13.7.07

ΝΑΓΚΙΣΑ ΟΣΙΜΑ: ΤΑΜΠΟΥ

Image Hosted by ImageShack.us
.
ΝΑΓΚΙΣΑ ΟΣΙΜΑ: ΤΑΜΠΟΥ
Της Ναταλί Χατζηαντωνίου
Ο τίτλος της ταινίας παραπέμπει στον αυστηρότατο κώδικα τιμής των Σίνσεν Γκούμι, μίας εθνοφρουράς αποτελούμενης από ελάχιστους, εκλεκτούς άνδρες, με κύρια υποχρέωση να προστατεύουν τον Σογκούν και να πατάσσουν οποιαδήποτε αντικαθεστωτική απόπειρα, το 1865, λίγο πριν από το «άνοιγμα» της Ιαπωνίας προς τη Δύση. Η άφιξη ενός νεοσύλλεκτου στους Σίνσεν Γκούμι θα διαταράξει τις ισορροπίες αυτού του μικρόκοσμου, στον οποίο ακόμα και ένα αμελητέο λάθος τιμωρείται με θάνατο. Ο νεοσύλλεκτος, ο νεαρός και ωραίος Σοζαμπούρο (ενσαρκώνεται από τον 16χρονο Ριουχέι Ματσούντα), γίνεται το μήλον της έριδος για πολλούς από τους συναδέλφους του.
Ο ίδιος συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο τη δύναμή του ξεκινώντας ένα παιχνίδι γοητείας και θανάτου, ένα παιχνίδι στο οποίο παρασύρονται τα δύο πιο άτεγκτα μέλη της φρουράς: ο σκληρός υπολοχαγός Χιγικάτα και το δεξί του χέρι, ο Οκίτα...
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Οσιμα καταπιάνεται με την ομοφυλοφιλία. Ας θυμηθούμε την ταινία του «Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς», όπου ο Ρουίτσι Σακαμότο ως Ιάπωνας επικεφαλής ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης ερωτευόταν απελπισμένα το Βρετανό κρατούμενο Ντέιβιντ Μπάουι. Ο, τι όμως τότε ήταν απαγορευμένο, τώρα (στο «Ταμπού») δεν είναι: οι σαμουράι δεν καταδικάζουν την ομοφυλοφιλία ούτε διστάζουν να εκφραστούν ελεύθερα. Τα πράγματα περιπλέκονται μόνον όταν ο έρωτας αυτός απομακρύνει τους πρωταγωνιστές από την αποστολή τους και τους κάνει να παραβούν τον περίφημο όρκο τιμής.
.
Στην ΕΤ1 15 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα.

1 σχόλιο:

erva_cidreira είπε...

ΤΑΜΠΟΥ

Κιότο 1865. Στο ναό του Νίσι-Χόνγκανζι, η εθνοφυλακή στρατολογεί νέους στρατιώτες. Κάτω από το βλέμμα του διοικητή Κόντο και του λοχαγού Χιζικάτα, οι νεαροί υποψήφιοι οφείλουν να αντιμετωπίσουν τον εξαίρετο πολεμιστή Οκέτα. Δυο παλικάρια επιλέγονται. Ο Τασίρα, από μεσαία οικογένεια σαμουράι, και ο Κάνο, πλουσιόπαιδο, αλλά κυρίως νέος με θαυμαστή ομορφιά, που προκαλεί εντύπωση σε ολόκληρο το λόχο. Ο Τασίρα τον ερωτεύεται αμέσως. Για να διαλευκάνει το μυστήριο που περιβάλλει τον Κάνο, ο διοικητής τον διατάσσει να σκοτώσει με σπαθί ένα σαμουράι που παρέβη τους κανόνες. Ο Κάνο εκτελεί την εντολή χωρίς δισταγμό. Η παρουσία του, πάντως, αρχίζει να λειτουργεί καταλυτικά στην εθνοφυλακή που ως τότε τηρούσε αυστηρά την τάξη και την παράδοση…

Μετά από 14 χρόνια απουσίας του Όσιμα (γύρισε μόνο δυο τηλεταινίες), ο Ιάπωνας δημιουργός διασκεύασε δυο διηγήματα του συγγραφέα Ριοτάρο Σίμπα και γύρισε το «Ταμπού», που αναφέρεται σε μια φάση καμπής της χώρας του, το πέρασμα από τον τελευταίο σογκούν, στην αυτοκρατορική εποχή Μέιζι, αλλά και από την παράδοση των πολεμιστών σαμουράι με τα ξίφη, στα πυροβόλα όπλα. Το μεταβαλλόμενο αυτό ιστορικό πεδίο συνδυάζεται με το θέμα της σύγκρουσης των ανδρών από διαφορετικές τάξεις αλλά και το θέμα της ομοφυλοφιλίας, εδώ πολύ πιο ευθέως από ότι στο φιλμ «Καλά Χριστούγεννα κύριε Λώρενς». Κρίσιμο ρόλο υποδύεται ο Τακέσι Κιτάνο, με το όνομά του ως ηθοποιού Μπιτ Τακέσι. Η θαυμάσια μουσική είναι του Ριουίτσι Σακαμότο.

Διάρκεια: 96'
Παραγωγή:Ιαπωνίας
Παίζουν: Μπιτ Τακέσι, Ριουχέι Ματσούντα, Σίνζι Τακέντα
Σκηνοθέτης: Ναγκίσα Όσιμα
Σενάριο : Nαγκίσα Όσιμα (από δύο διηγήματα του Ριοτάρο Σίμπα)
Φωτογραφία : Τογιομίτσι Κουρίτα
Μουσική : Ριουίτσι Σακαμότο