30.10.10

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ: Ο,ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΘΕΣΗ

- Πολλά χρόνια τώρα διοργανώνεται στην Αθήνα Gay Ρarade. Κατά καιρούς, οι διοργανωτές του επεδίωξαν να τεθεί υπό την αιγίδα του δήµου, χωρίς να το πετύχουν. Αν εκλεγόσασταν, τι θα κάνατε;
Γιώργος Καμίνης: Προσωπικά, ως Συνήγορος του Πολίτη, από πρόπερσι είχα κυκλοφορήσει fliers στο Gay Ρarade, εναρµονιζόµενος φυσικά µε την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την καταπολέµηση των διακρίσεων. Στην Ελλάδα, µε την οµοφυλοφιλία είµαστε πάρα πολύ καθυστερηµένοι. Υπάρχουν πολλές ελληνικές οικογένειες που κρύβουν έναν σκελετό στο ντουλάπι τους. Είναι πια καιρός να δούµε την οµοφυλοφιλία απροκατάληπτα, ως ερωτική προτίµηση. Ο,τι κάνει κανείς όταν κλείνει την πόρτα του σπιτιού του, εάν δεν παραβιάζει βεβαίως τον νόµο, είναι δική του υπόθεση. Ξεκάθαρα, λοιπόν. Αν εκλεγώ δήµαρχος, το Gay Ρarade θα το υποστηρίξω.
(Τα Νέα, 30/10/2010)


Φαντάζομαι ότι οι δηλώσεις Καμίνη, πρώην Συνήγορου του Πολίτη και νυν υποψήφιου Δημάρχου Αθηναίων, θα ενθουσίασαν ήδη όλους εκείνους τους μαχητικούς ακτιβιστές που πάντα πίστευαν ότι τα λοαδ δικαιώματα αρχίζουν και τελειώνουν στο Parade.
Οι υπόλοιποι ας αρκεστούμε στο να κλείνουμε καλά... τις πόρτες μας.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος ήθελε να δώσει μια politically correct(για τα ελληνικά δεδομένα)απάντηση. Εμένα προσωπικά η απάντησή του δεν με καλύπτει και μου θυμίζει όλους εκείνους που βγαίνουν κατά καιρούς στην τηλεόραση με ατάκες του τύπου "δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους gay, αλλά..." και το ακόμα πιο γελοίο "έχω και πάρα πολλούς φίλους gay, αλλά...".
Την θέση των ακτιβιστών δεν είμαι σε θέση να τη σχολιασω γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν έχω παρακολουθήσει αρκετά τη δράση τους. Η θεωρία βέβαια λέει ότι οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών δεν πρέπει να λαμβάνουν αξιώματα της "επίσημης" πολιτικής σκηνής, διότι τα αιτήματά τους έρχονται από τη φύση τους σε αντιπαράθεση με την θέση της επίσημης πολιτείας(διαφορετικά δεν θα υπήρχε και λόγος ύπαρξης τους).
Αυτό φαίνεται και στα λόγια των υποψηφίων "μας". Τι πάει να πει δηλαδή "υπάρχει έδαφος συζητήσεων" ή κάτι τέτοιο; Συμφωνείτε ή όχι;
Anyway, για το τέλος θα ήθελα να θέσω βέβαια τον εξής προβληματισμό: προτιμάμε έναν τέτοιο υποψήφιο τύπου gay friendly, ή έναν εντελώς αδιάφορο εώς εχθρικό; Εγώ δεν έχω αποφασίσει μέχρι τώρα, αυτό που δεν θέλω όμως είναι η υποκρησία....περιμένω γνώμες.

erva_cidreira είπε...

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι βασικό:
Ο Γιώργος Καμίνης δεν είναι ένας οποιοσδήποτε υποψήφιος Δήμαρχος. Υπήρξε για 8 χρόνια Συνήγορος του Πολίτη, μιας εξαιρετικά σημαντικής Ανεξάρτητης Αρχής, και στη διάρκεια της θητείας του δεν έπραξε τίποτα για να προωθήσει την ισονομία των ομοφυλόφιλων πολιτών της χώρας.
Το ότι μοίρασε fliers στο Pride μάλλον σαν αποτυχημένη απόπειρα να διασκεδαστεί η αρνητική αυτή αποτίμηση του έργου του το θεωρώ εγώ, μολονότι από άλλους το ίδιο μπορεί να κρίνεται ως δείγμα του ότι «έχει μάθει να ακούει και να δίνει λύσεις, έχει εκτιμηθεί για την αποτελεσματικότητα του» και ότι «αυτός ο άνθρωπος καταλαβαίνει το «Α» της ύπαρξής μας: Να βγούμε προς τα έξω», «βάση πάνω στην οποία μπορούν να δουλέψουν μαζί του».
Όσο για την υπόσχεση που διακινεί ο υποψήφιος του συνδυασμού του Δημήτρης Τσαμπρούνης για «δημιουργία εναλλακτικού δημοτικού χώρου για LGBTQ» είναι προφανές ότι υπάρχει η ανάγκη σοβαρών διευκρινίσεων, από το αν θα πρόκειται για παραλλαγή του Κέντρου Μεταναστών της Τσαμαδού μέχρι ποιοι είναι οι μυστηριώδεις q κι αν η διαχείρισή του θα γίνεται με τη διχαστική λογική των αποκλεισμών και τις αήθεις πρακτικές που συνήθως ακολουθούν οι «φορείς της κοινότητας», γνωστοί και ως συγκοινωνούντα δοχεία.
Όμως, όπως κάθε προσεκτικός αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει, καμία διάθεση πραγματικού διαλόγου δεν υπάρχει, και πολύ φοβάμαι και κανένα επεξεργασμένο σχέδιο διεκδικήσεων πέρα από τον εκβιασμό των λοαδ ψηφοφόρων με σκοπό την υφαρπαγή της ψήφου τους.
Και μπορεί να αντιλαμβάνομαι την ανάγκη δημιουργίας μιας λοαδ γραφειοκρατίας, λέμε τώρα, αλλά δεν θα έπρεπε αυτή να συγκροτηθεί στη βάση μιας στοιχειωδώς διαφανούς δημόσιας διαβούλευσης; Να ξέρουμε, έστω στο περίπου, τι μας περιμένει.

gay super hero είπε...

@ anonymous

Aν ένας... "φιλικός" υποψήφιος δηλώνει "ό,τι κάνετε στο σπίτι σας είναι δική σας υπόθεση", αναρωτιέμαι τι ακριβώς θα δήλωνε ένας εχθρικός υποψήφιος.

Προσωπικά δεν γνωρίζω με ποια ακριβώς κριτήρια κάποιοι βαφτίζουν "φιλικό" έναν υποψήφιο που στο επίπεδο των έργων το μοναδικό που έχει να προβάλει είναι η διανομή κάποιων ...flyers και στο επίπεδο των λόγων προδίδει σε όλες ανεξαιρέτως τις συνεντεύξεις του μια έλλειψη επεξεργασίας που ισοδυναμεί με έμπρακτη αδιαφορία και περιφρόνηση. Πολύ απλά, βαριέται να ασχοληθεί με το ζήτημα και το δείχνει.

Για να είμαστε δίκαιοι βέβαια, αυτή την αίσθηση βγάζει ολόκληρη η προεκλογική του εκστρατεία. Είναι προφανές ότι ο συγκεκριμένος αισθάνεται πολύ πιο άνετα με τα δοτά αξιώματα όπου δεν χρειάζεται να λογοδοτεί σε κανέναν.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης ο Γιώργος Καμίνης είναι ένας εξαιρετικά καταρτισμένος νομικός επιστήμονας και επίκουρος καθηγητής στην νομική σχολή Αθηνών. Άρα γνωρίζει υποθέτο την διεθνή και εθνική νομοθεσία για τις διακρίσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα κλπ.
Το ζήτημα όμως για μένα δεν είναι η αιγίδα του Pride ή η παραχώρηση κάποιου δημοτικού εκθεσιακού χώρου σε μία ΛΟΑΔ οργάνωση. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μας εξηγηθεί, ποιες είναι οι θεσμικές δυνατότητες του δημάρχου (ειδικά του μεγαλύτερου δήμου της Ελλάδας) στο να προωθήσει ΛΟΑΔ ζητήματα. Και δεν πιστεύω ότι είναι σημαντικό να τελέσει "ανυπόστατους γάμους", αλλά πχ. θα μπορεί να κάνει παρεμβάσεις στην κεντρική εξουσία ή να απαιτήσει από αυτούς κάποια πράγματα που μας αφορούν;
Τι θα κάνει πχ. για την καταπολέμηση της βίας που υφίστανται οι ομοφυλόφιλοι στους δρόμους; (πολλές φορές και από την αστυνομία)
Από αυτά που λές evra σχετικά με την μέχρι τώρα θητεία του δεν είναι ιδαίτερα διατεθιμένος.
Το να δημιουργηθεί πάντως μια "σκιώδης ΛΟΑΔ κυβέρνηση" δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά σίγουρα.

Ανώνυμος είπε...

Αν πάρετε παραδείγματα από την βόρεια Ελλάδα, θα δείτε πολλές "εξαίχουσες" και "επιφανείς" προσωπικότητες εχθρικών υποψηφίων. Αν ατρατρέξουμε στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν θα δούμε πολλούς εχθρικότερους (επιχειρήσεις αρετής κλπ.).Ο συγκεκριμένος μπροστά τους είναι φιλικός, με το κριτήριο ότι τουλάχιστον δεν ζητάει "κρεμάλα στο Σύνταγμα" (εδώ φυσικά αστειεύομαι). Φυσικά η δήλωση "ό,τι κάνετε στο σπίτι σας είναι δική σας υπόθεση" είναι περιφρονητική και δείχνει τάση υπεκφυγής.
Το γεγονός όμως ότι συμμετέχει ένας ανοιχτά ομοφυλόφιλος υποψήφιος στο ψηφοδέλτιό του έχει μία συμβολικότητα. Δεν πιστεύω όμως ότι αρκει αυτό...