8.1.10

ΝΑΙ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ

.
Το πορτογαλικό κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα σε πρώτη ανάγνωση το νομοσχέδιο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης που νομιμοποιεί το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, αλλά απέρριψε τις προτάσεις της άκρας αριστεράς και των πρασίνων για την υιοθέτηση παιδιών από τα ζευγάρια των ομοφυλοφίλων.
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, του οποίου υπεραμύνθηκε από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός της χώρας Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος στην ομιλία του εξήγησε ότι η κυβέρνησή του θέλει «να αποκαταστήσει τις αδικίες που γίνονταν επί δεκαετίες σε βάρος των ομοφυλοφίλων» και υπενθύμισε ότι έως το 1982 η ομοφυλοφιλία ήταν ποινικά κολάσιμη στην Πορτογαλία, ψηφίστηκε σχεδόν από το σύνολο των βουλευτών της αριστεράς, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ενώ η δεξιά ψήφισε κατά. Το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει τώρα να συζητηθεί στις επιτροπές πριν υιοθετηθεί οριστικά και τεθεί σε ισχύ. (Ναυτεμπορική, 8/1/2010)

2 σχόλια:

xomeritis είπε...

Μια καλή αρχή, αρκετά προχωρημένη αφού δεν περιορίστηκε η κυβέρνηση της χώρας σε σύμφωνο συμβίωσης. Απ' ότι θυμάμαι το ανέφερε και η ΝΕΤ (τελευταία είδηση). Στο BBC έπαιξε στις πρώτες.

erva_cidreira είπε...

Μια καλή αρχή, σίγουρα.
Ένα, όμως, όχι και τόσο καλό παράδειγμα, στο βαθμό που στέλνει διεθνώς το μήνυμα ότι μπορεί να υπάρχουν πολιτικοί γάμοι δύο ταχυτήτων, με και χωρίς δικαίωμα υιοθεσίας.
Και, μάλιστα, θεωρητικοποιώντας το (Não se está aqui, de forma alguma, perante uma discriminação no acesso a um direito, visto que não pode sequer falar-se, nem existe, em sentido próprio, um verdadeiro «direito a adoptar» e muito menos como um «direito dos cônjuges» ou «inerente» ao casamento civil).