19.11.10

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΑ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΛΥ ΒΛΑΧΑΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Η Λένα Πλάτωνος και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στο Κ της Καθημερινής

Η παράσταση Καβάφης – Παπαϊωάννου – Πλάτωνος είναι σίγουρο ότι θα προσελκύσει το gay κοινό της Αθήνας...
Δ.Π.: Το ελπίζω!
Λ.Π.: Γιατί το ελπίζεις;
Δ.Π.: Γιατί εμένα, ως σύγχρονος ομοφυλόφιλος άνδρας, με ενδιαφέρει μία εργασία πάνω στον Καβάφη και πιο προσωπικά. Αυτό εννοώ όταν λέω Το ελπίζω. Ένας άνθρωπος, ο οποίος αντιμετωπίζει μια παρανομία διαφορετικού τύπου και μια περιθωριοποίηση των σεξουαλικών επιλογών του, σε έναν ποιητή εν πολλοίς καθορισμένο από την ανομία αυτή, βρίσκει μία συντροφιά. Και μακάρι η Τέχνη να κάνει συντροφιά στους ανθρώπους.
Λ.Π.: Εγώ λέω μακάρι να προσέλθουν όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, γιατί ο Καβάφης είναι και δεν είναι παράλληλα ομοφυλόφιλος. Είναι πρωτίστως ποιητής και άνθρωπος, οπωσδήποτε ομοφυλόφιλος.
Δ.Π.: Δεν αισθάνομαι ότι ζούμε στην εποχή, όπου ο καλλιτέχνης πρέπει να κρύβεται για να μιλά σε όλους ή να χρησιμοποιεί μεταφορές κοινώς αποδεκτές. Τώρα, στην κοινωνία μας, ο καθένας μπορεί να κάνει τις αναγωγές του. Και μ' αυτήν την παράσταση δεν δηλώνουμε τις πλειοψηφικές εικόνες μας. Ερχόμενος από την Αμερική, συνειδητοποίησα πάλι πόσο κρυμμένοι είμαστε. Ειδικά οι άνδρες ομοφυλόφιλοι. Yπάρχει πρόβλημα. Είμαστε τελικά πολύ βλαχάρες στην Ελλάδα!

* η αποκλειστική κοινή συνέντευξη της Λένας Πλάτωνος και του Δημήτρη Παπαϊωάννου θα δημοσιευθεί στο Κ της Κυριακάτικης Καθημερινής στις 4 Δεκεμβρίου

(Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο ΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑΣΜΑΤΑ )

1 σχόλιο:

SK είπε...

Έπρεπε να πάει στην Αμερική για να το καταλάβει?...