20.11.07

ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΓΕΝΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ

Image Hosted by ImageShack.us
.
2007: Ευρωπαϊκό Έτος Ίσων Ευκαιριών
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εδώ και χρόνια έχει ανοίξει ο διάλογος για τον τρόπο που θα εξασφαλίσουν οι κοινωνίες τον αυτοκαθορισμό των ατόμων ως προς το γενετήσιο προσανατολισμό, χωρίς διακρίσεις και παραβίαση ατομικών ελευθεριών.
Η διάκριση στο πεδίο του γενετήσιου προσανατολισμού υποδηλώνει στερεοτυπικές αντιλήψεις, αβάσιμες ιατρικά και κοινωνικά φοβίες, που είναι ηθικά ανυπόστατες.Προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κοινωνία πολιτών η ευδιάκριτη ενεργοποίηση της αρχής της αυτοδιάθεσης, η οποία θωρακίζει τα πολιτικά δικαιώματα και διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες, ανεξάρτητα από τον υιοθετούμενο γενετήσιο προσανατολισμό.Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων
2007:Ευρωπαϊκό έτος ίσων ευκαιριών για όλους-Να κάνουμε την ισότητα πραγματικότητα”
Η μη κυβερνητική οργάνωση“Πρωτοβουλία Γυναίκα και Υγεία”συμμετέχει στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Ίσων ευκαιριών για όλους (2007),διενεργώντας έρευνα με θέμα:
.
Στάσεις και συμπεριφορές της Ελληνικής Κοινωνίας απέναντι στο γενετήσιο προσανατολισμό
Η στατιστική ανάλυση, μετά τη συλλογή δεδομένων μέσω συγχρονικής έρευνας αντιπροσωπευτικού δείγματος του γενικού πληθυσμού, ανέδειξε τα παρακάτω ενδιαφέροντα ευρήματα:
.
Α)Αυτοπροσδιορισμός του γενετήσιου προσανατολισμού
Σε ποσοστό 92% του δείγματος(άντρες,γυναίκες) οι ερωτώμενοι αυτοπροσδιορίζονται ως ετεροφυλόφιλοι.
Η ετεροφυλοφιλία δηλώνεται ως φυσιολογικός γενετήσιος προσανατολισμός σε ποσοστό 97% του δείγματος,ενώ η ομοφυλοφιλία σε ποσοστό 32% και η αμφιφυλία σε ποσοστό 30%.Ένας στους πέντε ερωτώμενους, δηλαδή 20% του δείγματος μας,αποδέχται, ως φυσιολογικό γενετήσιο προσανατολισμό, τους τρεις παραπάνω σεξουαλικούς καθορισμούς.
.
Β)Στάσεις και συμπεριφορές ως προς το γενετήσιο προσανατολισμό
Ποσοστό 17% του συνόλου του δείγματος δηλώνει ότι επιλέγει τους φίλους-τις φίλες με βάση το γενετήσιο προσανατολισμό τους και γενικότερα τις ερωτικές τους προτιμήσεις.
Ποσοστό 83% του δείγματος δέχεται τη διαφορετικότητα στο γενετήσιο προσανατολισμό ενώ,ένα ποσοστό 10% του δείγματος δηλώνει ότι δεν αποδέχεται τη διαφορετικότητα στο γενετήσιο προσανατολισμό.
.
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ
Το 82% των ερωτηθέντων δεν συμφωνεί να υφίστανται διακρίσεις στην πρόσβαση εργασίας-λόγω διαφορετικότητας γενετήσιου προσανατολισμού, ενώ ποσοστό 85% του δείγματος πιστέυει ότι τα άτομα με διαφορετικότητα στο γενετήσιο προσανατολισμό υφίστανται διακρίσεις στον τομέα της εργασίας.
Στην ερώτηση αν ο ίδιος ή κάποιος γνωστός του, έχει πέσει θύμα διάκρισης λόγω γενετήσιου προσανατολισμού,ποσοστό 9% απαντούν θετικά. Η τυπολογία των διακρίσεων που δηλώθηκαν,εμφανίζει την εικόνα:Ποσοστό 62% αναφέρει διάκριση αντικειμένου εργασίας σε σχέση με τα πραγματικά προσόντα.40% αναφέρει διάκριση στην ιεραρχική εξέλιξη,ενώ 36% στέρηση δικαιώματος απασχόλησης και 9% μειωμένες αποδοχές.
Ποσοστό 11% του δείγματος δηλώνει ότι πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις, ως προς το δικαίωμα στην εργασία, ανάλογα με το σεξουαλικό προσανατολισμό του ατόμου.
.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ
Στην ερώτηση, αν εγκρίνουν τον πολιτικό γάμο ή το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλόφιλων ζευγαριών,ποσοστό 52% δηλώνει ότι συμφωνεί,ενώ 8% δεν παίρνει θέση.Ως προς την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια,ποσοστό 19% συμφωνεί με αυτή, ενώ ποσοστό 72% δήλωσε ότι δε συμφωνεί.
.
Ελπίζουμε τα αποτελέσματα της έρευνας να εμπλουτίσουν θετικά τον κοινωνικό και πολιτικό διάλογο για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών ανεξάρτητα από τον γενετήσιο προσανατολισμό του κάθε ατόμου.
Τα ευρήματα της έρευνας θα παρουσιαστούν αναλυτικά στη συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου και ώρα 10:30 στην αίθουσα <<Θάλεια>> του ξενοδοχείου HILTON.
Ευχαριστούμε το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για τη συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Έτος ίσων ευκαιριών για όλους.
Ευχαριστούμε,επίσης,το κοινό που έλαβε μέρος στην συμπλήρωση του ερωτηματολογίου.
Για την “Πρωτοβουλία Γυναίκα και Υγεία”
Βάσω Τιμπλαλέξη- Μαργαριτίδου
Έφη Σίμου
.
(Αναδημοσίευση από το site της ΕΟΚ )

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κατά τα άλλα "πατάνε" όλοι στις μύτες των ποδιών τους όταν θίγονται αυτά τα τόσο ευαίσθητα για το ελληνικό "ήθος" θέματα και βρίσκουν εύκολη δικαιολογία το ότι πρέπει πρώτα να προηγηθεί "κοινωνικός" διάλογος.

Η δημοκρατία της ατολμίας.