24.11.07

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΕΣΡ Ο ΜΠΟΜΠ Ο ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑΤΙ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Στο στόχαστρο του ΕΣΡ μπαίνει ο Μπομπ Σφουγγαράκης
Με τον Μπομπ Σφουγγαράκη θα ασχοληθεί στο εγγύς μέλλον το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έπειτα από καταγγελία προερχόμενη από μέλος του.
Στις 4 ή στις 18 Δεκεμβρίου το ΕΣΡ θα αποφασίσει για την καταγγελία αναφορικά με την προβολή από το τηλεοπτικό κανάλι «Channel Nine» του παιδικού προγράμματος, καθώς το μέλος του υποστηρίζει ότι στις 21/5/2007 στη συγκεκριμένη εκπομπή προβλήθηκε υλικό που βλάπτει την πνευματική και ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων.
«Η επίμαχη εκπομπή φέρεται να περιέχει σκηνές βίας» δηλώνει στην εφημερίδα Έθνος ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ι.Λασκαρίδης, ενώ αρνήθηκε ότι το ΕΣΡ επελήφθη καθώς ο ήρωας του συγκεκριμένου κινουμένου σχεδίου έχει «συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό», όπως έχει καταγγελθεί στις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες που προβάλλεται.
Newsroom ΔΟΛ- 22/11/2007

6 σχόλια:

erva_cidreira είπε...

«Της φυλακής τα σίδερα είναι για τους λεβέντες» και ο Μπομπ Σφουγγαράκης θα καθίσει γι’ ακόμη μία φορά στο σκαμνί. Αν τη σκαπουλάρει κι αυτή τη φορά το «σκληροτράχηλο» αγόρι - σφουγγάρι, θα δείξει. Πάντως, μετά από πολλά ραδιοτηλεοπτικά συμβούλια σε διάφορες χώρες ήρθε η σειρά και της Ελλάδας να κατηγορήσει τον Μπομπ για «βλαπτικό υλικό για την πνευματική και ηθική ανάπτυξη των ανήλικων».

Η ηρεμία στον βυθό του Μπικίνι ταράσσεται γι’ ακόμη μία φορά και το φυλλοκάρδι του Πάτρικ τρέμει ξανά, μήπως ο Μπομπ βρεθεί στο τέλος ένοχος. Άλλωστε, πως θα μεγαλώσει μόνος του το υιοθετημένο τους σαλιγκάρι; Η ιστορία των δύο φίλων, που μένουν μαζί και τα διάφορα υπονοούμενα που αφήνουν, έχουν απασχολήσει πολλούς κι έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης. Είναι ο Μπομπ ομοφυλόφιλος και ο Πάτρικ αγαπημένος του; Στην Αμερική, κυρίως, έχει γίνει πολλή κουβέντα για το θέμα αυτό και πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η εν λόγω σειρά κινούμενων σχεδίων περνάει μηνύματα ομοφυλοφιλίας.

Ο σκηνοθέτης της σειράς υποστηρίζει ότι ο «Μπομπ Σφουγγαράκης» δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους. Και κάποια πράγματα δεν μπορούν να τα κατανοήσουν οι μικροί φίλοι του Μπομπ, για τον οποίο ακόμη κι εμείς οι μεγάλοι δεν έχουμε καταλάβει αν... γυαλίζει τον αστερία! Όπως και να έχει το ΕΣΡ τον στέλνει στο «σκαμνί» κι εκεί να δούμε τι έχει να πει... το αγόρι. Στην Ελλάδα, η σειρά προβάλλεται από Channel 9.
(Από το site του ΛΟΙΠΟΝ)


Ο Σφουγγαράκης βλάπτει…
Κυρώσεις ΕΣΡ κατά CHANNEL 9 για τον ΜπόμπΤετάρτη, 21.11.07
Στο εδώλιο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης θα βρεθεί τελικά το Channel 9, κατηγορούμενο ότι μεταδίδει τη σειρά κινουμένων σχεδίων «Μπομπ σφουγγαράκης». Το αποφάσισαν χθες τα μέλη του Συμβουλίου, τα οποία αφού είδαν ορισμένα επεισόδια σε DVD συμφώνησαν με την «καταγγελία από μέλος του οργάνου» ότι η σειρά περιέχει «βλαπτικό υλικό» για την ανάπτυξη των παιδιών και έτσι αρχίζει η κυρωτική διαδικασία κατά του καναλιού.

Την ίδια ώρα σε μεγάλα κανάλια και σε προγράμματα που παρακολουθούν μικρά παιδιά, κυριαρχεί η ειδησεογραφία της «Ρούλας», βασιλεύει ο ευτελισμός κάθε ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Για το ΕΣΡ το φαινόμενο του ευτελισμού, που αυτό το διάστημα εκφράζεται στο πρόσωπο της κυρίας Βροχοπούλου - η οποία κλείνει πρώτο τραπέζι στον τηλεοπτικό αέρα επί πέντε ώρες καθημερινά, είναι ένα διαφορετικό θέμα. Ακολουθώντας πιστά την τακτική «ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι», η αρχή ελέγχου του τηλεοπτικού περιεχομένου υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει το κάθε άτομο να βγαίνει και να κλαίει στην τηλεόραση. Δεν λαμβάνει φυσικά το ΕΣΡ υπόψη του ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας εξειδικεύει τη συνταγματική αρχή προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από κάθε είδους εκμετάλλευση, ακόμη και με τη σύμφωνη γνώμη του ατόμου.

Ούτε ότι ως Αρχή ελέγχου δεν απευθύνεται στο «άτομο» που θέλει να βγαίνει στην τηλεόραση αλλά στους τηλεοπτικούς σταθμούς οι οποίοι το αντιμετωπίζουν ως προϊόν που μπορεί να «πουλήσει» στο κοινό. Με αυτή την πραγματικότητα η ανεξάρτητη Αρχή στο παρελθόν παρενέβη δυναμικά στο τηλεοπτικό περιεχόμενο την εποχή εισόδου του «Βig Βrother» στη χώρα μας.

Εξηγήσεις από Channel 9
Με την απόφασή του θα κληθεί το Channel 9 να δώσει εξηγήσεις για τη μετάδοση της σειράς κινουμένων σχεδίων και η χώρα μας θα προστεθεί στον μακρύ κατάλογο αυτών που αντιδρούν στα μηνύματα του «Μπομπ σφουγγαράκη».(...)
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ)

Ανώνυμος είπε...

Οι μεσημεριανες εκπομπες αλλα και γενικοτερα τα περισσοτερα
προγραμματα στην ελληνικη τηλεοραση εδω και χρονια
'βλάπτουν την πνευματική και ηθική ανάπτυξη' ανηλικων και ενηλικων,
τον sponchbob squarepants αποφασισαν να κατηγορησουν?

Ανώνυμος είπε...

Το πνευματικό επίπεδο των μελών του ΕΣΡ είναι πραγματικά λυπηρό.

Δεν είναι ίσως τυχαίο πως τα εν λόγω άτομα τυγχάνουν της πλήρους περιφρόνησης από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Κώστας είπε...

Αυτό είναι πραγματικά ντροπή.

erva_cidreira είπε...

Το στραγγίζει το σφουγγάρι;

Ας είναι καλά το ΕΣΡ που σπεύδει να προστατεύσει τις ευαίσθητες παιδικές ψυχές από τον διαφθορέα Μπομπ τον Σφουγγαράκη. Βέβαια, έχουν προλάβει μερικές αμερικανικές ενώσεις γονέων και κηδεμόνων, από αυτούς που το πρωί «ανησυχούν» και το βράδυ ντύνονται Τζέσικα Ράμπιτ, αλλά ποτέ δεν είναι αργά να ξεσηκωθούν και οι δικοί μας πνευματικοί ταγοί. Έτσι, μετά την ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής, ο Μπομπ κερδίζει δικαιωματικά μια θέση ανάμεσα σε άλλα προκλητικά έργα τέχνης, όπως τα βίντεο της Εύας Στεφανή, οι πίνακες του Τιερί ντε Κορντιέ και οι σειρές του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Αν και η καταγγελία στο ΕΣΡ μιλά για σκηνές βίας που βλάπτουν την πνευματική και ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων (αυτή που σφυρηλατείται καθημερινά με το καλέμι της Δρούζα και της Στεφανίδου), ας ξανακοιτάξουν την περίεργη σχέση του Μπομπ με τον Πάτρικ. Μπορεί, μάλιστα, να ανακρίνει τον Μπομπ ειδική ομάδα Καλύμνιων σφουγγαράδων εκπαιδευμένη στα στούντιο της Ντίσνεϊ. Γιατί στα αφτιά μας έχουν φτάσει φήμες ότι εθεάθη να κυκλοφορεί στο Γκάζι με την Ντόρα τη μικρή εξερευνήτρια, ενώ άλλοι, πάλι, τον είδαν να παρελαύνει υπερήφανα αγκαλιά με τον Τομ και τον Τζέρι σε gay pride του εξωτερικού, πάντα φορώντας μόνο σώβρακο. Αλλά είναι καιρός να εξετάσουμε κι άλλα ύποπτα κινούμενα σχέδια. Επιτέλους, ποιος θα μας πει τι συμβαίνει όταν σβήνουν τα φώτα στο στρουμφοχωριό; Είναι δυνατό να τα βλέπει όλα τόσο ρόδινα η Μπάρμπι ή ψωνίζει από τα Ζωνιανά; Τυχαία μπαινοβγαίνει ο Τόμας το τρενάκι σε τούνελ ή ήταν χαζός ο Χίτσκοκ που έκανε συνέχεια τέτοιες φροϊδικές αναφορές; Είναι μόνο φίλη η Χάιντι με την ανάπηρη Κλάρα ή βλέπει συνέχεια το «Crash» του Κρόνενμπεργκ; Η λύση θα ήταν μια πραγματικά αμόλυντη σειρά κινουμένων σχεδίων με τον τίτλο «Μπομπ ο πάστορας», σε παραγωγή εκδόσεων Γεωργιάδη.


Νίκος Βουλαλάς (αθηνόραμα, 30/11/2007)

Ανώνυμος είπε...

Εχω δει ολα τα επεισοδια μπομπ κ δεν εχω παρατηρησει οτι ο μπομπ εχει "συγκεκριμενη σεξουαλικη ταση".Εκτος εαν μεταφραζουν ετσι οι κυριοι αυτοι που καθοριζουν τι ειναι κακο για την πνευματικοτητα μας συγκεκριμενες ατακες που προοθουν τον γελιο κ που ολοι χρησιμοποιουμε λιγο η πολυ κ στις παρεες μας.
Αυτο που εχω να πω ειναι οτι το ραδιοτηλεοπτικο παει να βγαλει απο την μιγα ξιγκι.Προσπαθουν να καληψουν της τρυπες στην οικονομια μας με τετοια προστιμα δεν υπαρχει αλλη εξηγηση.
Πραγματικα ειναι ενα ματσο ανθρωπη χωρις παιδεια κ ιδιαιτερη πνευματικη δραστηριοτητα τα οποιοα παιζουν μπαρμπουτι ολη μερα κ αναλογα την ζαρια κοβουν κ μια εκπομπη.Εξαρες κοβουμε μπομπ,ντορτια κοβουμε παουερ παφ γκερλς,ασο-δυο κοβουμε ντεξτερ.
Αν παιζοταν ακομα η Καντυ-Καντυ θα την κοβανε λογο "προοθηση σεξουαλικων μυνηματων" επειδη ι Καντυ γουσταρε τρελα τον Τερυ κ τον φιλισε κιολας?
Ελεος με τους αγραματους που αποφασιζουν να κοψουν κατι εφυες επιδει δεν εχουν την νοημοσυνη να το καταλαβουν κ τα πραγματικα σκουπιδια τα εχουν κορονα στο κεφαλι τους.