7.10.10

Ο ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΣΜΟΣ

Μετά τη φάση της διέγερσης, που για τον άνδρα είναι η έκφραση της στύσης, μέσα από την κατάλληλη αιμάτωση του πέους, εκδηλώνεται η φάση του οργασμού, που συνοδεύεται από τη χαρακτηριστική εκσπερμάτιση.
Το 'γέμισμα' με αίμα των αιμοφόρων αγγείων στα σηραγγώδη σώματα του πέους εγγυάται την καλή στύση, ενώ οι όρχεις ανυψώνονται και το πέος αποκτά μια μεγαλύτερη ερυθρότητα, λόγω της αυξημένης υπεραιμίας.
H ανατομία του ανδρικού οργασμού:
Στους άνδρες ο οργασμός λειτουργεί σε δύο κύριες φάσεις, στην πρώτη, ο άνδρας βιώνει και νιώθει ότι 'έρχεται' η εκσπερμάτιση, που γίνεται αναπόφευκτη, με την αποβολή υγρού από τη σύσπαση μιας ομάδας μυών στα τοιχώματα των εσωτερικών οργάνων αναπαραγωγής του, όπως της επιδιδυμίδας, του σπερματικού πόρου, των σπερματικών κυστιδίων και του προστάτη. Η σύσπαση των μυών αυτών έχει ως αποτέλεσμα την έκκριση και την αποθήκευση σπερματικού υγρού στο πίσω μέρος τους ουρήθρας.
Ετσι, ακολουθεί η δεύτερη φάση λίγα δευτερόλεπτα αργότερα από την πρώτη. Πρόκειται για ρυθμικές συσπάσεις, περίπου μέχρι εφτά τον αριθμό, των γραμμωτών μυών της βάσης του πέους. Με αυτές τις συσπάσεις εκτινάσσεται το σπερματικό υγρό, διερχόμενο από την ουρήθρα, υπό μορφή ριπών, με την πλήρη ολοκλήρωση της εκσπερμάτισης.
Κατά τη στιγμή της ανδρικής εκσπερμάτισης χαρακτηριστικές είναι οι κινήσεις του πέους, που εκτινάσσει το σπερματικό υγρό.
Με την πλήρη ολοκλήρωση της οργασμικής εκσπερμάτισης του άνδρα επέρχεται μία γλυκιά χαλάρωση, σαν αίσθημα ανακούφισης και ηρεμίας. Πολύ γρήγορα ο άνδρας επανέρχεται και 'παγώνει' από τη σεξουαλική του ένταση, έτσι ώστε μέσα σε ελάχιστα λεπτά να ξεχάσει τη σεξουαλική του επαφή, αφού το πάθος και η έντασή του έχουν φύγει.
Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου ο άνδρας βιώνει το συναίσθημα του οργασμού χωρίς να έχει εμφανή εκσπερμάτιση. Ακόμη ένα σημαντικό θέμα για τον άνδρα είναι ο χρόνος της επερχόμενης εκσπερμάτισης, π.χ. είναι πολύ γρήγορη ή πολύ αργή. Χαρακτηριστικά στοιχεία της ανδρικής εκσπερμάτισης είναι η ποσότητα του σπέρματος, που έχει να κάνει με το χρονικό διάστημα από την τελευταία φορά που εκσπερμάτισε ο άνδρας, από την αισθησιακή συμμετοχή της ηδονής που νιώθει και φυσικά από την ψυχολογική και σωματική του κατάσταση, όπως π.χ. εάν είναι κουρασμένος.
Αξιοσημείωτο είναι να πούμε ότι ο άνδρας μπορεί να φτάσει στην εκσπερμάτιση με ερωτικές φαντασιώσεις και μόνο, χωρίς να αγγίξει το πέος ή να έχει ερωτική επαφή. Αυτό έχει να κάνει με τα εγκεφαλικά του κέντρα και την έντονη συγκέντρωση, που μπορεί να φτάσει στον καλούμενο 'διανοητικό οργασμό'.
Εχει επίσης αποδειχθεί κλινικά και πειραματικά πως η εκσπερμάτιση μπορεί να συμβεί χωρίς στύση.
Σημαντικής σημασίας για τον άνδρα είναι οι νυχτερινές ονειρώξεις ή 'ρεύσεις', που συμβαίνουν κυρίως κατά την εφηβική περίοδο. Οχι βέβαια ότι και στην ενήλικη ζωή δεν υπάρχουν, αλλά είναι πιο σπάνιες, λόγω της σεξουαλικής δραστηριότητας που ενεργοποιείται.
Πρέπει να πούμε ακόμα ότι ο άνδρας με το τέλος της εκσπερμάτισής του δεν είναι σε θέση να αρχίσει μία επόμενη σεξουαλική επαφή, εάν δεν παρέλθει κάποιος ικανοποιητικός χρόνος ηρεμίας και προετοιμασίας για τη νέα του διέγερση.
Ασκητής Θάνος, Νευρολόγος – Ψυχίατρος (iatronet.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: