως, έμπνευσης περιεχόμενο. Σύμφωνα μάλιστα με τους μελετητές, αυτή η ενότητα του Καβάφη αποτελεί το ένα τρίτο της συνολικής ποιητικής του δημιουργίας.
Θα δούμε 67 αρχαία έργα, που πλαισιώνουν τα 27 επιλεγμένα ποιήματα και προέρχονται από 13 ελληνικά Μουσεία, Εφορείες Αρχαιοτήτων και ιδιωτικές συλλογές. Κατά περίπτωση, η εικονογράφηση των ποιημάτων περιλαμβάνει γλυπτά, μαρμάρινες κεφαλές, προτομές, αγαλματίδια ή συμπλέγματα μορφών, αλλά και  χάλκινα σκεύη, πήλινα ειδώλια και αγγεία, σκεύη μικροτεχνίας από φαγεντιανή, νομίσματα, νεκρικά πορτρέτα, επιτύμβιες στήλες, καθώς και εικόνες και εκκλησιαστικά σκεύη της μεταβυζαντινής περιόδου.

Οι μορφές που παρουσιάζονται «πρωταγωνιστούν» στην ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη και είτε συνδέονται με τον μύθο ή προβάλλουν μέσα από τις σελίδες μιας «ιστορικής βιβλιοθήκης» και κυρίως από τον ευρύτερο ορίζοντα του ελληνιστικού κόσμου, όπως αυτός διαμορφώθηκε από τους διαδόχους και τους επιγόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποιες άλλες ενότητες συνδέονται με ιστορικά πρόσωπα και συμβάντα από την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας έως την ύστερη αρχαιότητα, ενώ περιλαμβάνονται και αναφορές στη μεταβατική περίοδο, πριν από την επικράτηση του Χριστιανισμού, μέχρι και τη βυζαντινή και τη μεταβυζαντινή περίοδο.
Ιδού λοιπόν μια ακόμη ευκαιρία να διαβάσουμε πίσω από τις λέξεις των ποιημάτων του Καβάφη και να δούμε το πραγματικό μήνυμα, την αληθινή εικόνα όσων θέλει να μας μεταφέρει.
Και αυτή η έκθεση, που ξεκινά στις 27 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου, 2014,  είναι στο πλαίσιο των δράσεων για το «Έτος Καβάφη» για τα 150 χρόνια από τη γέννηση και τα 80 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Κωνσταντίνου Καβάφη.
Η έκθεση θα πλαισιωθεί από εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, εργαστήρια για παιδιά και οικογένειες, καθώς και  ξεναγήσεις και διαλέξεις για το ευρύ κοινό.
Διοργανώνεται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Αρχείο Καβάφη/ Ίδρυμα Ωνάση.
27.11.2013-30.3.2014
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: