28.1.13

ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ "ΜΑΖΙ", ΕΝΝΟΟΥΜΕ "ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ";

Αντώνης Σαμαράς
Το κίνημα των μεταρρυθμίσεων, το κίνημα για την Αναγέννηση της Ελλάδας τώρα δυναμώνει. Για μια Ελλάδα ανταγωνιστική και Ευρωπαϊκή. Και με Έλληνες περήφανους. Με μια δημοκρατία σύγχρονη. Και μια κοινωνία ενωμένη, με αυτοσεβασμό και με αυτοπεποίθηση.
Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά. Αλλά μαζί θα τα καταφέρουμε.


Ντέιβιντ Κάμερον
Ως Συντηρητικοί πιστεύουμε στους δεσμούς που συνδέουν τους ανθρώπους. Πιστεύουμε πως η  κοινωνία γίνεται ισχυρότερη όταν αναλαμβάνουμε τη δέσμευση να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο. Δεν υποστηρίζω λοιπόν τον γάμο ομοφύλων παρά το γεγονός ότι είμαι Συντηρητικός. Τον υποστηρίζω επειδή είμαι Συντηρητικός.


Μπάρακ Ομπάμα
Το ταξίδι μας  δεν είναι ολοκληρωμένο μέχρι οι ομοφυλόφιλοι αδελφοί και οι ομοφυλόφιλες αδελφές μας να έχουν ίδια μεταχείριση από τον Νόμο όπως όλοι οι άλλοι —γιατί, αν όλοι στα αλήθεια δημιουργούμαστε ίσοι, τότε σίγουρα η αγάπη που δίνουμε ο ένας στον άλλο πρέπει να είναι ίση.


Φρανσουά Ολάντ
Όταν ο γάμος επεκταθεί σε όλους θα αποκτήσει ακόμα βαθύτερα κοινωνικά θεμέλια. Ο θεσμός του γάμου ενισχύεται με αυτόν τον τρόπο. Όσοι είναι προσηλωμένοι στον θεσμό θα πρέπει να είναι ενθουσιασμένοι που τα ζευγάρια ίδιου φύλου αγωνίζονται για να αποκτήσουν αυτό το δικαίωμα.



Αντώνης Σαμαράς
Όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά ο γάμος δεν είναι «ανθρώπινο δικαίωμα». Είναι ένας θεσμός που αποσκοπεί στη δημιουργία οικογένειας. Ασφαλώς και πρέπει να προστατεύεται η ιδιωτική ζωή των ομοφυλοφίλων. Αλλά όχι να εξισωθεί η οικογένεια με τη «συμβίωση».


Ευάγγελος Βενιζέλος
Σε σχέση με το σύμφωνο συμβίωσης, και η εισηγήτριά μας και οι υπόλοιποι συνάδελφοι έθεσαν το ζήτημα της μεγάλης αντίφασης που εμπεριέχει το νομοσχέδιό σας. Από τη μια θέλετε να τυποποιήσετε ένα νέο θεσμό, προοδευτικό, ο οποίος έχει στοιχεία ευελιξίας, ο οποίος απηχεί μια αντίληψη κοινωνικού φιλελευθερισμού και από την άλλη τον υπονομεύετε εκ γενετής. Τον υπονομεύετε αφ’ ενός σε σχέση με το πεδίο εφαρμογής του, διότι ουσιαστικά ανοίγετε ένα πεδίο αντιδικίας, που θα λυθεί τελικά στο Στρασβούργο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου –αναφέρομαι στα ομόφυλα ζεύγη- αφ’ ετέρου δε διαμορφώνετε έτσι τη σχέση μεταξύ συμφώνου συμβίωσης και γάμου ώστε ο θεσμός αυτός να είναι πραγματικά ένας θεσμός δεύτερης κατηγορίας. 
Απορώ γιατί επιμένετε σε αυτή την επιλογή. Δεν έχει καμμία λογική και εν πάση περιπτώσει δεν έχει ούτε κοινωνικό ούτε πολιτικό στόχο. 


Φώτης Κουβέλης
Ορθά τροποποιείτε το άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα και καθιερώνετε ρύθμιση σύμφωνα με την οποία η τέλεση της πράξης από εθνικό, φυλετικό ή θρησκευτικό μίσος κατά του παθόντος συνιστά επιβαρυντική περίσταση. Βεβαίως! Όμως, όταν η πράξη εισάγεται από μίσος εναντίον του σεξουαλικού προσανατολισμού και των σεξουαλικών επιλογών του παθόντος, γιατί δεν θέλετε να αποτελεί ιδιαίτερη περίσταση ή επιβαρυντική;
Και σας καλώ –έχετε τη δυνατότητα- στη σχετική ρύθμιση να συμπεριλάβετε και αυτό που λίγο πριν ανέφερα, ότι δηλαδή είναι επιβαρυντική περίσταση και όταν άλλος επιλέγει να επιτεθεί σε κάποιον με παράνομη πράξη και η πράξη του άγεται από μίσος εναντίον του σεξουαλικού προσανατολισμού του παθόντος.


Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, κύριε Υπουργέ, έχω τη βεβαιότητα –εάν δεν την είχα, δεν θα την πρόβαλα- ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό από την ώρα που περιορίζει τη ρύθμιση του Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης μόνον μεταξύ ενηλίκων ετερόφυλων προσώπων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: