25.12.18

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ. ΜΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ


Απόφαση σταθμός για ομοφυλόφιλο άντρα και το παιδί που έκανε με παρένθετη μητέρα
Αποτελεί ορόσημο για τη χώρα που απαγορεύει το σεξ μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλο
newsbeast.gr, 18/12/2018
Απόφαση ορόσημο για την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια έλαβε δικαστήριο στη Σιγκαπούρη, μια χώρα που δεν αναγνωρίζει τους γάμους ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου και που το ομοφυλοφιλικό σεξ απαγορεύεται.
Το ανώτατο δικαστήριο της Σιγκαπούρης αποφάσισε να επιτρέψει σε έναν γκέι να υιοθετήσει το παιδί που απέκτησε με παρένθετη μητέρα.
Ο 46χρονος άνδρας μαζί με τον επί 13 χρόνια σύντροφό του ταξίδεψαν στις ΗΠΑ για τη διαδικασία καθώς η παρένθετη μητρότητα απαγορεύεται στην πατρίδα τους. Για την όλη διαδικασία, όπως έγινε γνωστό, δαπάνησαν 200.000 δολάρια. Στη συνέχεια, προσπάθησε να υιοθετήσει το παιδί αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε το 2017, αφήνοντάς τον χωρίς νόμιμα γονικά δικαιώματα.
Βάσει νόμου, το 4χρονο σήμερα παιδί θεωρείται παράνομο καθώς η παρένθετη μητέρα και ο βιολογικός πατέρας του δεν είναι παντρεμένοι.
Η μητέρα από τη μεριά της, η οποία έχει παραιτηθεί των δικαιωμάτων της βάσει της συμφωνίας που έγινε, είναι αλλοδαπή, με αποτέλεσμα το παιδί να μην πληροί τις προϋποθέσεις για να αποκτήσει αυτομάτως την ιθαγένεια της Σιγκαπούρης.
Σύμφωνα με τον νόμο, παιδί μπορούν να υιοθετήσουν είτε άγαμοι είτε παντρεμένα ζευγάρια. Ωστόσο, από τη στιγμή που ο 46χρονος δεν μπορεί να παντρευτεί νόμιμα τον σύντροφό του, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για υιοθεσία ως άγαμος.
Τον Δεκέμβριο του 2017 το αίτημα του 46χρονου για να υιοθετήσει το παιδί του απορρίφθηκε με τον δικαστή Shobha Nair να υποστηρίζει πως η απόφαση λήφθηκε με κριτήριο την οικονομική συναλλαγή που έγινε με την παρένθετη μητέρα.
Τη Δευτέρα 17/12, ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο της Σιγκαπούρης αποφάσισε πως ο άνδρας, τα στοιχεία του οποίου δεν δημοσιεύτηκαν, μπορεί να θιοθετήσει το παιδί του.
«Η απόφασή μας δεν θα πρέπει να ληφθεί ως επιδοκιμασία για αυτό που ο άνδρας και ο σύντροφός του θέλησαν να κάνουν», ανέφερε ο δικαστής, Sunderesh Menon, προσθέτοντας πως δόθηκε «σημαντικό βάρος» στο ότι η απόφαση δεν θα «παραβιάσει τη δημόσια πολιτική που αφορά στη δημιουργία οικογενειών από άτομα του ίδιου φύλου». Τόνισε πάντως πως η απόφαση λήφθηκε με βάση την ευημερία του παιδιού.
Ο δικηγόρος του 46χρονου, Ivan Cheong μιλώντας στο BBC, ανέφερε πως ο πελάτης του είναι «πανευτυχής που στο τέλος της μακράς διαδικασίας υιοθεσίας, επικυρώθηκε η ευημερία του παιδιού. Στο τέλος της ημέρας πρόκειται για το τι είναι καλύτερο για το συμφέρον του παιδιού».


Δεν υπάρχουν σχόλια: