8.10.18

ΤΟΥΡΚΙΑ. "ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ" - 2

«Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται»: η ΛΟΑΤ σεξουαλικότητα στην Τουρκία
Αλέξανδρος Μασσαβέτας (insidestory.gr, 13/10/2016)

Η βίαια επιβολή του αρσενικού
Όπως ισχύει και στους στρέιτ, το σεξ για τους περισσότερους γκέι και bi άνδρες είναι ταυτισμένο με την εξουσία και την επιβολή. «Η αρρενωπότητα είναι ταυτισμένη με την επιβολή. Ο Τούρκος άνδρας θεωρεί πως έχει δικαιώματα πάνω στη γυναίκα, και ότι της επιβάλλεται με το σεξ. Αντίστοιχα, οι ενεργητικοί γκέι και bi έχουν την ίδια άποψη, πως ο top ρόλος τους δίνει κυριαρχία», λέει ο Ιρφάν. «Επίσης, οι top άνδρες, όπως και οι στρέιτ, συμπεριφέρονται πολύ εγωιστικά. Το σεξ είναι για την ικανοποίησή τους, όχι για την ικανοποίηση του παρτενέρ τους...»
Ο Ιρφάν, με κάπως σοκαριστική ευθύτητα, παραδέχεται πως και ο ίδιος συμπεριφέρεται εγωιστικά. «Και εγώ, δεν το αρνούμαι, φέρω τις αποσκευές της τουρκικής κοινωνικής ηθικής. Είμαι μόνο top. Οι δύο σταθεροί σύντροφοί μου είναι αμφότεροι παντρεμένοι και bottom –αυτό αποτελεί γενικό φαινόμενο για τους παντρεμένους που πάνε με άνδρες. Προτιμώ το σεξ να περιστρέφεται γύρω από μένα, και να τελειώνει όταν ικανοποιηθώ». Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για την ψυχολογία της γκέι ερωτικής συμπεριφοράς είναι η ομολογία του: «Κάθε φορά που έκανα σεξ ως bottom, ήθελα να τιμωρήσω τον εαυτό μου για κάτι που είχα κάνει. Δεν το συνέδεσα με ευχαρίστηση, αλλά με το να μου επιβληθούν, να μου ασκήσουν βία».
Ο Λεβέντ παρατηρεί: «Υπήρξε μία περίοδος που είχα μεγάλη επιτυχία με τους ενστόλους. Μου αρέσουν πολύ οι στολές! Αυτό που με εντυπωσίασε –και ομολογώ ότι δεν το περίμενα– είναι πως όλοι, αστυνομικοί και στρατιωτικοί, επιθυμούσαν κυρίως (αν όχι αποκλειστικά) bottom σεξ. Πολλοί μου ζητούσαν επίμονα να τους υποτιμώ, να τους ασκώ βία, να τους βρίζω. Δεν μπορούσα να μπω σε αυτόν τον ρόλο που μου θύμιζε βασανιστήρια. Κατάλαβα όμως πολλά».

“Οθωμανικό” μοντέλο
Τον Αλέξη, τον εντυπωσίασε η συχνότητα των σχέσεων ανάμεσα σε μεγαλύτερους άνδρες και νεαρούς στην εφηβική-μετεφηβική ηλικία, που εμφανίζεται ιδίως στις λαϊκές τάξεις. «Ο μεγαλύτερος, top, παντρεμένος, είναι ο προστάτης και μέντωρ του νεότερου. Ο μικρότερος, bottom, αργότερα θα παντρευτεί και θα αρχίσει εξωσυζυγικές σχέσεις με νεαρά αγόρια, με τους ρόλους τώρα σε αντιστροφή…»
Ο Τζιαν σημειώνει πως στις ανατολικές επαρχίες, οι σχέσεις αυτές είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες. «Έζησα κάποιους μήνες στην Ούρφα. Εκεί υπάρχει το ρητό “ο σωστός άνδρας τον χειμώνα κοιμάται χωρίς πάπλωμα, ποτέ χωρίς αγόρι”. Στα apps γνωριμιών έγραφαν “ψάχνω αγόρια ηλικίας 16-20 ετών...”, κάτι που με σόκαρε. Στις εδώ περιοχές δεν μπορώ να κάνω βήμα χωρίς να μου την πέφτουν μεγαλύτεροι, αλλά και συνομήλικοι –πολλοί ήταν 20 ετών και ήδη παντρεμένοι... Εδώ είναι επίσης πολύ διαδεδομένη πρακτική του να κάνουν σεξ σε χαμάμ. Όλοι αυτοί, βέβαια, ουδέποτε θα έβλεπαν τους εαυτούς τους ως γκέι ή bi...». Πολλές φορές, σημειώνει ο Αλέξης, ο νεότερος ενδέχεται να σου ζητήσει χρήματα μετά την ερωτική συνεύρεση. «Όταν δεν στο λένε από την αρχή για να το αποκλείσεις, έρχεσαι σε δύσκολη θέση».


Το σεξ είναι για δύο, ξέρεις
Το συνηθέστερο παράπονο στα γκέι ζευγάρια στην Τουρκία είναι πως ο top δεν προσπαθεί καθόλου να ικανοποιήσει τον bottom. «Νομίζω πως αυτό είναι συνέπεια της εμμονής με τους ρόλους», λέει ο Τάσος. Εξηγεί πως έπρεπε να “εκπαιδεύσει” τον επί τριετία σύντροφό του ώστε να μπορέσουν να έχουν μια σεξουαλική ζωή και μια συμβίωση που θα ικανοποιούσε και τους δύο. «Ο Ονούρ ήταν μόνο top, και στην αρχή το σεξ ήταν μονόπλευρο. Όταν τελείωνε, τελείωνε και το σεξ. “Ξέρεις δεν είναι self-service, είμαι και εγώ εδώ”, έλεγα. “Τώρα είμαι κουρασμένος”, απαντούσε. Κάποια στιγμή αντέδρασα. Έγινε πολύ πιο συμμετοχικός και έκανε πολλά πράγματα για να με ικανοποιεί. Οι ρόλοι όμως παρέμειναν. Ο Ονούρ θεωρούσε ότι στην σχέση μας έπρεπε να έχει πάντοτε το πάνω χέρι. Ειδικά στις αρχές ήθελε να με ελέγχει. Δεν μπορούσε να καταλάβει πως ήθελα να βγαίνω με φίλους μου χωρίς εκείνον. Έπρεπε να είμαστε το ζευγάρι που τα έκανε όλα μαζί... Θεωρούσε πως αν κάναμε σεξ με εμένα top, θα έχανε την εξουσία που –στο μυαλό του– ασκούσε πάνω μου. Δεν θα γινόμασταν ίσοι, αλλά θα έπαιρνα εγώ το πάνω χέρι, πίστευε. Όλο αυτό με έκανε να μπουχτίσω τελικά».

Με Δυτικό τα πάντα είναι καλύτερα
Η λυσσαλέα ενίοτε “καταδίωξη” Δυτικών ανδρών από Τούρκισσες έχει αντίστοιχο και στον γκέι κόσμο. «Οι Τούρκοι άνδρες αισθάνονται πολύ πιο άνετα με τους ξένους και λειτουργούν με λιγότερες ενοχές», εξηγεί ο Τάσος. «Είναι ευρύτατη η πεποίθηση ότι ο Ευρωπαίος θα σε μεταχειρισθεί καλύτερα, δεν θα σου πει ψέματα, θα είναι πιο φιλελεύθερος... Σε κάποιες σχέσεις μου οι περίφημοι aktif (ενεργητικοί) ένιωθαν άνετα να αντιστραφούν οι ρόλοι, γιατί ως ξένος ήταν απίθανο να βρεθώ στον κύκλο τους και να σπείρω κουτσομπολιά. Είχα ακούσει συχνά το “εσύ είσαι καλό παιδί και δεν πρόκειται να με προδώσεις”. Ένιωθαν δηλαδή ότι μαζί μου δεν υπήρχαν τα παιγνίδια εξουσίας και θα παραμέναμε ίσοι. Έχαναν λοιπόν τις αναστολές τους». Ο Καάν (φοιτητής, 24, Σμύρνη) λέει πως προτιμά Ευρωπαίους και αποφεύγει το φλερτ με Τούρκους. «Είναι πιο απελευθερωμένοι και πιο ειλικρινείς, και δεν είναι σκλάβοι των ρόλων ή του περιγύρου τους. Τους προτιμώ και ας είναι λιγότερο ρομαντικοί από τους Τούρκους...».
Οι ξένοι και οι Τούρκοι που έχουν ζήσει στο εξωτερικό συμφωνούν πως οι Τούρκοι άνδρες που συνευρίσκονται με άνδρες είναι συχνά πολύ ρομαντικοί και παρορμητικοί, ακόμη και όταν δεν υπάρχει καμία προοπτική σχέσης. «Στην Τουρκία φλερτάρουν πολύ περισσότερο, ενώ στην Ελλάδα είναι πολύ πιο ευθείς, γιατί το σεξ είναι πιο εύκολο εδώ, πιο φυσικό», παρατηρεί ο Σερκάν. «Είναι επίσης πιο εκφραστικοί στα συναισθήματά τους, ζηλιάρηδες αλλά και πιο τρυφεροί. Ενθουσιάζονται πάρα πολύ εύκολα και γρήγορα, και εξίσου γρήγορα απογοητεύονται».
Ο Αλέξης σημειώνει πως ένας παρορμητικός συναισθηματισμός διαχέει και τις εφήμερες και “εντός ορίων” ομόφυλες σχέσεις των Τούρκων. «Υπάρχει πολύ παραμύθι, ένα συναισθηματικό ξεχείλωμα. Λένε εύκολα πως θέλουν να κάνουν σχέσεις, τις οποίες δεν μπορούν να κάνουν, υπόσχονται πίστη, την οποία δεν διατίθενται να τηρήσουν, πολύ εύκολα λένε σ’ αγαπώ. Τα συναισθήματά τους είναι υπερβολικά και επιφανειακά».

Η ομοφοβία των γκέι
«Αν δεις τις ιστοσελίδες και τις εφαρμογές γνωριμιών θα φρίξεις με όσα γράφει μεγάλο μέρος των γκέι εδώ», λέει ο Μετεχάν Οζκάν, (επιχειρηματίας, 43, Πόλη). «Είναι πολύ συχνές οι φράσεις “Ψάχνω άνδρα αρρενωπό, θηλυπρεπείς να μην ενοχλήσουν” και το οριακά ευγενικότερο “θηλυπρεπείς: σας σέβομαι, δεν σας επιθυμώ”. Όλη αυτή η προκατάληψη κατά όσων “φαίνονται” γκέι αντικατοπτρίζει τις χειρότερες εκφάνσεις της τουρκικής πατριαρχίας». Ο Σερκάν θεωρεί πως οι Τούρκοι γκέι είναι ιδιαίτερα ομοφοβικοί. «Για να καμουφλαριστούν οι ίδιοι, βρίζουν τους θηλυπρεπείς και τις τραβεστί-τρανσέξουαλ».
Ο Ιρφάν επιβεβαιώνει τη συχνότητα παρόμοιων μηνυμάτων, αλλά –όταν απαντώνται σε apps– τα αποδίδει σε σεξουαλικές προτιμήσεις, όχι απαραίτητα σε κοινωνική προκατάληψη. «Αλλά η αλήθεια είναι πως συναντάς καμιά φορά πράγματα εξωφρενικά. Είδα σε ένα προφίλ προχθές το “να θυμάσαι ότι φοράς παντελόνια”. Η υιοθέτηση του πιο κραυγαλέου σεξισμού από κάποιον γκέι δείχνει πόσο ριζωμένη είναι η ομοφοβία…». Κατά τον Ιρφάν, όλα αυτά αντανακλούν τον φόβο όσων, όπως ο ίδιος, δεν είναι “out”. «Το πρόβλημα είναι πως η κοινωνία μας ζει για το κουτσομπολιό. Ενώ ερωτικά προτιμώ τους θηλυπρεπείς άνδρες, δεν κυκλοφορώ εκτός σπιτιού μαζί τους, ή με τραβεστί. Αν η σεξουαλικότητά μου γινόταν αντικείμενο σχολιασμού, θα έπληττε τις πολιτικές και κοινωνικές επαφές των γονέων μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: