26.3.18

CAMBRIDGE ANALYTIKA - 1


Ένας 28χρονος γκέι Καναδός με ροζ μαλλί ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε, για λογαριασμό του Στιβ Μπάνον, το εργαλείο που αντλούσε δεδομένα από εκατομμύρια χρήστες, φτιάχνοντας περίπλοκα ψυχολογικά προφίλ ψηφοφόρων
Για περισσότερο από έναν χρόνο, οι εφημερίδες Observer και New York Times ερευνούσαν την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Cambridge Analytica για τον ύποπτο ρόλο της στην εκστρατεία υπέρ του Brexit και στις αμερικανικές εκλογές που οδήγησαν στην εκλογή τουΝτόναλντ Τραμπ. Στο επίκεντρο του ρεπορτάζ και των δύο εφημερίδων υπήρχε ένας νεαρός άνδρας, που λύνοντας τη σιωπή του βοήθησε στο να αποκαλυφθεί μία από τις μεγαλύτερες παραβιάσεις δεδομένων στο Facebook, σε ένα σκάνδαλο που έχει συγκλονίσει τα τελευταία 24ωρα τις
ΗΠΑ και όχι μόνο.
Όπως αποκάλυψε στις δύο εφημερίδες ο Κρίστοφερ Γουάιλι, ένας 28χρονος γκέι Καναδός που εργαζόταν για λογαριασμό της Cambridge Analytica όταν τη διοικούσε ο Στιβ Μπάνον (μετέπειτα σύμβουλος του Τραμπ), ο ίδιος είχε συμβάλλει καίρια στην δημιουργία ενός ισχυρού προγράμματος λογισμικού, που αντλούσε δεδομένα από εκατομμύρια προφίλ Αμερικανών χρηστών. Αυτά τα δεδομένα στη συνέχεια χρησιμοποιούνταν από τα «αφεντικά» του - χωρίς τη συγκατάθεση των χρηστών - για να προβλέψουν και να επηρεάσουν τις επιλογές τους στην κάλπη.
Πάνω από 50 εκατομμύρια προφίλ ψηφοφόρων είχαν «παραβιαστεί» με αυτόν τον τρόπο, αποκάλυψε εχθές - για πρώτη φορά ανοιχτά - ο whistleblower των δύο εφημερίδων, ο οποιος μόλις στα 24 χρόνια του είχε την αρχική ιδέα, πάνω στην οποία βασίστηκε αυτό το «όπλο» ψυχολογικής επιρροής.
«Χρησιμοποιούσαμε το Facebook για να "τρυγήσουμε" εκατομμύρια προφίλ ανθρώπων. Στη συνέχεια, χτίζαμε μοντέλα που μας επέτρεπαν να εκμεταλλευόμαστε όσα γνωρίζαμε για αυτούς και να βάζουμε στο στόχαστρο του "εσωτερικούς τους δαίμονες". Αυτό ήταν το κόνσεπτ στο οποίο στηριζόταν ολόκληρη η εταιρεία», είπε ο Γουάιλι στον Observer. 
[…]
Όταν η δημοσιογράφος του Observer, Κάρολ Σαντγουαλάρντ, εντόπισε την άνοιξη του 2017 τον Γουάιλι μέσω ενός άλλου πρώην υπαλλήλου της Cambridge Analytica, εκείνος είχε επιστρέψει στη χώρα του και προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τις ενοχές που τον βασάνιζαν για την εμπλοκή του σε αυτήν την «βρώμικη» υπόθεση. Την περίοδο που συνέβη η πρώτη προσέγγιση από την εφημερίδα, ο Μπάνον είχε ήδη χριστεί επικεφαλής της στρατηγικής του Τραμπ και λειτουργούσε ουσιαστικά σαν το δεξί του χέρι. 
Η μητρική εταιρεία της Cambridge Analytica, η SCL είχε ήδη κάνει ορισμένες επαφές με το Πεντάγωνο, προτείνοντας του συνεργασία, κάτι που είχε πραγματικά... φρικάρει τον Γουάιλι.
 «Είναι παρανοϊκό. Η εταιρεία αυτή έχει δημιουργήσει ψυχολογικά προφίλ για 230 εκατομμύρια Αμερικάνους και τώρα θέλει να συνεργαστεί με το Πεντάγωνο. Η υπόθεση θυμίζει Νίξον με στεροειδή», είχε πει ένα βράδυ στη δημοσιογράφο του Observer.
Θορυβημένος από τις εξελίξεις και θέλοντας να «επανορθώσει» σε καποιο βαθμό για τη ζημιά που είχε κάνει το σύστημα που επινόησε, Ο Γουάιλι παρέδωσε στην εφημερίδα ένα σύνολο εγγράφων που αποκάλυπταν μυστικές πτυχές της λειτουργίας της Cambridge Analytica. Οι μαρτυρίες του και τα στοιχεία που έφερε στο φως τους επόμενους μήνες σκιαγραφούσαν τον τόπο με τον οποίο η εταιρεία μετέτεψε το Facebook σε «σημείο εκκίνησης» για τη μεγαλύτερη επίθεση που έχει δεχθεί ποτέ η δημοκρατική διαδικασία των εκλογών στις ΗΠΑ. 
Ειδικότερα, παρουσίασε στους δημοσιογράφους το «paper trail» από email, αποδείξεις και νομικά έγγραφα που αποδείκνυε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τουλάχιστον 50 εκατομμύρια χρήστες του Facebook είχαν πέσει πέσει θύματα αυτής της νόμιμης/παράνομης κλοπής δεδομένων.
Όπως εξήγησε ο Γουάιλι, ο ίδιος είχε αναλάβει προσωπικά την επίβλεψη της πρώτης μεγάλης παραβίασης δεδομένων, μέσω του συστήματος άντλησης δεδομένων από προφίλ χρηστών που είχε δημιουργήσει, για λογαριασμό του τότε αφεντικού του, Στιβ Μπάνον.  (
protothena.gr, 18/3/2018)


Νέο επεισόδιο στις καταγγελίες γύρω από την αμφιλεγόμενη δράση της εταιρείας ψηφιακού μάρκετινγκ και διαχείρισης δεδομένων Cambridge Analytica αποτελούν οι αποκαλύψεις πρώην στελέχους της εκστρατείας υπέρ του Brexit, οι οποίες εμπλέκουν και στενό πολιτικό σύμβουλο της Τερέζα Μέι.
Ο Σαμίρ Σάννι που είχε τοποθετηθεί εκ των επικεφαλής της οργάνωσης ‘BeLeave’, παραρτήματος νεολαίας της επίσημης εκστρατείας υπέρ του Brexit ‘Vote Leave’, κατήγγειλε στην εφημερίδα Observer πιθανή παραβίαση των κανόνων χρηματοδότησης της εκστρατείας πριν από το δημοψήφισμα του 2016.
Ο 24χρονος με καταγωγή από το Πακιστάν είπε ότι η εκστρατεία Vote Leave είχε χρησιμοποιήσει την οργάνωση BeLeave ως όχημα μεταφοράς χρημάτων στην καναδική εταιρεία ψηφιακής διαφήμισης AggregateIQ, έτσι ώστε να μην υπερβεί το όριο των 7εκ. λιρών στις δαπάνες της προδημοψηφισματικής περιόδου που ορίζει ο εκλογικός νόμος στη Βρετανία.
Ο Observer αποκαλύπτει ότι η καναδική εταιρεία ήταν παράρτημα της SCL Elections, μητρικής της Cambridge Analytica, κάτι που οι Καναδοί ιθύνοντες αρνούνται, όπως αρνούνται και το ρόλο της εταιρείας στην εκστρατεία υπέρ του Brexit. Τις κατηγορίες για πρακτικές που παραβίαζαν τους κανόνες χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας απορρίπτουν και στελέχη του Vote Leave.
Παρόλα αυτά, η βρετανική εφημερίδα παρουσιάζει στοιχεία που φέρονται να έχουν διαγραφεί από την ίδια την ιστοσελίδα της AggregateIQ τα οποία μοιάζουν να επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες διασύνδεσης με την SCL και με την εκστρατεία του Brexit.
Η υπόθεση περιπλέκεται περισσότερο από τη δήλωση που εξέδωσε το τότε στέλεχος της εκστρατείας Vote Leave και νυν πολιτικός σύμβουλος της Πρωθυπουργού Μέι, Στίβεν Πάρκινσον, με την οποία γνωστοποιείται πως ο ίδιος διατηρούσε δεσμό με τον Σαμίρ Σάννι την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα.
Ο Σάννι κατηγορεί τον Πάρκινσον ότι προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τις καταγγελίες, σημειώνοντας παράλληλα ότι η αποκάλυψη του γεγονότος ότι είναι ομοφυλόφιλος θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια συγγενών του στο Πακιστάν 
Εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι υποχρεώθηκε να διαβεβαιώσει για την πλήρη στήριξη της πρωθυπουργού στον πολιτικό της σύμβουλο.
Πολιτικοί της αντιπολίτευσης και πολέμιοι του Brexit ζητούν τώρα από την κα Μέι να διασφαλίσει πως θα γίνει γνωστό πόσα ακριβώς γνώριζαν οι πολιτικοί επικεφαλής της εκστρατείας Vote Leave, Μπόρις Τζόνσον και Μάικλ Γκόουβ για την καταγγελλόμενη υπέρβαση των χρηματοδοτικών ορίων πριν από το δημοψήφισμα για παραμονή ή έξοδο από την ΕΕ.
Ο κ. Τζόνσον, πάντως, απέρριψε τις κατηγορίες ως «γελοίες». (stockwatch.com.cy, 26/3/2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια: