14.9.08

ΕΝΑ ΓΟΝΙΔΙΟ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS

Image Hosted by ImageShack.us
.
Ενα γονίδιο σύμμαχος στον πόλεμο κατά του ΑΙDS
Ο ιός ΗΙV είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστεί επειδή ελάχιστοι άνθρωποι καταφέρνουν να αναπτύξουν αντισώματα για να τον εξουδετερώσουν. Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένα γονίδιο που εντόπισαν μπορεί να κρύβει το κλειδί για την καταπολέμηση του ΑΙDS. Πρόκειται για ένα γονίδιο (Αpobec3) το οποίο βοήθησε τον οργανισμό ποντικών να αναπτύξουν αντισώματα απέναντι σε έναν ιό με τα χαρακτηριστικά του ΗΙV. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι το συγκεκριμένο γονίδιο μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη εμβολίου κατά του ιού του ΑΙDS. «Το Αpobec3 είναι ένα γονίδιο του ανοσοποιητικού συστήματος που παίζει κεντρικό ρόλο στη βιολογία του ΗΙV. Ο ιός χρησιμοποιεί ένα από τα εννέα γονίδιά του για να εξουδετερώσει τις πρωτεΐνες του Αpobec3 και ίσως εκεί να βρίσκεται η εξήγηση της αδυναμίας του οργανισμού που έχει προσβληθεί από τον ΗΙV να παραγάγει αντισώματα. Αν καταφέρουμε να εμποδίσουμε τον ΗΙV να καταστρέφει αυτό το πολύ βασικό γονίδιο,είναι πιθανό να επιτρέψουμε στους ασθενείς να αναπτύξουν αντισώματα. Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν είναι να καταφέρουμε να πετύχουμε στους ανθρώπους αυτό που πετύχαμε στα ποντίκια» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο καθηγητής Γουόρνερ Γκριν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, επικεφαλής της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν και επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργικών και Μεταδοτικών Ασθενειών των ΗΠΑ.
Ο ιός του ΑΙDS προσβάλλει περίπου 33 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο και από τη δεκαετία του 1980 που έγινε γνωστή η ύπάρξη του ως σήμερα υπολογίζεται ότι από την ασθένεια έχουν πεθάνει 25 εκατομμύρια άνθρωποι. Ως σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποια θεραπεία, αλλά τα διάφορα φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί καταστέλλουν τη δράση του, επιτρέποντας σε πολλούς ασθενείς να ζήσουν μια σχετικά φυσιολογική ζωή. Η απουσία θεραπείας επιτρέπει στον ιό ΗΙV να καταστρέφει σχεδόν ολοκληρωτικά το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, αφήνοντάς τον εκτεθειμένο σε κάθε μικρό και μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία του.
.
****
.
Γάμοι μεταξύ οροθετικών στο ΑΙDS
Οι αρχές του κρατιδίου Μπαούτσι της Νιγηρίας επωμίσθηκαν καθήκοντα προξενητή, κανονίζοντας γάμους μεταξύ οροθετικών στον ιο ΗΙV του ΑΙDS. Περί τα 2,4 εκατομμύρια άτομα (το 3% του ενήλικου πληθυσμού) είναι φορείς του ιού και οι μεταξύ τους γάμοι δοκιμάζονται τώρα ως μέτρο απελπισίας για τον περιορισμό της διάδοσης. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν τελεσθεί 70 γάμοι οροθετικών στο Μπαούτσι όπου ισχύει ο ισλαμικός νόμος της σαρία, ο οποίος επιτρέπει την πολυγαμία αλλά όχι και τη χρήση προφυλακτικού.

(Αναδημοσίευση από ΤΟ ΒΗΜΑ, 6/9/2008)

4 σχόλια:

erva_cidreira είπε...

Τώρα τι ακριβώς εννοεί ΤΟ ΒΗΜΑ με το "οροθετικοί στο AIDS" και γιατί πιστεύει ότι ο γάμος θεωρείται αυτονόητα από όλους τους αναγνώστες ως η ένωση ανδρός και γυναικός θα μείνει, για μένα τουλάχιστον, ένα μυστήριο.
Καμιά βοήθεια;

gay super hero είπε...

Ο όρος "οροθετικός στον HIV" (και βέβαια όχι οροθετικός στο AIDS!)είναι σωστός καθώς η λέξη "οροθετικός" από μόνη της δεν αναφέρεται στη διάγνωση κάποιας συγκεκριμένης νόσου - έστω και αν έχουμε συνηθίσει να τη συνδέουμε με τον HIV και να τη χρησιμοποιούμε αντί της λέξης "φορέας".

Και η έννοια "γάμος στη Νιγηρία" μάλλον υποδηλώνει ένωση ετερόφυλων για τους περισσότερους αναγνώστες. Άλλωστε γιατί ειδικά το Βήμα; Υπάρχει κάποιο άλλο μέσο ενημέρωσης που όταν αναφέρεται στη λέξη "γάμος" διευκρινίζει το φύλο του ζευγαριού; Δεν νομίζω ότι είναι μόνο μία εφημερίδα που προβάλλει κάποια πράγματα ως "αυτονόητα".

erva_cidreira είπε...

Η συγκεκριμένη στήλη του Βήματος μας έχει απασχολήσει και στο παρελθόν, γιατί, όσο αυτονόητα φαίνεται ότι θεωρεί κάποια πράγματα, άλλο τόσο ...εκπλήσσεται, με τη βοήθεια αποσιωπητικών, θαυμαστικών και ερωτηματικών, όταν οι ειδήσεις αφορούν, για παράδειγμα, διαφυλικά άτομα. Σκέψου δηλαδή τι θα γινόταν αν είχε την ευχέρεια να χρησιμοποιεί και emoticons...

Άποψή μου: Όταν μια εφημερίδα θέλει να τη θεωρούν έγκυρη, σοβαρή και ευρωπαϊκού επιπέδου θα πρέπει να το αποδεικνύει καθημερινά και σε όλα τα θέματά της.
Και, ξέρεις, δεν είμαι βέβαιος ότι όλες οι ελληνικές εφημερίδες το θέλουν αυτό, ή τουλάχιστον οι περισσότερες δεν το διακηρύσσουν.
Απ' αυτές που το κάνουν,ε, λογικό δεν είναι να έχουμε περισσότερες απαιτήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Το Βήμα βάζει ερωτηματικά για τα άτομα που έχουνε πούτσο και θέλουνε να γράψουνε στις ταυτότητες οτι είναι γυναίκες. Αμα εγώ ήθελα να γράφει η ταυτότητα επάγγελμα πάπας τί θέλεις να κάνει το Βήμα? Οσο είναι γυναίκες αυτοί τόσο είμαι ο πάπας εγώ.