17.3.15

ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ Ο ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ


Tην εγκυρότητα ή μη των γάμων μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών που τέλεσε το 2007 ο τότε δήμαρχος της Τήλου καλείται να κρίνει ο Αρειος Πάγος.
Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε μεν για τις 16 Νοεμβρίου 2015, αλλά το πρώτο δείγμα γραφής δόθηκε δια του αρμόδιου εισηγητή στο Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, αρεοπαγίτη Χαράλαμπου Μαχαίρα, ο οποίος ήταν απορριπτικός για τους ισχυρισμούς του προσφεύγοντος ζευγαριού, που ζητούσε να αναγνωριστεί ο γάμος τους ως ισχυρός.
Ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός  έχει την γνώμη ότι και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την οποία επικαλούνται τα ζευγάρια, αφήνε ουσιαστικά στον εθνικό νομοθέτη το «πάνω χέρι» να ρυθμίσει αυτές τις καταστάσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο Ελληνικός Αστικός Κώδικας είναι παλιός και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να ρυθμίσει τέτοιου είδους ζήτημα...
«Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει ότι υπό το ισχύον εθνικό νομοθετικό πλαίσιο δεν καταλείπεται η ευχέρεια τέλεσης γάμου μεταξύ ομοφύλων προσώπων, αφού η διαφορά του φύλου θεωρείται, σχεδόν καθολικά, προϋπόθεση του υποστατού του γάμου, όπως αντιλαμβάνεται το γάμο ο έλληνας νομοθέτης» σημειώνει ο εισηγητής.
Και καταλήγει ότι πρόσφατα (2008) ο νομοθέτης αποφάσισε να προχωρήσει στο σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ των ετερόφυλων ζευγαριών και όχι των ομόφυλων, «γεγονός το οποίο, ανεξάρτητα από τον αντίλογο τον οποίο θα μπορούσε να παραθέσει κανείς, αποτελεί την έκφραση της βούλησης της εσωτερικής έννομης τάξης η οποία θεωρείται ότι αντανακλά τις ηθικές και κοινωνικές αξίες και παραδόσεις του ελληνικού λαού».
Από την πλευρά του ο πληρεξούσιος δικηγόρος των προσφευγόντων Β. Χειρδάρης,  διατύπωνει την άποψη πως «αυτή η υπόθεση να δώσει την ευκαιρία στον Ανώτατο Δικαστήριό μας να εγκαταλείψει την εσωστρέφεια στην νομολογία του και να προχωρήσει σε μια ερμηνεία της νομοθεσίας που θα είναι σύμφωνη   με τα σύγχρονα δεδομένα».Τον τελικό βέβαια λόγο έχουν οι ανώτατοι δικαστές του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου που θα κρίνουν την υπόθεση  τον Νοέμβριο του 2015
(tanea.gr, 16-3-2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια: