9.1.11

ΑΘΥΡΟΣΤΟΜΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΣΧΕΔΙΑ ΓΥΜΝΩΝ ΑΝΔΡΩΝ

Αθυρόστομα σχόλια, που αποδίδονται στον Στάλιν, γραμμένα πρόχειρα πάνω σε σχέδια γυμνών ανδρών...
Πρόκειται για μια έκθεση με ανέκδοτα έργα που οργανώθηκε το 2009 για την επέτειο των 130 ετών από τη γέννηση του δικτάτορα και ήδη προσελκύει μεγάλα πλήθη στη Μόσχα.
Η έκθεση, που τιτλοφορείται "Μηνύματα του μεγάλου ηγέτη: τα αυτόγραφα του Στάλιν", περιλαμβάνει αντίγραφα έργων τέχνης του 19ου και του 20ού αιώνα πάνω στα οποία ο "πατερούλης" έχει γράψει διάφορα σχόλια με στυλό.
"Αυτό το κάθαρμα, ο κοκκινοτρίχης ο Ράντεκ, αν δεν είχε πάει κόντρα στον άνεμο, αν δεν είχε εξαγριωθεί, θα ήταν ζωντανός", γράφει στο πόδι ενός ανδρικού γυμνού. Το σχόλιο αναφέρεται στον Καρλ Ράντεκ, τον πρώην ηγέτη της Κομιντέρν (της Κομμουνιστικής Διεθνούς) ο οποίος φέρεται να δολοφονήθηκε από τη μυστική αστυνομία του Στάλιν το 1939...
Σε ένα άλλο σχόλιο, πάνω σε έναν άνδρα με αδαμιαία περιβολή, ο Στάλιν καταφέρεται εναντίον του θεωρητικού του μαρξισμού Γκεόργκι Πλεχάνοφ, τον οποίο αποκαλεί "πρόστυχο και εχθρό του λαού". Τα περισσότερα από τα 20 σχέδια φέρουν την υπογραφή "Ι. Σταλιν".
Οι οργανωτές της έκθεσης δεν αποκάλυψαν ποιος είναι ο σημερινός ιδιοκτήτης των σκίτσων. Η συλλογή συγκεντρώθηκε χάρη στις προσπάθειες "ανθρώπων που κάποτε εργάστηκαν με τον Στάλιν". Ο Βίκτορ Τουρτσάτοφ, ένας από τους οργανωτές, είπε ότι προέρχονται από τα προσωπικά αρχεία υπαλλήλων της KGB.
Η έκθεση οργανώνεται λίγες ημέρες πριν από την 130ή επέτειο από τη γέννηση του Στάλιν, ο οποίος παραμένει δημοφιλής στη Ρωσία, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το κέντρο VTsIOM.
Περισσότεροι από τους μισούς Ρώσους (54%) είπαν ότι έχουν θετική γνώμη για τις ηγετικές ικανότητές του ενώ μόνο το 8% εξέφρασε αρνητική άποψη.
(kappapress.blogspot.com, 12/2009)
Classical nude drawings with Josef Stalin's macabre messages ridiculing political opponents that he had executed.

Δεν υπάρχουν σχόλια: