11.7.08

ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ PRIDE

Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Istanbul Pride 2008
.
Με πολιτικό χρώμα η τουρκική παρέλαση των ομοφυλοφίλων
του Αλέξανδρου Mασσαβέτα (Καθημερινή, 5/7/2008)
«Τι είστε εσείς;», φωνάζει η γιαγιά με τη μαντίλα και το χωριάτικο ντύσιμο στο νεαρόκοσμο που έχει κατακλύσει την Ιστικλάλ, άλλοτε Μεγάλη Οδό του Πέρα και μεγαλύτερο σήμερα πεζόδρομο της Πόλης. «Ομο-φυλό-φιλοι, θεία» συλλαβίζει μια κοπέλα. «Στο 'πα εγώ» λέει θριαμβικά η γιαγιά στη φίλη της και χειροκροτά. «Νέο κόμμα. Εχει και σημαία!» Από τα μπαλκόνια κοιτούν με περιέργεια την πορεία των περίπου δύο χιλιάδων. Κάποιοι χειροκροτούν, κάποιοι φωτογραφίζουν. Αυτό το gay pride δεν έχει σχέση με εκείνα της Ευρώπης. Είναι μία πορεία με ετερόκλητη συμμετοχή και ατμόσφαιρα καθαρά πολιτική.
Την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου διαδήλωσαν σωρεία οργανώσεων, πλάι σε εκείνες των ομοφυλοφίλων και των transexual που συνέρρευσαν απ' όλη την Τουρκία: φεμινίστριες, οπαδοί της δημοκρατικής αριστεράς, πολιτικοί ακτιβιστές όπως οι «Νέοι Πολίτες». Κοινό τους σημείο, διακήρυξαν στις εκδηλώσεις της Pride Week που είχε προηγηθεί, η πίστη στην αξία της ανεκτικότητας και η καταδίκη κάθε μορφής βίας.
Απαγόρευση της Lamda
Η Pride Week προσέλαβε πολιτικό χαρακτήρα εξαιτίας πρόσφατης δικαστικής απόφασης που απαγόρευσε την εγγραφή της οργάνωσης Lamda Istanbul ως σωματείου. Αιτιολογικό της η υπολαμβανόμενη αντίθεση του σκοπού της οργάνωσης στα χρηστά ήθη. Στις ομιλίες που διοργάνωσε η Lamda στο πλαίσιο του Pride Week συμμετείχαν νομικοί, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους ξεχώρισε για τη στήριξή της η τουρκικής καταγωγής βουλευτής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Λαλέ Ακγκιουν.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια του Δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ισίλ Γκιουλ, «η δημοκρατικότητα και ο βαθμός κοινωνικής ανάπτυξης μιας κοινωνίας αντανακλώνται στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στις μειονότητες». Καταδικάζοντας την πρόσφατη απόφαση, η Γκιουλ και άλλοι νομικοί εξέφρασαν την ελπίδα ότι το εφετείο θα επιτρέψει την εγγραφή, ενώ πρότειναν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ως έσχατη λύση.
«Ηρθαμε στην πορεία για να καταδικάσουμε την κοινωνία απαγορεύσεων και δικαστικών διώξεων στην οποία ζούμε», δηλώνει ένα ετεροφυλόφιλο ζευγάρι. Παραδίπλα, κοπέλες με ισλαμικές μαντίλες φωνάζουν, «Ελευθερία στους gay, ελευθερία στη μαντίλα!» Για πρώτη φορά βλέπω λεσβίες με μαντίλες να φιλιούνται! «Πολλοί προτιμούν να αγνοούν ότι υπάρχουμε», λέει ο Οζάν, δημοσιογράφος από την επαρχία. Εξηγεί ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στις ομόφυλες ερωτικές επαφές, αλλά στην υιοθέτηση της ταυτότητας του gay. «Το σεξ μεταξύ ανδρών είναι εξαιρετικά διαδεδομένο. Εξίσου διαδεδομένη είναι η στάση: το κάνω, αλλά δεν είμαι gay» εξηγεί.
Eντύπωση προκαλεί η παρουσία μητέρων ομοφυλοφίλων, οργανωμένων στο Lamda. «Στη χώρα μας η μεγαλύτερη δυσκολία για τους gay είναι η αποδοχή από την οικογένεια. Αγωνιζόμαστε να βοηθήσουμε οικογένειες να συμπαρασταθούν στα παιδιά τους», λέει η Νιλγκιούν, που συμμετέχει στην πορεία πλάι στο γιο της.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια είναι πως το Athens pride μοιάζει περισσότερο με αυτό της Κωνσταντινούπολης παρά με αυτά της Ευρώπης... Είναι περισσότερο διαδήλωση δηλαδή παρά γιορτή... Πόσο πίσω είμαστε ακόμη...?