9.7.09

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΕΞ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Το καθημερινό σεξ βελτιώνει το σπέρμα
Τα Νέα, 1/7/2009
Όπως γράφει η εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου, οι ερευνητές του Sydney ΙVF, ενός κέντρου αντιμετώπισης προβλημάτων υπογονιμότητας στο Σίδνεϊ, ανακάλυψαν πως το καθημερινό σεξ για μια περίοδο επτά ημερών βελτιώνει τη γενετική ποιότητα του σπέρματος, χωρίς να μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τόσο ώστε να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα.
Όταν ένας άνδρας περνά δύο ή τρεις ημέρες χωρίς να εκσπερματώσει, εξήγησαν οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Γκρίνινγκ, σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας στο Άμστερνταμ, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων που αποθηκεύονται στην επιδιδυμίδα, στην κορυφή του όρχεως, αυξάνεται.
Όσο πιο πολύ χρόνο μένουν τα σπερματοζωάρια αυτά στην επιδιδυμίδα, όμως, τόσο μεγαλύτερη γενετική φθορά συσσωρεύουν μέσω της έκθεσης σε θερμότητα και ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Η τακτική εκσπερμάτωση αδειάζει αυτήν τη δεξαμενή σπέρματος, διασφαλίζοντας την έξοδο νεοπαραχθέντος, ανώτερης γενετικής ποιότητας σπέρματος.
Η γενετική φθορά
Πριν από δύο χρόνια, ο δρ Γκρίνινγκ πραγματοποίησε πιλοτική έρευνα με τη συμμετοχή 42 ανδρών που εμφάνιζαν υψηλά επίπεδα γενετικής φθοράς στο σπέρμα τους: διαπίστωσε πως η καθημερινή εκσπερμάτωση επί μία εβδομάδα μείωσε τα επίπεδά της κατά 12%.
Πρόσφατα επανέλαβε το πείραμα με μια σαφώς μεγαλύτερη ομάδα 118 ανδρών, με ανάλογα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Στο 81% των ανδρών, η γενετική φθορά του σπέρματος μειώθηκε κατά μέσο όρο 12%, παρ΄ ότι αυξήθηκε ελαφρώς στο υπόλοιπο 19% των συμμετεχόντων.
Επιπλέον, στους περισσότερους άνδρες βελτιώθηκε η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων- και παρ΄ ότι ο αριθμός τους μειώθηκε στη διάρκεια της εβδομάδας από 180 εκατομμύρια ανά χιλιοστόλιτρο στα 70 εκατομμύρια ανά χιλιοστόλιτρο, παρέμεινε εντός των φυσιολογικών παραμέτρων γονιμότητας.
Τα αποτελέσματα της αυστραλιανής έρευνας, όμως, ίσως αποδειχθούν σημαντικά και για την εξωσωματική γονιμοποίηση: ο άνδρας καλείται συνήθως να απέχει από την εκσπερμάτωση για τρεις ημέρες προτού δώσει δείγμα σπέρματος για τη γονιμοποίηση.
«Ίσως αυτό να πρέπει να αλλάξει», δήλωσε ο δρ Γκρίνινγκ.
Προσοχή στο υπερβολικό ποδήλατο
Τα νέα της γονιμότητας δεν σταματούν εδώ. Χθες δημοσιεύθηκε μελέτη που έδειξε ότι οι επαγγελματίες ποδηλάτες και οι τριαθλητές, που περνούν υπερβολικά πολύ χρόνο πάνω στη σέλα, μπορεί να καταλήξουν να καταστρέψουν το σπέρμα τους.
Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβας, σε 15 τριαθλητές από την Ισπανία. Το εξουθενωτικό πρόγραμμα προπόνησης που ακολουθούν οι επαγγελματίες ποδηλάτες και οι τριαθλητές, προειδοποίησαν οι ερευνητές, μπορεί να βλάψει την ποιότητα του σπέρματος ώστε να εμφανιστούν προβλήματα υπογονιμότητας.
Η επικεφαλής της έρευνας, μάλιστα, δρ Ντιάνα Βααμόντε, δήλωσε πως οι αθλητές αυτοί ενδεχομένως θα έπρεπε να καταψύχουν το σπέρμα τους σε νεαρή ηλικία, ώστε να προστατεύουν τη γονιμότητά τους.
Τρεις παράγοντες συντελούν πιθανότατα στην καταστροφή του σπέρματος: η πίεση και η τριβή τής σέλας πάνω στη βουβωνική χώρα, τα στενά σορτ από λίκρα και η έντονη σωματική δραστηριότητα που αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, αλλά και το στρες που προκαλεί ένα εξουθενωτικό πρόγραμμα προπόνησης.
Προσοχή, όμως: η προειδοποίηση αυτή αφορά μόνον όσους διανύουν με το ποδήλατο κάθε εβδομάδα, με γρήγορη ταχύτητα, πάνω από 300 χιλιόμετρα. Όσοι χρησιμοποιούν χαλαρά το ποδήλατο για σωματική άσκηση, αναψυχή ή μετακίνηση δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: