2.5.06

Η BERLINALE ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: TEDDY AWARDS

Image Hosted by ImageShack.us
.
Η BERLINALE ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: TEDDY AWARDS
.
Τα Teddy Awards είναι τα επίσημα κινηματογραφικά βραβεία της Berlinale για τις gay & lesbian ταινίες. Στα πλαίσια της φετινής Μπερλινάλε στην Αθήνα και παρουσία του εμπνευστή των Teddy Awards Βίλαντ Σπεκ καθώς και του προέδρου των Teddy, Μέϊμπελ Ασενέλερ θα προβληθούν στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ οι ακόλουθες ταινίες:
Παρασκευή 5 Μαΐου & Κυριακή 7 Μαΐου
CONTAINER
Σουηδία, 2005, Drama
Διάρκεια: 72'
Σκηνοθεσία: Lukas Moodysson
Σενάριο: Lukas Moodysson
Παίζουν: Jena Malone (Voice), Peter Lorentzon.
"Μια γυναίκα σε ένα αντρικό σώμα. Ένας άντρας σε ένα γυναικείο σώμα. Ο Ιησούς στο στομάχι της Μαρίας. Το νερό σπάει. Κυλάει σε μένα. Δεν μπορώ να κλείσω το καπάκι. Η καρδιά μου είναι γεμάτη". Σκέψεις, μεταξύ άλλων, που επιχειρεί να κάνει εικόνα ο Λούκας Μούντισον στην καινούρια, εκκεντρική δημιουργία του. Ένα πειραματικό φιλμ που αναφέρεται στον Μπραντ Πιτ και την Πάρις Χίλτον, τον Ντέιβιντ Μπέκαμ και το Σαντάμ Χουσεϊν. Αφορά την ομοφυλοφιλία και την ομοφυλοφοβία. Ένα όνειρο σε άσπρο μαύρο, όπου τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας είναι δυσδιάκριτα. Ένας άντρας περιφέρεται μέσα σε ένα χαώδες δωμάτιο. Μια γυναίκα περιφέρεται στο χαώδες δωμάτιο. Και οι δύο μαζί. Μήπως είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος;
Κυριακή 7 Μαΐου
OCTOPUS ALARM
Αυστρία, 2006
Διάρκεια 107'
Σκηνοθεσία: Elisabeth Scharang
Ένα στα 2000 παιδιά που γεννιούνται, είναι ερμαφρόδιτο. Ο 'Αλεξ όταν ήταν 2 ετών, υποβλήθηκε σε αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις που υπέδειξαν οι γιατροί του, για να γίνει τελικά κορίτσι. Μεγάλωσε σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, φορώντας τεράστια ρούχα και με το μόνιμο άγχος ότι η ιδιαιτερότητά του θα αποκαλυπτόταν. Τα προβλήματα ενός δίφυλου παιδιού και η ηθική νομιμοποίηση αυτών που αποφασίζουν να το προσαρμόσουν σε κοινωνικά στερεότυπα, ακούστηκαν για πρώτη φορά από το στόμα του στη ραδιοφωνική εκπομπή της Ελίζαμπεθ Σάρανγκ που αποφάσισε να γυρίσει σε ταινία την ιστορία. Το αποτέλεσμα είναι ένα συγκλονιστικό φιλμ.
Δευτέρα 8 Μαΐου
LOVE SICK
Ρουμανία, 2006, Drama
Διάρκεια: 86'
Σκηνοθεσία: Tudor Giurgiu
Παίζουν: Maria Popistasu, Ioana Barbu, Tudor Chirila.
Η 'Αλεξ σπουδάζει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου. Προκειμένου να περνάει περισσότερο χρόνο με τη φίλη της Κίκι, αποφασίζει να αφήσει το δωμάτιό της στη φοιτητική εστία και να μετακομίσει στο σπίτι όπου ζει η Κίκι. Η σπιτονοικοκυρά είναι μια οξύθυμη γριά μέγαιρα, αλλά αυτό δεν ενοχλεί την 'Αλεξ. Είναι σημαντικό για αυτήν ότι τώρα μπορεί να γνωρίσει καλύτερα την Κίκι. Η φιλία των δύο κοριτσιών περνάει από την απλή συντροφική συμπεριφορά σε πιο τρυφερές συνευρέσεις. Η 'Αλεξ είναι η πιο ήσυχη και πρακτική από τις δύο. Η Κίκι έχει εξωφρενική προσωπικότητα και συνεχείς αλλαγές διάθεσης. Η σχέση τους δεν είναι χωρίς συγκρούσεις, ωστόσο σύντομα τα βρίσκουν μεταξύ τους. Ο αδερφός της Κίκι, ο Σαντού, ζηλεύει τόσο φανερά τη σχέση των κοριτσιών που κανείς θα μπορούσε να νομίσει ότι αδερφός και αδερφή είχαν κάποια αιμομικτική σχέση. Μερικούς μήνες αργότερα, η 'Αλεξ και η Κίκι είναι ζευγάρι. Η 'Αλεξ προτείνει στην Κίκι να περάσουν το καλοκαίρι στο εξοχικό των γονιών της. Ο κόσμος που ανακαλύπτουν εκεί είναι ασυνήθιστα συντηρητικός, αλλά όταν συνηθίζουν στο περιβάλλον, αρχίζει να τους αρέσει η ηρεμία που εκπέμπει. Τα κορίτσια απολαμβάνουν τις διακοπές τους και την αγάπη τους στο έπακρο. Το καλοκαίρι τους είναι ειρηνικό, ειδυλλιακό. Μέχρι που ο αδερφός της Κίκι εμφανίζεται στη σκηνή και θέλει να πάρει την Κίκι πίσω στην πόλη.
Τετάρτη 10 Μαΐου
THE BLOSSOMING OF MAXIMO OLIVEIROS
Φιλιππίνες, 2005
Διάρκεια: 100'
Σκηνοθεσία: Auraeus Solito
Παίζουν: Nathan Lopez, Soliman Cruz.
Η Μανίλα, πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, είναι το σπίτι του δωδεκάχρονου Μάξι, ο οποίος είναι μέλος μιας φτωχής οικογένειας. Καθαρίζει το σπίτι, μαγειρεύει, πλένει ρούχα και μπαλώνει σκισμένα τζιν για τους συγγενείς του που είναι όλοι μικροκακοποιοί. Τους προμηθεύει ακόμη με παράξενα άλλοθι όταν χρειάζεται. Η ομοφυλοφιλία του Μάξι είναι δεκτή από τους κοντινούς και πιο αγαπημένους του ανθρώπους. Τα πράγματα λειτουργούν μια χαρά μέχρι που ο Μάξι γνωρίζει τον Βίκτωρα, έναν αξιοσέβαστο και με αρχές αστυνομικό, ο οποίος αφυπνίζει το όνειρο του Μάξι για μια καλύτερη ζωή. Αυτό είναι καταστροφικό για την οικογένειά του και η κατάσταση δεν αργεί να προκαλέσει την οργή του πατέρα και των αδερφών του. Ένα ρεαλιστικό, άλλοτε σκληρό, άλλοτε τρυφερό δράμα, που παρουσιάζει με ακρίβεια την ζωή στις Φιλιππίνες από τον ιδιαίτερα ελπιδοφόρο Αουρέους Σολίτο.
Τετάρτη 10 Μαΐου
LA LEY DEL DESEO
Ισπανία, 1987
Διάρκεια 102'
Σκηνοθεσία: Pedro Almodovar
Ηθοποιοί: Antonio Banderas, Eusebio Poncela
Ο Πάμπλο και η Τίνα είναι αδέλφια. Οι γονείς τους χώρισαν όταν και οι δύο ήταν σε πολύ μικρή ηλικία. Η Τίνα, που στην πραγματικότητα λεγόταν Τίνο, έμεινε μαζί με τον πατέρα της και μαζί με το φύλλο της άλλαξε και το όνομά της, αλλά και τη σχέση της μαζί του. Έγινε πια η γυναίκα του. Είκοσι χρόνια μετά όμως, οι άντρες της προκαλούν πλέον απέχθεια και έτσι καταλήγει να μεγαλώνει τη κόρη της φίλης της, η οποία όμως είναι ερωτευμένη με τον Πάμπλο. Το κλασσικό, τολμηρό αριστούργημα της πρώιμης εποχής του Αλμοδόβαρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: