4.5.06

OI ΑΠΟΨΕΙΣ GAY ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ "ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ"

Ελληνική Ομοφυλοφιλική Κοινότητα (ΕΟΚ):

Το "Σύμφωνο Συμβίωσης" του ΠΑΣΟΚ
Βαθύ αίσθημα απογοήτευσης προκάλεσαν στα μέλη της Ελληνικής Ομοφυλοφιλικής Κοινότητας, τα δημοσιεύματα της Παρασκευής 7 Απριλίου, σχετικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την αναγνώριση και προστασία των μη-παντρεμένων ομοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων ζευγαριών.
Αν και η πρόταση καλύπτει κάποια από τα προβλήματα των ζευγαριών που είτε δεν μπορούν είτε δεν επιλέγουν να κάνουν γάμο, όπως πχ τα ασφαλιστικά και τα συνταξιοδοτικά, χρησιμοποιεί παρόλαυτα απαράδεκτες εκφράσεις που υποδηλώνουν βαθειά ριζωμένη ομοφοβία και εισάγει νέες ρητές ομοφοβικές απαγορεύσεις οι οποίες δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα στο ελληνικό δίκαιο.
Αναλυτικά, οι έντονες αντιρρήσεις της Ελληνικής Ομοφυλοφιλικής Κοινότητας, κατατείνουν στα εξής σημεία:
1. Η ορολογία είναι - κατά το επιεικέστερο - περίεργη! Χρησιμοποιείται κατά κόρον για τους ομοφυλόφιλους ο όρος "σεξουαλικά διαφορετικοί", σύμφωνα με το στερεότυπο "φυσιολογικός" και "διαφορετικός από το φυσιολογικό". Καιρός να μάθει το ΠΑΣΟΚ ότι διαφορετικότητα δεν σημαίνει "οι κανονικοί και οι άλλοι" (οι οποίοι άλλοι - σύμφωνα πάντα με το ΠΑΣΟΚ - "έχουν τον τελευταίο καιρό αυξηθεί" !!)
2. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι διαφορές ανάμεσα στο γάμο, τη συντροφική σχέση και τη συμβίωση είναι σαφέστατες. Το ΠΑΣΟΚ δεν τις έχει εμπεδώσει ακόμη κι έτσι, η πρόταση Συμφώνου Συντροφικής Σχέσης (Registered Partnership) ονομάστηκε "Σύμφωνο Συμβίωσης" αντιμετωπίζοντας το μη-παντρεμένο ζευγάρι ως "συμβιούντες" κι όχι ως "συντρόφους". Το ζήτημα είναι σημαντικό επειδή με βάση την Οδηγία για την Ελεύθερη Διακίνηση της ΕΕ η έλλειψη του όρου "σύντροφοι" στην πρόταση μπορεί να προκαλέσει άλλου τύπου δυσκολίες. 3. Το ΠΑΣΟΚ εισάγει για πρώτη φορά στην ελληνική νομοθεσία μια ρητή απαγόρευση υιοθεσίας στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Με την υπάρχουσα νομοθεσία δεν προβλέπεται τέτοια υιοθεσία (άρα δεν είναι δυνατόν να γίνει) όμως δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ρητή, ρατσιστική απαγόρευση. Την απαγόρευση αυτή, ρητά δηλωμένη, άσχετη με το θέμα (αφού η πρόταση δεν επηρρεάζει σε τίποτα την κείμενη νομοθεσία περί υιοθεσιών) και μόνο για λόγους ρατσιστικής/ομοφοβικής έμφασης - θα την περίμενε κανείς από ακροδεξιό-συντηρητικό κόμμα κι όχι από σοσιαλιστές!
Οι gay και οι λεσβίες πολίτες και φορολογούμενοι απαιτούν πλήρη προστασία των ατομικών δικαιωμάτων τους όσο και των δικαιωμάτων της οικογένειάς τους, με συγκεκριμένα μέτρα ισότητας και σεβασμού χωρίς προχειρότητες και ψηφοθηρικά τρυκ!

Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ):
.
Σύμφωνο Συμβίωσης - Νομοσχεδίου του ΠΑΣΟΚ
Η ΟΛΚΕ συμμετείχε στις 11 Απρίλη 2006 μετά από πρόσκληση στην ημερίδα που διοργάνωσε η κίνηση «Κάθε Μέρα Πολίτης» σε συνεργασία με τον Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ.Η ημερίδα είχε ως θέμα: «Σύμφωνο Συμβίωσης» που ουσιαστικά είναι η πρόταση νομοσχεδίου του ΠΑΣΟΚ στην πρόταση που πρώτη η ΟΛΚΕ είχε κάνει στην ΕΕΔΑ (Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), καθώς και στα κοινοβουλευτικά κόμματα ζητώντας τον Πολιτικό Γάμο και για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου.
Μίλησαν μεταξύ άλλων η Κάρμεν Μοντόν εκπρόσωπος του Ισπανικού κοινοβουλίου, η εκπρόσωπος του κοινοβουλίου της Γαλλίας, ο κ. Αλιβιζάτος ως νομικός του Τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ. Ο κ Αλιβιζάτος στήριξε την πρόταση του Συμφώνου Συμβίωσης ως αποτέλεσμα επιθυμίας της κοινωνίας αλλά και ως βήμα συμβιβασμού αφού δεν προχώρησε στον Πολιτικό Γάμο στα ζευγάρια του ίδιου φύλου, (που για τα ετερόφυλα ζευγάρια ήδη υπάρχει στην Ελλάδα από το 1983). Το σκεπτικό ήταν πως δεν θα τύχει καλής υποδοχής ο Πολιτικός Γάμος.
Η Εκπρόσωπος της Γαλλίας μιλώντας για το ΠΑΚΣ (PACS - Pacte civil de solidarite) συνόψισε πως το συμβιβαστικό βήμα που πραγματοποιήθηκε πριν επτά χρόνια προχωρά σε μια πιο ισότιμη απόφαση που είναι αυτή του πολιτικού γάμου σε ζευγάρια του ίδιου φύλου. Δύο χρόνια από την εφαρμογή του ΠΑΚΣ το 80% της κοινής γνώμης έλεγε ναι στο ΠΑΚΣ, που είναι σχεδόν το αντίστοιχο του προτεινόμενου Σύμφωνου Συμβίωσης και αφορά εξ' ίσου ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια. Χρήση του ΠΑΚΣ έκαναν σε ίση αναλογία όλα τα ζευγάρια.
Η εκπρόσωπος της Ισπανίας ήταν εκείνη που σε όλη την εξιστόρηση του Πολιτικού Γάμου δήλωσε πως ότι λιγότερο από την αναγνώριση του αποτελεί διάκριση. Ακόμη και η μη χρήση του ίδιου ονόματος το κάνει να έχει λιγότερο βάρος, αξιοπρέπεια, ισότητα και σεβασμό στην ελευθερία. Οι γυναίκες και άνδρες πολιτικοί ως επί το πλείστον εμφανίζονται με περισσότερο συντηρητισμό από ότι η κοινωνία.
Η ΟΛΚΕ με την σειρά της είπε πως είναι η μοναδική Μη Kυβερνητική Oργάνωση που έθεσε το αίτημα του Πολιτικού Γάμου για ζευγάρια του ίδιου φύλου, ότι δεν υπάρχει τρόπος νομικής εξασφάλισης της συντρόφου ή του συντρόφου, ότι οι συμβιβαστικές λύσεις των Συμφώνων Συμβίωσης συνεχίζουν τις διακρίσεις, πως με το δικαίωμα του Πολιτικού Γάμου δεν βλάπτεται κανένα προνόμιο των πολιτισσών και πολιτών και άρα είναι ένας πρόσθετος λόγος για να επεκταθεί ο Πολιτικός Γάμος (Αστικός Κώδικας άρθρο 1250).

Δεν υπάρχουν σχόλια: