25.5.07

ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
.
«Ημέρες Αλβανόφωνου Κινηματογράφου»
(24-30/5) στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ
Δευτέρα 28 Μαΐου
Οι Αλβανοί στον ελληνικό κινηματογράφο
18:00 ΜΙΡΟΥΠΑΦΣΙΜ
Η τυχαία συνάντηση ενός τριανταπεντάχρονου Έλληνα με μια παρέα Αλβανών λαθρομεταναστών θα προσγειώσει, θα πλουτίσει πνευματικά και κατά κάποιο τρόπο θα επαναδιαμορφώσει ιδεολογικά την προσωπικότητα του πρώτου. 0 Χρήστος, ο ήρωας της ταινίας, είναι ιδεολογικό απομεινάρι της πτώσης του υπαρκτού σοσιαλισμού, καθηγητής της Ιστορίας, που περιφερόταν κάποτε στους χώρους της ευρύτερης Αριστεράς και ζούσε από δική του επιλογή στο περιθώριο της κοινωνίας του, κάνοντας παρέα με άλλους περιθωριακούς, κατά προτίμηση με ανθρώπους που αισθάνονταν λιγότερο Έλληνες και που το επίσημο κράτος επιμένει να αγνοεί. Η ξαφνική εισβολή των Αλβανών στη ζωή του θα έρθει να επιβεβαιώσει τις επιλογές του, καθώς για μιαν ακόμα φορά θα διαπιστώσει την άδικη και άνιση μεταχείριση των ξένων από τους ντόπιους, το ρατσισμό που γεννιέται σιγά-σιγά μεταξύ των Ελλήνων, τη διάθεση της οργανωμένης κοινωνίας να εκμεταλλευτεί τη φτώχεια των ξένων και ταυτόχρονα να τους ενσωματώσει, να τους κάμει όμοιούς της, επειδή νιώθει δέος για κάθε τί διαφορετικό, τέλος την αλλοτρίωση, το χιούμορ, την αισιοδοξία, το θάρρος και την καρτερικότητα των Αλβανών φίλων του. Ωστόσο, το πέρασμα του ήρωα στην ωριμότητα θα σημαδευτεί από την ανατροπή των πιό κοινών πεποιθήσεών του και τη βαθμιαία συνειδητοποίηση της διπλής όψης των πραγμάτων της ζωής του: Εκείνος που υφίσταται το ρατσισμό και την εκμετάλλευση, τον ασκεί με τη σειρά του στον πιό αδύνατο. Εκείνος που προβάλλει τον ουμανισμό πάνω από τις ράτσες, συνέχεται από τον πιό βαθύ κομφορμισμό. Κι αντίστροφα, ο ήρωας, που κατηγορείται για μισογυνισμό, θα υπερασπιστεί τη θέση της γυναίκας σε μιαν άλλη κοινωνία. Αυτός που αντιμάχεται τον εθνικισμό, θα νιώσει συμπάθεια για την ελληνική μειονότητα. Αυτός που πιστεύει στην απόλυτη ελευθερία των πιό ουσιαστικών επιλογών του, θα συνειδητοποιήσει πως η προσωπικότητά του έχει διαμορφωθεί ερήμην του, μακριά και πολύ πριν από αυτόν, από δυνάμεις που θεωρούσε ανίσχυρες και αμελητέες. Κι ενώ ο ξένος κόσμος θα χάνεται από μπροστά του οδεύοντας προς την ιστορική του μοίρα, ο ίδιος θα μείνει μόνος, γυμνός και ξένος, να αναμετρήσει τις ήττες, τα τραύματα και τις κατακτήσεις του.
Σκηνοθεσία: Χρήστος Βούπουρας, Γιώργος Κόρρας

21:00 ΟΜΗΡΟΣ
Η ιστορία ενός νεαρού Αλβανού που, οπλισμένος με καλάζνικοφ και χειροβομβίδες, απάγει ένα τοπικό λεωφορείο του ΚΤΕΛ και κρατά ομήρους επτά επιβάτες, απαιτώντας λύτρα για "να ξαναφτιάξει τη ζωή του". Η απαγωγή μεταδίδεται ζωντανά από τα κανάλια. Το λεωφορείο επικεφαλής μιας αλλόκοτης αυτοκινητοπομπής, αποτελούμενης από περιπολικά, τηλεοπτικά συνεργεία, απελπισμένους συγγενείς και διάφορους περίεργους. Ένα τρελό κυνηγητό στη Βόρεια Ελλάδα και τη Νότια Αλβανία. Ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή ενός καθημερινού ανθρώπου που δεν έχει πατρίδα
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Γιάνναρης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

αυτή η ταινία που διαφημίζεις παίρνει το μέρος αυτουνού που έκανε την απαγωγή. Κάνει τον απαγωγέα να φαίνεται ήρωας και είναι και βλακεία. Είχα πάει να τη δω και την πάτησα.

Μακάρι να είχα δει πιο πριν αυτό που έγραψες για να μη κλαίνε την ώρα τους και άλλοι.