25.10.10

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ;

DIVERSO DA CHI?
Σκηνοθεσία : Umberto Riccioni Carteni
Πρωταγωνιστούν : Luca Argentero , Filippo Nigro , Claudia Gerini , Antonio Catania , Giuseppe Cederna ,
Ο Πιέρο είναι ένας 35άρης γκέυ που μένει μαζί με τον αρραβωνιαστικό του εδώ και πολλά χρόνια και ασχολείται ενεργά με την πολιτική χωρίς μεγάλη επιτυχία όμως. Για να υπερασπίσει διακαώς το "δικαίωμα στην διαφορετικότητα" δέχεται αφελώς να συμμετέχει στις εσωκομματικές εκλογές της κεντροαριστερής παράταξής του, για την ανάδειξη του υποψηφίου δημάρχου για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Χωρίς να γνωρίζει όμως τι τον περιμένει, αφού δεν φαντάζεται πως πρόκειται για ένα καλά στημένο παιχνίδι από τα υψηλά ιστάμενα στελέχη του κόμματός του, προκειμένου να μην αποσπάσει πολλές ψήφους στις εσωκομματικές, από τον βασικό υποψήφιο για δήμαρχο της παράταξης!
Η μοίρα όμως τα φέρνει έτσι και εντελώς απροσδόκητα θα βρεθεί τελικά αυτός στην θέση του υποψήφιου δημάρχου, παρόλες τις προκαταλήψεις και τα απρόβλεπτα και μάλιστα σε μια περιοχή παραδοσιακά συντηρητική! Οι υπεύθυνοι του κόμματος μη μπορώντας να κάνουν αλλιώς και για να καταφέρουν να στηρίξουν την υποψηφιότητά του θα αναγκαστούν να του ρίξουν δίπλα, μια κεντρώα αλλά κατά βάθος άκρως συντηρητική γυναίκα, αποκαλούμενη ως η "λυσσασμένη κεντρώα", αρνητική ακόμα και στο διαζύγιο αν και διαζευγμένη, πόσο μάλλον απέναντι στους γκέυ! Η αρχή της πολιτικής εκστρατείας είναι μια κυριολεχτικά μια τραγωδία, χωρίς το μοναδικό κοινό σημείο επαφής μεταξύ των δυο συνυποψηφίων! Ώς την στιγμή όπου ο αρραβωνιαστικός του Πιέρο, τον παρακινεί να προσεγγίσει την κεντρώα συνυποψήφια του με έναν άλλον τρόπο πιο συμβιβαστικό, που όντως φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αποκτώντας έτσι την εύνοιά της και αρχίζοντας πλέον οι δυο τους να τα βρίσκουν σε όλα!
Όμως πραγματικά σε όλα!
Έτσι και χωρίς να το καταλάβουν, δεν θα αργήσει καθόλου η κατάσταση να αρχίσει να ξεφεύγει από τα χέρια τους κι από το πουθενά να βρίσκονται στα ξαφνικά συμμέτοχοι σε μια απαγορευμένη κρυφή σχέση, ενάντια στις αξίες, τα πιστεύω και τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις! Και το βασικότερο χωρίς να ξέρουν που οδηγούνται αλλά και πως να διαχειριστούν την όλη κατάσταση και με ένα παιδί να επίκειται, ενώ οι εκλογές βρίσκονται μόλις ένα βήμα πριν!

ΚΡΙΤΙΚΗ:
Είναι πραγματικά μια από τις τόσες φορές, που μια τέτοια ταινία σε κάνει να αναρρωτηθείς πόσο μεγαλύτερη επιτυχία θα γνώριζε παγκοσμίως, αν ήταν αμερικάνικη κι όχι ιταλική..
Η ταινία Diverso da chi? ( Διαφορετικός από ποιόν) θεωρήθηκε από τους κριτικούς της γειτονικής χώρας ως η καλύτερη κωμωδία για την περσινή περίοδο στην Ιταλία, αναγκάζοντάς τον Λορέντσο Πελιτσάρι, πρόεδρο της ιταλικής ομοσπονδίας κριτικών κινηματογράφου, να μιλήσει για αναβίωση της "κωμωδίας αλά ιταλικά"!
Η συνταγή απλή και σίγουρη, με ένα εντελώς πρωτότυπο σενάριο, με πανέξυπνους, ευρηματικούς και ξεκαρδιστικούς διαλόγους, που φέρνουν πάρα πολύ από παλιό καλό
ιταλικό κινηματογράφο και με τους ηθοποιούς να δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας σε ένα τόσο δύσκολο είδος όπως είναι η κωμωδία και στο οποίο όμως οι ιταλοί συνεχίζουν να μας αποδεικνύουν πως είναι από τους μετρ του είδους!
Η ταινία που δίνεται με τόσο έξυπνο τρόπο και χωρίς ποτέ να γίνεται χυδαία, κυλάει με μεγάλο ενδιαφέρον σε όλη της την διάρκεια, χωρίς να πλατιάζει σε κανένα της σημείο ή να κάνει τον θεατή να πλήττει και γι'αυτόν ακριβώς τον λόγο, απολύτως δικαιωματικά θεωρήθηκε από τους κριτικούς ως άξια συνέχιση της "κωμωδία αλά ιταλικά"!
Ακόμα πιο χαρακτηριστική είναι η δήλωση του ιταλού κριτικού Μαουρίτσιο Ντε Μπόνις:
"Αρκούν τα 5 πρώτα λεπτά της ταινίας και αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως τι προμηνύει η συνέχεια!"

ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ:
Τα τρία κεντρικά πρόσωπα είναι καταρχήν ο Πιέρο, δηλωμένος ομοφυλόφιλος που συζεί 14 χρόνια με τον αρραβωνιαστικό του! Ο Πιέρο προσπαθεί μέσω της πολιτικής να προωθήσει την φωνή των γκέυ και παράλληλα φιλόδοξος όπως είναι, αποδέχεται αμέσως την εκ του πονηρού πρόταση των ιθύνοντων του κόμματός του για να συμμετέχει στις εσωκομματικές για την θέση του υποψηφίου δημάρχου εκ μέρους της παράταξής του, αποβλέποντας και στην προσωπική του προβολή! Στα τόσα χρόνια της σχέσης του δεν έχουν λείψει τα παραπτώματα από μέρος του, αφού είναι πολύ επιρρεπής στο φλερτ! Έτσι στα ξαφνικά θα βρεθεί μπλεγμενος σε καταστάσεις που δεν θα πίστευε ποτέ του και που θα τον προβληματίσουν ώστε να αναθεωρήσει πολλές από τις ιδέες του!
Η αρχή της ταινίας ξεκινάει με τον James Brown να τραγουδάει: "This is a man's world"
ενώ παρακολουθούμε τους δυο άντρες κωπηλατόντας στο κανό να ζουν τον έρωτα τους στο μέγιστο, για να καταλήξει όμως στην συνέχεια στο:
"This is a man's world but it would be nothing without a woman to care"!
Και να λοιπόν στο προσκήνιο η Αντέλε, η γυναίκα που έρχεται να ανακατώσει και να θολώσει τα ήσυχα νερά του ζευγαριού, στο πρόσωπο μιας αρχικά αντιπαθητικής κεντρώας και στην ουσία σκληροπυρινικής συντηρικής, αυστηρών παλιών αρχών, χτυπημένη όμως κι από την μοίρα αφού κουβαλάει στην πλάτη της ένα διαζύγιο, λόγω της ανικανότητάς της να κάνει παιδιά! Ακόμα κι αυτή η ίδια θα βρεθεί αντιμέτωπη με το σοφό ρητό: "ποτέ μην λες ποτέ στο τι σου ξημερώνει"! Κι αυτή λοιπόν δεν θα αναγνωρίζει πλέον τον εαυτό της, μόλις μπλέξει σε μια εξωπραγματική σχέση για τα δεδομένα της, όμως δυναμική όπως είναι θα θεωρήσει πως αυτή είναι κι η μοναδική της ευκαιρία για να μπορέσει να τεκνοποιήσει στην ζωή της!
Τέλος ο Ρέμο, αρραβωνιαστικός του Πιέρο, μετρημένος, λογικός αλλά και ζηλιάρης μ'αυτόν που έχει μπλέξει, κρατάει ένα ρόλο πολύ συμβιβαστικό και στην ουσία, εν αγνοία του,αυτός θα προκαλέσει και την αρχή του όλου"κακού" που πρόκειται να ακολουθήσει!
Τα ερωτήματα που θα προκύψουν είναι πολλά γύρω από την σχέση, το τρίο και από το αν θα μπορέσουν άραγε και οι τρεις τους μέσα από την διαφορετικότητά τους να βρουν ένα κοινό σημείο προσέγγισης στην απρόσμενα επικείμενη εγκυμοσύνη της Αντέλε?
Όλα αυτά δίνονται μέσα από ένα επισης πολύ διασκεδαστικό φινάλε
! (greekdl.com)
.

4 σχόλια:

lemonostiftis είπε...

ξεκαρδιστική ανά διαστήματα, ειδικά στην αρχή, νομίζω εξωρραΐζει και κάπου κάπου "καίει" με γλυκερά αμερικανικο τρόπο την όποια "διαφορετικότητά" της, όσο περνάει η ώρα. πάντως είχα περάσει καλά βλέποντας την

erva_cidreira είπε...

Στάθηκε αδύνατο να βρω άλλη γκέι "προεκλογική" ταινία.
Καμιά ιδέα;

lemonostiftis είπε...

άλλο από το Milk, δε μου έρχεται στο μυαλό

erva_cidreira είπε...

Ναι, βέβαια. :)