2.7.07

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ 500000 ΕΛΛΗΝΩΝ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Μειονότητα 500.000 Ελλήνων
(περιοδικό Focus, τεύχος 89, Ιούλιος 2007)
Μπορεί να ζούμε στον ψηφιακό κόσμο, όπου όλα μετριούνται με συνδυασμούς του 0 και του 1, όμως οι κοινωνίες δεν «μετρούν» τις αξίες τους με αριθμούς.
Γι’ αυτό, εξάλλου, ανακαλύφθηκε η δημοκρατία, που προστατεύει το δικαίωμα ύπαρξης και έκφρασης των πάσης φύσεως μειονοτήτων. Από την άλλη, ωστόσο, συχνά οι αριθμοί «εγκαλούν στην τάξη» όσους παραβιάζουν, παραβλέπουν ή ξεχνούν παγιωμένες κοινωνικές αξίες, όπως το δικαίωμα ύπαρξης και έκφρασης των μειονοτήτων. Για παράδειγμα, οι πιο αξιόπιστες από τις επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι σε όλες τις κοινωνίες, ανεξαρτήτως κουλτούρας ή εποχής, το 4-5% του πληθυσμού εκδηλώνει ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές προτιμήσεις, έστω και εν κρυπτώ, έστω και υπό διωγμό. Αυτό σημαίνει ότι στη χώρα μας η μειονότητα των ομοφυλόφιλων αριθμεί περίπου 500.000 άντρες και γυναίκες, οι οποίοι, δυστυχώς, ακόμη και σήμερα βιώνουν την εναντίον τους προκατάληψη. Το Focus επιχειρεί, κόντρα στα στερεότυπα, να πει όλη την αλήθεια για το θέμα και να βοηθήσει κάθε οικογένεια με ομοφυλόφιλο μέλος να φροντίσει χωρίς φόβο και πάθος για την προσωπική ευτυχία του. Άραγε, οι πολιτισμένες κοινωνίες καταπνίγουν την ατομικότητα και αρνούνται το δικαίωμα στη διαφορά; (…)

3 σχόλια:

Wrong Guy είπε...

Διάβαζα χθες το συγκεκριμένο άρθρο στο περιοδικό και πρέπει να πω ότι μου γεννήθηκαν κάποιες απορίες. Με ποια δεδομένα γίνονται τέτοιες έρευνες στην Ελλάδα; Ήταν ένας φίλος μαζί μου ο οποίος κάνει διδακτορικό στο ποιες έρευνες έχουν ισχύ και μου έλεγε πως κατά την εκπόνηση της εργασίας του οδηγήθηκε στο συμπέρασμα πως τέτοιες έρευνες είναι άτοπες. Αν θυμάμαι καλά το άρθρο λέει πως μόνο το 25% τον γκέι έχει μόνιμη σχέση. Πιστεύεις πως μπορεί να γενικευτεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα;

erva_cidreira είπε...

Είναι αλήθεια ότι το περιοδικό δεν δίνει τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ερευνών που επικαλείται, άρα μάλλον δεν μπορούμε να αποφανθούμε για την επιστημονική ακρίβεια τους.
Ωστόσο τα άρθρα στο συγκεκριμένο αφιέρωμα είναι γραμμένα με έναν ασυνήθιστα "ανοιχτόμυαλο" τρόπο που θα τον ζήλευαν και πολλά γκέι έντυπα.
Σύντομα θα επανέλθω με αποσπάσματα για να συζητήσουμε εκτενέστερα κάποια ενδιαφέροντα σημεία.

Ανώνυμος είπε...

Δεχόμενη την έρευνα του Kinsey...
και το 10% στο οποίο κατέληξε... (χωρίς να προσθέσουμε και τους bi)... στα 10 εκατ. Ελλήνων αντιστοιχεί σίγουρα το 1 εκατ.
Αυτό δε σημαίνει ότι αυτό το 1 εκατομ. ζει και συμπεριφέρεται ως "συνειδητοποιημένος/η" ομοφυλόφιλος/η.
Επομένως "ορατό" είναι σαφέστατα πολύ μκρότερο νούμερο gay από αυτό του 1 εκατ. Πολύ πιθανό να είναι 500.000.
Οι υπόλοιποι 500.000 προφανώς ζουν "εν κτυπτό" την ομοφυλοφυλία τους.