17.12.12

ΔΕΝ ΘΥΜΑΤΑΙ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΤΟ ΠΟΡΝΟ;

Ο εγκέφαλος δεν θυμάται το πορνό 
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα   (tanea.ygeia.gr, 17-12-2012) 
Αν και πολλοί άνθρωποι βρίσκουν το πορνό ψυχαγωγικό, αυτό δεν σημαίνει πως θυμούνται απαραιτήτως τι είδαν. Και αυτό, διότι το να βλέπει κανείς πορνογραφικό υλικό επηρεάζει αρνητικά την βραχυχρόνια μνήμη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. 
 Η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τις επιρροές των πορνογραφικών εικόνων στην λειτουργική μνήμη – την ικανότητα, δηλαδή, του εγκεφάλου να αποθηκεύει πληροφορίες την ώρα που τις χρησιμοποιεί. 
Η λειτουργική μνήμη είναι ένας μηχανισμός που παίζει καθοριστικό ρόλο στην κατανόηση, τη λογική σκέψη, την επίλυση προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων. 
Γερμανοί ερευνητές ζήτησαν από 28 ετεροφυλόφιλους άνδρες, μέσης ηλικίας 26 ετών, να κοιτάξουν μια σειρά από φωτογραφίες στο κομπιούτερ. Άλλες από αυτές ήταν πορνογραφικές και άλλες μη σεξουαλικές (απεικόνιζαν ανθρώπους που γελούσαν, αθλούνταν ή κρατούσαν όπλα). 
Καθώς οι εθελοντές κοιτούσαν τις εικόνες, έκαναν κλικ σε ένα «ναι» ή ένα «όχι» για να πουν εάν η εικόνα που έβλεπαν έμοιαζε με αυτήν που είχαν δει πριν από τέσσερις φωτογραφίες. Αποτέλεσμα: έκαναν πολύ περισσότερα λάθη όταν έπρεπε να θυμηθούν τις πορνογραφικές φωτογραφίες.
Κατά μέσον όρο, απάντησαν σωστά στο 67% των περιπτώσεων που αφορούσαν τις πορνογραφικές φωτογραφίες, αλλά στο 80% των περιπτώσεων που αφορούσαν τις μη σεξουαλικές φωτογραφίες. 
Η ανάμνηση του πορνό ήταν φτωχότερη, παρ’ ότι παραδέχθηκαν ότι είχαν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής διέγερσης και ένιωθαν αυξημένη ανάγκη για αυνανισμό όταν κοιτούσαν τα πορνό. 
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «η σεξουαλική διέγερση επεμβαίνει αρνητικά στη λειτουργική μνήμη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Κριστιάν Λάιερ, από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Ντούισμπουργκ-Έσεν. 
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Σεξουαλικής Έρευνας» (JSR), τα ευρήματά τους ίσως εξηγούν γιατί πολλοί εθισμένοι στο πορνό ξεχνούν να κοιμηθούν, χάνουν τα ραντεβού και τις προθεσμίες τους, δεν αποδίδουν στη δουλειά τους και παραμελούν τις σχέσεις τους. 
«Η σεξουαλική διέγερση και οι επιπτώσεις της στις νοητικές διεργασίες θα μπορούσαν να εξηγούν εν μέρει αυτές τις αρνητικές επιδράσεις (του εθισμού στο πορνό)», τονίζουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: