5.5.17

ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

Καταγγελίες για βασανισμούς και δολοφονίες ομοφυλόφιλων στην Τσετσενία
euronews, 2/5/2017
Με αφορμή την Πρωτομαγιά, ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων διαδήλωσαν στην Αγία Πετρούπολη καταγγέλλοντας συλλήψεις και βασανισμούς γκέι ανδρών στην Τσετσενία. Υποστηρίζουν ότι οι αρχές έχουν συλλάβει πάνω από 100 άνδρες και ότι τουλάχιστον 3 σκοτώθηκαν μετά από βασανιστήρια. «Οι αρχές της Τσετσενίας αρνούνται να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους. Αρνούνται ότι υπάρχουν και αρνούνται ότι υπάρχει πρόβλημα. Εμείς είμαστε εναντίον», δήλωσε ένας ακτιβιστής.

Οι υπουργοί Εξωτερικών πέντε χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επιστολή τους προς τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ζητούν από την ρωσική κυβέρνηση να προασπίσει τα δικαιώματα της κοινότητας των ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία, μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες οι ομοφυλόφιλοι στην Δημοκρατίας της Τσετσενίας διώκονται, φυλακίζονται και εξοντώνονται.
Την επιστολή, αντίγραφο της οποίας διαθέτει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Agence France-Presse) και την οποία αναμετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, υπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ολλανδίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Σουηδίας , Μπόρις Τζόνσον, Μπέρτ Κούντερς, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, Ζαν Μαρκ Ερό και Μάργκοτ Βάλστρεμ.
«Αγαπητέ συνάδελφε, ανησυχούμε βαθύτατα μετά τις πολυάριθμες εκθέσεις διεθνών οργανισμών. Απευθύνουμε έκκληση στη ρωσική κυβέρνηση να ερευνήσει τις φοβερές αυτές καταγγελίες και να εγγυηθεί την ασφάλεια ακτιβιστών και δημοσιογράφων που ασχολούνται με το ζήτημα αυτό», αναφέρεται στην επιστολή των πέντε ευρωπαίων υπουργών.
Στην επιστολή τους με ημερομηνία 28 Απριλίου, σύμφωνα με το AFP, οι πέντε υπουργοί επισημαίνουν ότι είναι αναγκαίο να σταματήσουν οι διώξεις κατά της κοινότητας των ΛΟΑΔ στην Τσετσενία. » Καλούμε την ρωσική κυβέρνηση -γράφουν- να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στις αρχές της Τσετσενίας , ώστε να σταματήσουν άμεσα όλες οι διώξεις, να παρασχεθεί βοήθεια στα θύματα και να παραπεμφθούν οι υπάιτιοι στν δικαιοσύνη».
Η ρωσική εφημερίδα «Νόβαγια Γκαζέτα» είχε δημοσιεύσει την 1η Μαίου στην ιστοσελίδα της άρθρο με τίτλο «Δολοφονία τιμής», αναφερόντας περιπτώσεις ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία που εχουν συλληφθεί, φυλακισθεί ή και δολοφονηθεί επειδή ήσαν ομοφυλόφιλοι ή επειδή υπήρχαν υπόνοιες ότι είναι ομοφυλόφιλοι. Το αρμόδιο Συμβούλιο της Τσετσενίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάτπυξη της αστικής κοινωνίας, δεν εντόπισε στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς της εφημερίδας.
Στις 6 Απριλίου η αρμόδια επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ρωσική Ομοσπονδία Τατιάνα Μοσκάλκοβα δήλωσε ότι θα ελέγξει τις καταγγελίες. Η ίδια είπε ότι έστειλε σχετικό αίτημα στο Υ/πουργείο Εσωτερικών της Τσετσενίας, μέσω του οποίου ρωτούσε αν υπήρξαν παρόμοιες καταγγελίες στο υπουργείο για απαγωγές ομοφυλοφίλων, επικοινώνησε με «γνωστό υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αλλά πήρε αρνητικές απαντήσεις.
Στις 20 Απριλίου ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ισχυρισμοί περί διώξεων ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία δεν επιβεβαιώνεται, ενώ την ίδια μέρα η Μοσκάλκοβα υπέθεσε ότι οι αναφορές περί διώξεων ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία, ενεδέχεται να συνιστούν «προβοκάτσια». (ert.gr, 3/5/2017)

Σκοτώστε τον γιο σας αν είναι γκέι: Η διαταγή -νόμος στην Τσετσενία διώχνει πολλούς τρομαγμένους ομοφυλόφιλους
eirinika, gr, 4/5/2017
Οι τσετσενικές Αρχές, βάσει διαταγής του προέδρου Ραμζάν Καντίροφ, φέρονται να προτρέπουν γονείς να σκοτώσουν τα ίδια τους τα γκέι παιδιά, αφού «ντροπιάζουν τη χώρα τους», σύμφωνα με την μαρτυρία ενός επιζήσαντα ο οποίος κρατήθηκε σε βασανίστηκε σε μια άτυπη «φυλακή ομοφυλοφίλων» στην Τσετσενία.
Όπως αποκάλυψε στο κανάλι France24 - χωρίς να αποκαλύψει φυσικά το όνομά του, για ευνόητους λόγους -η αστυνομία ασκεί πίεση σε οικογένειες να αντιμετωπίσουν με αυτοδικία το «σκάνδαλο» στους κόλπους τους, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα παρέμβουν οι ίδιοι.
«Ήμασταν πάντα υπό διωγμό, αλλά ποτέ δεν είχαν φτάσει τα πράγματα σε αυτό το σημείο. Λένε στους γονείς να σκοτώσουν τα παιδιά τους. Το αποκαλούν "αποκατάσταση της τιμής τους με αίμα". Βασάνιζαν επί δύο εβδομάδες έναν γκέι, προτού τελικά καλέσουν τους γονείς και τα αδέρφια του στο τμήμα. Τους είπαν: "Ο γιος σας είναι ομοφυλόφιλος, λύστε το πρόβλημα αλλιώς θα το κάνουμε εμείς».
Οι νέες αποκαλύψεις προκαλούν ανησυχία ότι η παγκόσμια κατακραυγή μετά τα δημοσιεύματα για τον ανηλεή διωγμό που έχει ξεσπάσει στο ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας εις βάρος των ομοφυλοφίλων, δεν έχει περιορίσει ούτε στο ελάχιστο την ομοφοβία της κυβέρνησης του προέδρου Ραμζάν Καντίροφ.
Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι ο Καντίροφ συνεχίζει να αρνείται ότι υφίσταται αυτός ο διωγμός, αφού κατά την άποψή του δεν υπάρχει ούτε ένας ομοφυλόφιλος Τσετσένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: