2.1.19

ΒΡΑΖΙΛΙΑ. ΓΑΜΟΙ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΖΑΪΡ ΜΠΟΛΣΟΝΑΡΟ


Οι γκέι σπεύδουν να παντρευτούν πριν καταργήσει τον νόμο
tanea.gr, 31/12/2018
Μόλις λίγες ώρες μετά τη νίκη του υπερσυντηρητικού Ζαΐρ Μπολσονάρο στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας, η Καρολίνα Ζανάτα και η σύντροφός της πήραν τηλέφωνο έναν συμβολαιογράφο και έκλεισαν ημερομηνία για τον γάμο τους. Ο γάμος ομοφύλων είναι νόμιμος στη Βραζιλία από το 2013 και η Καρολίνα λέει στους «New York Times» ότι δεν βιάζονταν να παντρευτούν. Ομως ο θρίαμβος του Μπολσονάρο - ενός ακροδεξιού πολιτικού που κάποτε δήλωσε ότι «θα σκότωνα το παιδί του εάν γινόταν γκέι», άλλαξε τη ζωή τους. «Φοβόμαστε» εξηγούν οι δύο γυναίκες. «Θέλουμε να προλάβουμε να χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμα αυτό που κερδήθηκε έπειτα από αγώνες, πριν προλάβει να το καταργήσει».
Αύριο, 1η Ιανουαρίου, ο Μπολσονάρο ορκίζεται στην προεδρία της χώρας και ψηλά στην ατζέντα του βρίσκεται η προεκλογική του υπόσχεση να υπερασπισθεί «το αληθινό νόημα του γάμου ως ένωσης μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας». Επίσης, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο, σκοπεύει να υπογράψει διάταγμα που θα προβλέπει το δικαίωμα οπλοφορίας στους πολίτες που διαθέτουν λευκό ποινικό μητρώο. Μέχρι σήμερα η νομοθεσία για τα όπλα στη Βραζιλία ήταν αυστηρή. Όμως η χαλάρωση των όρων για την οπλοφορία ήταν άλλη μια από τις κύριες προεκλογικές υποσχέσεις του Μπολσονάρο, με το επιχείρημα ότι έτσι οι καλοί πολίτες θα μπορούν να αποδίδουν δικαιοσύνη οι ίδιοι, σε μια χώρα στην οποία η εγκληματικότητα βρίσκεται στα ύψη.
Από τη στιγμή που θα είναι πρόεδρος, ο 63χρονος πρώην αξιωματικός του στρατού δείχνει αποφασισμένος να υλοποιήσει αυτές τις υποσχέσεις. Σύμφωνα με ειδικούς, το Ανώτατο Δικαστήριο θεωρείται βέβαιο ότι θα ανατρέψει την νομιμοποίηση των γάμων ομοφύλων, δεν είναι ξεκάθαρο όμως πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία αυτή. «Θα υπάρξουν προσπάθειες να τεθεί εκτός νόμου ο γάμος ομοφύλων, όμως ελπίζουμε ότι το Σύνταγμα θα νικήσει» λέει ο Χοσέ Φερνάντο Σιμάο, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο. «Είναι φυσικό να ανησυχεί η κοινότητα των ομοφυλοφίλων, που είχε βρεθεί περιθωριοποιημένη στο παρελθόν». Δεν έχουν όμως την ίδια βεβαιότητα και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συλλόγου των συμβολαιογράφων, οι γάμοι ομοφύλων αυξήθηκαν κατά 66% σε όλη τη Βραζιλία τον Νοέμβριο.
Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο που είναι γνωστός για τα ξεσπάσματά του εναντίον των γυναικών, των γκέι και των μαύρων, εμφανίστηκε ως ο υποψήφιος που θα αποκαταστήσει τον νόμο και την τάξη στη χώρα. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κατηγόρησε τις προηγούμενες αριστερές κυβερνήσεις ότι μοίραζαν «γκέι υλικό» στα σχολεία, αναφερόμενος στο μάθημα της σεξουαλικής επιμόρφωσης, το οποίο όπως ισχυρίσθηκε θα «έκανε ανώμαλους τους μαθητές».
Για πολλούς στη ΛΟΑΤ κοινότητα, ο μεγαλύτερος φόβος είναι πως η ρητορική του Μπολσονάρο προκαλεί μια νέα εποχή μισαλλοδοξίας και εκφοβισμού που μπορεί να οδηγήσει σε βία. Η μεγάλη πόλωση που επικράτησε στις εκλογές προκάλεσε πολλές επιθέσεις με πολιτικά κίνητρα, χυδαία μηνύματα στα social media, ενώ οδήγησε ακόμα και στη δημιουργία ενός βιντεογκέιμ όπου χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το άβαταρ του Μπολσονάρο για να σκοτώσουν αριστερούς, φεμινίστριες και ομοφυλόφιλους.
Ακόμα και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Βραζιλίας, φοβούμενος τις αλλαγές που θα επέλθουν στη νομοθεσία αλλά και τον περιορισμό των δικαιωμάτων, κάλεσε όσους ομοφυλόφιλους επιθυμούν να παντρευτούν να το κάνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: